(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Turkom na pomoč priskočili Katarci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
23.08.2018  21:00
avtor
Turkom na pomoč priskočili Katarci
15 milijard dolarjev bo Katar neposredno investiral v Turčijo. Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Turčija in Katar sta podpisala dogovor, s katerim nameravata spodbujati medsebojno trgovino v času, ko se Turčija zaradi vse slabših odnosov z Washingtonom sooča z močnim upadom vrednosti lire. Katar in Turčija sta se med drugim dogovorila o tako imenovanem mehanizmu swap, po katerem bosta medsebojno kupovala in nato spet odkupovala lire oziroma riale v skupni vrednosti treh milijard dolarjev. S plinom bogati Katar je prejšnji teden tudi obljubil, da bo v Turčijo neposredno investiral 15 milijard dolarjev. Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan se je Katarju zahvalil, ker Turčiji stoji ob strani.

Upad vrednosti turške valute je sprožil predsednik ZDA Donald Trump, ki je uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Zadnja je na to odgovorila s povračilnimi ukrepi. Tečaj lire se je od 10. avgusta, ko je Trump napovedal dodatne carine, znižal že za skoraj 20 odstotkov. Članici zavezništva Nato sta se v spor zapletli zaradi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja, zaradi česar mu grozi 35 let zapora.

V Ankari so se za pomoč obrnili tudi na Svetovno trgovinsko organizacijo (STO). Turčija trdi, da so ukrepi v nasprotju z vrsto določb sporazuma STO o zaščitnih ukrepih ter splošnega dogovora o carinah in trgovini (GATT) iz leta 1994.

Dve pomembnejši bonitetni hiši Standard & Poor's in Moody's sta poslabšali oceno Turčije, ob tem pa posvarili, da vlada nima jasne predstave o tem, kako se bo odzvala na finančni nemir v državi, vključno s krepkim upadom vrednosti lire. V Standard & Poor's so Turčiji za prihodnje leto napovedali, da bo zdrsnila v recesijo. Resnici na ljubo je spor z ZDA le pospešil turške težave, ki so se zaradi pregrevanja gospodarstva in vztrajnega velikega dolga začele že precej prej. Standard & Poor's je bonitetno oceno dolgoročnega turškega dolga znižal drugič v štirih mesecih.

Več na povezavi Turčija – tempirana bomba.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager 10 žensk, ki izstopajo 2

Predstavljamo nekatere ženske, ki so opazne po dosežkih, svežih idejah ali vplivu.

TOP JOB
Delavci
MANAGER
Manager
Manager 24 revizork, političark, inšpektoric …, ki krojijo poslovni svet

Kdo so ženske, ki imajo poleg menedžerk še pomembno besedo v gospodarstvu.

MANAGER
Manager
Manager Gostilna z velikim srcem in veliko srčki

Dvesto let stara gostilna Lectar v 550 let stari hiši, v kateri je nekoč živel upravnik bližnje graščine, je pred tremi desetletji...

MANAGER
Manager
Manager Zgodba o Ironmanu je uspešnica – kaj imamo od nje lahko Slovenci

(ŠPORT IN POSEL) Kje je denar v najprestižnejšem triatlonskem tekmovanju na svetu, ki bo 23. septembra na Obalo prineslo prve milijone...

FINANCE
Članki
Članki Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem...