Manager

ZDA s sankcijami usekale po turškem gospodarstvu, Erdogan vrača udarec

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
16.08.2018 21:00
Čas branja: 2 min
ZDA s sankcijami usekale po turškem gospodarstvu, Erdogan vrača udarec
Ameriški in turški predsednik, Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan, sta zaradi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu, zanetila carinski spopad. Foto Michael Reynolds/Pool via Bloomberg

ZDA so v ponedeljek uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, kar je že ob napovedi v petek prizadelo turško gospodarstvo. Vrednost turške valute se je že v petek znižala za okoli 16 odstotkov, na rekordno nizko raven v primerjavi z dolarjem in evrom. Carine na uvoz jekla so po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. ZDA so višje carine uvedle zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki so ga pridržale turške oblasti in ga obtožujejo podpore terorizmu. Pred tem so 1. avgusta že uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve.

Turška centralna banka je v začetku tedna sporočila, da je pripravljena sprejeti »vse potrebne ukrepe« za zagotovitev finančne stabilnosti države. Finančni sistem bo oskrbela s približno desetimi milijardami lir, šestimi milijardami dolarjev in tremi milijardami dolarjev v ekvivalentu zlata. Nove sankcije ZDA proti Ankari so po oceni analitikov resda sprožile sedanjo krizo v Turčiji, vendar se je ta zaradi visoke, 16-odstotne inflacije in šibke valute s težavami spopadala že pred tem.

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je med ponedeljkovim srečanjem veleposlanikov v turški prestolnici Ankara obsodil nove sankcije Washingtona kot nož v hrbet. »Skupaj smo v Natu, potem pa želite svojega strateškega partnerja zabosti v hrbet,« je dejal Erdogan. Prebivalcem je ob tem sporočil, naj ne skrbijo. Turška lira si je po Erdoganovem govoru nekoliko opomogla.

Toda spor skoraj vsak dan dobiva nove dimenzije. Ko se je v ponedeljek že zdelo, da se strasti umirjajo, potem ko je turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu izrazil pripravljenost na pogovore z ZDA, je v torek Erdogan pozval k bojkotu ameriških elektronskih izdelkov, v sredo pa je Turčija podvojila carine na uvoz številnih ameriških proizvodov, kar je pospešilo okrevanje lire. Tako bodo odslej carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Nato je sicer do spora med ZDA in Turčijo zadržan. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da za zdaj ne vidi razloga, da bi se zavezništvo vmešalo v vse hujši spor med članicama.

Diplomatske krize med ZDA in Turčijo se je dotaknila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in opozorila, da bi morala biti turška centralna banka pri svojih odločitvah za brzdanje inflacije neodvisna. »Nihče nima interesa za gospodarsko destabilizacijo Turčije, vendar mora biti storjeno vse, da lahko obratuje neodvisna centralna banka,« je dejala v Berlinu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenski izvoz lani upadel za dva odstotka, uvoz za šest odstotkov
Finance
Anja Zaletel Slovenski izvoz lani upadel za dva odstotka, uvoz za šest odstotkov

Izvoz se je zmanjšal predvsem zaradi upada trgovanja z državami članicami EU, medtem ko se je vrednost trgovanja z državami nečlanicami okrepila

FINANCE
Slovenski izvoz februarja na letni ravni zrasel za 2,6 odstotka, uvoz upadel
Finance
Anja Zaletel Slovenski izvoz februarja na letni ravni zrasel za 2,6 odstotka, uvoz upadel 1

V prvih dveh mesecih letos sta bila izvoz in uvoz manjša kot v začetku prejšnjega leta

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
 Sankcije zoper Putina in Rusijo? Če da, kakšne? Pa bi Navalnemu pomagale?
Manager
ManagerPeter Frankl Sankcije zoper Putina in Rusijo? Če da, kakšne? Pa bi Navalnemu pomagale? 15

K osvoboditvi Navalnega bi morda pomagale »pametne« sankcije zoper Putina, ne pa široke ekonomske.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.