Manager

Koalicijska pogodba pod streho, znani ministrski kandidati

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

30.08.2018 21:00
Čas branja: 2 min
Koalicijska pogodba pod streho, znani ministrski kandidati
Koalicijska pogodba je podpisana, kaj prinaša, pa v intervjuju z Anžetom Burgerjem s FDV na strani 8. Na fotografiji predsedniki in predsednica strank, ki so pogodbo podpisali (z leve): Karl Erjavec (Desus), Miro Cerar (SMC), Marjan Šarec (LMŠ), Dejan Židan (SD) in Alenka Bratušek (SAB).

V sredo so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus podpisale koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018–2022. Premier Marjan Šarec kljub kritikam, da bo ta vlada kratkega daha, verjame, da bodo naredili nekaj dobrega za Slovenijo. Koalicija sicer nima zagotovljene absolutne večine v parlamentu, a kot je znano, so omenjene stranke že pred časom sklenile sporazum o sodelovanju z Levico.

Šarec se je tudi že pogovoril z vsemi ministrskimi kandidati. Od tega tedna so namreč znana vsa imena, naj jih zgolj naštejemo. Finančno ministrstvo naj bi vodil doktor ekonomskih znanosti Andrej Bertoncelj (LMŠ), ki je večji del svoje kariere deloval v farmacevtski industriji, trenutno pa je član uprave Slovenskega državnega holdinga, kjer je odgovoren za področje upravljanja in prestrukturiranja ter finančnega upravljanja. Med novimi imeni je tudi kandidat za ministra za notranje zadeve, to naj bi postal Boštjan Poklukar (LMŠ), ki je od lani vodja Centra za obveščanje Kranj. Za ministra za javno upravo Šarec predlaga širši javnosti neznanega ekonomista Tugomirja Kodeljo, ki pa prinaša izkušnje iz gospodarstva, bil je vodja prodaje skupine PSA, vendar se številni sprašujejo, ali bo kos pogajanjem oziroma plačnim zahtevam javnega sektorja.

Med kandidatkami je novo ime Ksenija Klampfer (SMC), magistrica pravne znanosti in od leta 2015 načelnica Upravne enote Maribor, prevzela naj bi vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo za zdravje naj bi prevzel dolgoletni generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin (LMŠ), ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa naj bi še naprej vodil Zdravko Počivalšek (SMC). Iz Stranke modernega centra prihaja tudi kandidat za ministra za okolje in prostor, dosedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Z Gregorčičeve naj bi se v Mladiko preselil dosedanji predsednik vlade, ustavni pravnik Miro Cerar (SMC), nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek (SAB) naj bi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo. Profesor politologije Jernej Pikalo (SD) se bo vnovič potegoval za vodenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič (SD) pa naj bi vodila ministrstvo za pravosodje. Med novimi-starimi imeni je tudi kandidat za ministra za obrambo, šef Desusa Karl Erjavec, tej stranki naj bi pripadlo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki naj bi ga vodila dozdajšnja državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec. Vodenje urada za zamejce in Slovence po svetu bi prevzel Peter Jožef Česnik (SAB), službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa župan občine Komen Marko Bandelli. Kandidat za ministra za kulturo je profesor saksofona Dejan Prešiček, direktor ljubljanskega Konservatorija za balet in glasbo (SD). Pred potrditvijo ministrov v državnem zboru bodo na pristojnih odborih potekala zaslišanja kandidatov, glasovanje o ministrih pa je predvideno za 13. septembra.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Janša ali Erjavec?
Finance
Jurij Šimac Janša ali Erjavec? 33

Glede na to, da imata oba politična bloka precejšnje težave z zagotavljanjem zadostne večine glasov v državnem zboru, bi bil morda res čas za razmislek o predčasnih volitvah.

FINANCE
Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo?
Finance
Pia Bedene Kakšne naloge čakajo novega zdravstvenega ministra in zakaj uživa Janševo podporo? 10

DZ je z 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje

FINANCE
Gostilna je Počivalškov najmanjši problem
Finance
Rok Pikon Gostilna je Počivalškov najmanjši problem 22

Kje je bil minister za gospodarstvo, da bi dosegel večjo jasnost, konstantnost in predvidljivost ukrepov zapiranja gospodarstva? Da torej ne bi prišli do situacije, ko celo minister, član vladne ekipe, očitno ne razume, kaj je dovoljeno in kaj ne.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
V senci epidemije Janševa vlada pospešila kadrovanje. Gledamo tudi zamenjave »njegovih«
Finance
Petra Sovdat V senci epidemije Janševa vlada pospešila kadrovanje. Gledamo tudi zamenjave »njegovih« 18

Pripravili smo pregled letošnjih kadrovskih zamenjav – če le je vlada o teh poročala. Neuradno: v nekaj dneh novi nadzorniki Pošte Slovenije

FINANCE
Manager
V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom
Manager
ManagerMarko Lovec V zunanji politiki kot sloni v trgovini s porcelanom 1

Levo-sredinski zunanji politiki v zadnjem desetletju in pol lahko očitamo pomanjkanje strateškega kompasa in proaktivnosti, a je bila z vidika politizacije razmeroma previdna. Z Janšo je ta dobila novo dimenzijo.

FINANCE
Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket
Finance
Pia Bedene Janša: Po 18. januarju prehajamo na regijski pristop sproščanja ukrepov, v pripravi tudi osmi protikoronski paket 34

V torek bo predstavljen načrt po tednih glede cepljenja prednostnih kategorij prebivalstva vsaj za januar in februar, okvirno pa do konca junija,« je povedal Janša.

FINANCE
IKT
RAZPIS: Iščemo najboljši B2B e-commerce projekt – prijavite se!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO RAZPIS: Iščemo najboljši B2B e-commerce projekt – prijavite se!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B