Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Elon Musk mrzlično išče vlagatelje, za vrat mu diha SEC

Čas branja: 1 min
16.08.2018  21:00
Elon Musk mrzlično išče vlagatelje, za vrat mu diha SEC
Šef Tesle Elon Musk pravi, da ima ob morebitnem umiku z borze zagotovljeno finančno podporo savdskega državnega sklada, pogovarja pa se, kot pravi, tudi z drugimi možnimi vlagatelji.

Prejšnji teden je šef proizvajalca električnih avtov Tesla Elon Musk tvital, da namerava umakniti delnice družbe z borze in da ima financiranje za to že zagotovljeno. Čeprav je kmalu zatem zaposlenim zagotovil, da ni sprejeta še nobena odločitev, je v vlagateljskih krogih povzročil vihar.

Na Wall Streetu se razburjajo, da novice ni podprl s konkretnimi podatki. Zaradi tega se je znašel tudi v preiskavi ameriške komisije za vrednostne papirje SEC, ki, kot je poročal Reuters, družbo sprašuje o resnosti namer. Nato je Musk v ponedeljek na spletni strani družbe vendarle dal nekoliko več pojasnil, čeprav še vedno precej skopa. Da ima financiranje za umik z borze že zagotovljeno, je podkrepil s podatkom, da se je zadnji dan julija srečal s predstavniki državnega sklada Savdske Arabije, ki naj bi mu v zadnjih dveh letih večkrat namignili, naj Tesla znova postane zasebno podjetje, pri čemer bi v skladu zagotovili finančno podporo. Trenutno ima ta sklad v lasti pet odstotkov Teslinih delnic. Kot je zatrdil Musk, se pogovarja tudi s številnimi drugimi potencialnimi vlagatelji.

Musk, ki ima v lasti okoli petino delnic Tesle, verjame, da bosta dve tretjini delničarjev ostali s podjetjem in da se mu za odhod z borze ne bo treba preveč zadolžiti. Podjetje je z 10 milijardami dolarjev že zdaj zadolženo do grla. Tisti, ki ne bi želeli biti delničarji zasebnega podjetja, bi bili izplačani po 420 dolarjev na delnico, kar vrednost podjetja postavlja na več kot 70 milijard dolarjev (okoli 61 milijard evrov). V tem primeru bi iz podjetja izstopili s konkretno premijo, saj Tesline delnice trenutno kotirajo pri dobrih 350 dolarjih. Musk se je za umik z borze odločil, da bi se izognil pritisku delničarjev in četrtletnemu poročanju ter se osredotočil na razvoj. Finančna svetovalca pri tej operaciji bosta, kot je tvitnil Musk, Silver Lake in Goldman Sachs.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Katerim znamkam Teslin model 3 spelje največ kupcev 3

Prodaja Teslinega modela 3 je julija v ZDA dosegla nov vrh. Po najkonservativnejših ocenah naj bi jih samo prejšnji mesec prodali vsaj 13...

AVTO
Posel
Posel Regulator nad Elona Muska, ta pa v lovu na investitorje

Vlagatelji želijo podrobnosti in časovnico umika Tesle z borze

AVTO
Posel
Posel Trije izzivi za Elona Muska in njegovo Teslo 2

Poleg vseh težav, ki jih ima sicer vizionarski podjetnik, ga zdaj čaka še preiskava ameriškega regulatorja trga

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Je šla v Sloveniji nevtralnost interneta rakom žvižgat? 1

Še pred tremi leti je regulator ponudbo dveh operaterjev, ki sta vsebovali storitve z ničelno tarifo, prepoznal kot kršitev in zahteval...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...