Manager

Elon Musk mrzlično išče vlagatelje, za vrat mu diha SEC

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
16.08.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Elon Musk mrzlično išče vlagatelje, za vrat mu diha SEC
Šef Tesle Elon Musk pravi, da ima ob morebitnem umiku z borze zagotovljeno finančno podporo savdskega državnega sklada, pogovarja pa se, kot pravi, tudi z drugimi možnimi vlagatelji.

Prejšnji teden je šef proizvajalca električnih avtov Tesla Elon Musk tvital, da namerava umakniti delnice družbe z borze in da ima financiranje za to že zagotovljeno. Čeprav je kmalu zatem zaposlenim zagotovil, da ni sprejeta še nobena odločitev, je v vlagateljskih krogih povzročil vihar.

Na Wall Streetu se razburjajo, da novice ni podprl s konkretnimi podatki. Zaradi tega se je znašel tudi v preiskavi ameriške komisije za vrednostne papirje SEC, ki, kot je poročal Reuters, družbo sprašuje o resnosti namer. Nato je Musk v ponedeljek na spletni strani družbe vendarle dal nekoliko več pojasnil, čeprav še vedno precej skopa. Da ima financiranje za umik z borze že zagotovljeno, je podkrepil s podatkom, da se je zadnji dan julija srečal s predstavniki državnega sklada Savdske Arabije, ki naj bi mu v zadnjih dveh letih večkrat namignili, naj Tesla znova postane zasebno podjetje, pri čemer bi v skladu zagotovili finančno podporo. Trenutno ima ta sklad v lasti pet odstotkov Teslinih delnic. Kot je zatrdil Musk, se pogovarja tudi s številnimi drugimi potencialnimi vlagatelji.

Musk, ki ima v lasti okoli petino delnic Tesle, verjame, da bosta dve tretjini delničarjev ostali s podjetjem in da se mu za odhod z borze ne bo treba preveč zadolžiti. Podjetje je z 10 milijardami dolarjev že zdaj zadolženo do grla. Tisti, ki ne bi želeli biti delničarji zasebnega podjetja, bi bili izplačani po 420 dolarjev na delnico, kar vrednost podjetja postavlja na več kot 70 milijard dolarjev (okoli 61 milijard evrov). V tem primeru bi iz podjetja izstopili s konkretno premijo, saj Tesline delnice trenutno kotirajo pri dobrih 350 dolarjih. Musk se je za umik z borze odločil, da bi se izognil pritisku delničarjev in četrtletnemu poročanju ter se osredotočil na razvoj. Finančna svetovalca pri tej operaciji bosta, kot je tvitnil Musk, Silver Lake in Goldman Sachs.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Zakaj mladi bolj kot ekonomistom verjamejo Elonu Musku
Finance
Blaž Abe Zakaj mladi bolj kot ekonomistom verjamejo Elonu Musku 8

Kaj bi se zgodilo, če se trume malih vlagateljev, prek družbenih omrežij združenih po vsem svetu, lotijo kakšnega večjega podjetja ali finančne institucije?

FINANCE
Kaos na Wall Streetu zaradi bankrotiranega sklada Archegos: SEC menda nad banke
Finance
Simona Toplak Kaos na Wall Streetu zaradi bankrotiranega sklada Archegos: SEC menda nad banke 9

Ameriški in britanski nadzorniki trga kapitala so se spravili nad največje banke Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Nomura in še nekatere, poročajo svetovni mediji

FINANCE
Razsežnost in kompleksnost Madoffove sheme presenečata še danes
Finance
Domen Pavlič Razsežnost in kompleksnost Madoffove sheme presenečata še danes 1

Kako je Bernie Madoff, ki je pred dnevi umrl v zaporu, zgradil največjo Ponzijevo shemo na svetu in kaj mu je prekrižalo načrte

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
(intervju) Michele Zanini, Management Lab: Kako od birokracije do humanokracije v podjetju
Manager
ManagerBoštjan Usenik (intervju) Michele Zanini, Management Lab: Kako od birokracije do humanokracije v podjetju

O podobi podjetij, ki bodo fit za 21. stoletje, smo skozi njegovo »humanokratsko« prizmo spregovorili z italijansko-ameriškim strokovnjakom

FINANCE
Kdaj bo Twitter izbrisal račun Elona Muska?
Finance
Blaž Abe Kdaj bo Twitter izbrisal račun Elona Muska? 2

Če lahko utišaš kralja, si kralj

FINANCE
Manager
Kdo letos načrtuje pohod na borzo
Manager
ManagerDomen Pavlič Kdo letos načrtuje pohod na borzo

Lani so tisti, ki so prvič vstopali na borzo, zbrali rekordno denarja. A jih je do konca leta okoli tretjina kotirala pod začetno vrednostjo. Kaj lahko vlagatelji pričakujejo v 2022?

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.