Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Kakšna bo v letu 2019 rast v Sloveniji Vsi napovedovalci se strinjajo, da bo prihodnje leto doma in na tujem zahtevnejše kot letošnje.
2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah 2019: Kaj se napoveduje v najpomembnejših panogah Prognoze rasti in razvojnih trendov v gradbeništvu, transportu in logistiki, avtomobilizmu, trgovini na drobno, elektroindustriji, kovinski industriji, IKT, farmaciji, turizmu ter okolju in energetiki.
Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Komu se v letu 2019 ni treba bati za službo Vozniki, proizvodni in gradbeni delavci bodo v prihodnjem letu najbolj zaželeni.
7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 7 tehnologij, ki bodo zaznamovale leto 2019 O tem, kako nam bodo tehnološki trendi narekovali delo in življenje, vplivali na delovna mesta in kateri specialisti bodo najbolj iskani.

Turkom na pomoč priskočili Katarci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
23.08.2018  21:00
avtor
Turkom na pomoč priskočili Katarci
15 milijard dolarjev bo Katar neposredno investiral v Turčijo. Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Turčija in Katar sta podpisala dogovor, s katerim nameravata spodbujati medsebojno trgovino v času, ko se Turčija zaradi vse slabših odnosov z Washingtonom sooča z močnim upadom vrednosti lire. Katar in Turčija sta se med drugim dogovorila o tako imenovanem mehanizmu swap, po katerem bosta medsebojno kupovala in nato spet odkupovala lire oziroma riale v skupni vrednosti treh milijard dolarjev. S plinom bogati Katar je prejšnji teden tudi obljubil, da bo v Turčijo neposredno investiral 15 milijard dolarjev. Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan se je Katarju zahvalil, ker Turčiji stoji ob strani.

Upad vrednosti turške valute je sprožil predsednik ZDA Donald Trump, ki je uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Zadnja je na to odgovorila s povračilnimi ukrepi. Tečaj lire se je od 10. avgusta, ko je Trump napovedal dodatne carine, znižal že za skoraj 20 odstotkov. Članici zavezništva Nato sta se v spor zapletli zaradi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja, zaradi česar mu grozi 35 let zapora.

V Ankari so se za pomoč obrnili tudi na Svetovno trgovinsko organizacijo (STO). Turčija trdi, da so ukrepi v nasprotju z vrsto določb sporazuma STO o zaščitnih ukrepih ter splošnega dogovora o carinah in trgovini (GATT) iz leta 1994.

Dve pomembnejši bonitetni hiši Standard & Poor's in Moody's sta poslabšali oceno Turčije, ob tem pa posvarili, da vlada nima jasne predstave o tem, kako se bo odzvala na finančni nemir v državi, vključno s krepkim upadom vrednosti lire. V Standard & Poor's so Turčiji za prihodnje leto napovedali, da bo zdrsnila v recesijo. Resnici na ljubo je spor z ZDA le pospešil turške težave, ki so se zaradi pregrevanja gospodarstva in vztrajnega velikega dolga začele že precej prej. Standard & Poor's je bonitetno oceno dolgoročnega turškega dolga znižal drugič v štirih mesecih.

Več na povezavi Turčija – tempirana bomba.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager 10 žensk, ki izstopajo 2

Predstavljamo nekatere ženske, ki so opazne po dosežkih, svežih idejah ali vplivu.

TOP JOB
Delavci
MANAGER
Manager
Manager 24 revizork, političark, inšpektoric …, ki krojijo poslovni svet

Kdo so ženske, ki imajo poleg menedžerk še pomembno besedo v gospodarstvu.

MANAGER
Manager
Manager Gostilna z velikim srcem in veliko srčki

Dvesto let stara gostilna Lectar v 550 let stari hiši, v kateri je nekoč živel upravnik bližnje graščine, je pred tremi desetletji...

MANAGER
Manager
Manager Zgodba o Ironmanu je uspešnica – kaj imamo od nje lahko Slovenci

(ŠPORT IN POSEL) Kje je denar v najprestižnejšem triatlonskem tekmovanju na svetu, ki bo 23. septembra na Obalo prineslo prve milijone...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...