(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Koalicijska pogodba pod streho, znani ministrski kandidati

Čas branja: 2 min
30.08.2018  21:00
Koalicijska pogodba pod streho, znani ministrski kandidati
Koalicijska pogodba je podpisana, kaj prinaša, pa v intervjuju z Anžetom Burgerjem s FDV na strani 8. Na fotografiji predsedniki in predsednica strank, ki so pogodbo podpisali (z leve): Karl Erjavec (Desus), Miro Cerar (SMC), Marjan Šarec (LMŠ), Dejan Židan (SD) in Alenka Bratušek (SAB).

Obveščaj me o novih člankih:  

V sredo so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus podpisale koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018–2022. Premier Marjan Šarec kljub kritikam, da bo ta vlada kratkega daha, verjame, da bodo naredili nekaj dobrega za Slovenijo. Koalicija sicer nima zagotovljene absolutne večine v parlamentu, a kot je znano, so omenjene stranke že pred časom sklenile sporazum o sodelovanju z Levico.

Šarec se je tudi že pogovoril z vsemi ministrskimi kandidati. Od tega tedna so namreč znana vsa imena, naj jih zgolj naštejemo. Finančno ministrstvo naj bi vodil doktor ekonomskih znanosti Andrej Bertoncelj (LMŠ), ki je večji del svoje kariere deloval v farmacevtski industriji, trenutno pa je član uprave Slovenskega državnega holdinga, kjer je odgovoren za področje upravljanja in prestrukturiranja ter finančnega upravljanja. Med novimi imeni je tudi kandidat za ministra za notranje zadeve, to naj bi postal Boštjan Poklukar (LMŠ), ki je od lani vodja Centra za obveščanje Kranj. Za ministra za javno upravo Šarec predlaga širši javnosti neznanega ekonomista Tugomirja Kodeljo, ki pa prinaša izkušnje iz gospodarstva, bil je vodja prodaje skupine PSA, vendar se številni sprašujejo, ali bo kos pogajanjem oziroma plačnim zahtevam javnega sektorja.

Med kandidatkami je novo ime Ksenija Klampfer (SMC), magistrica pravne znanosti in od leta 2015 načelnica Upravne enote Maribor, prevzela naj bi vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo za zdravje naj bi prevzel dolgoletni generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin (LMŠ), ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa naj bi še naprej vodil Zdravko Počivalšek (SMC). Iz Stranke modernega centra prihaja tudi kandidat za ministra za okolje in prostor, dosedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Z Gregorčičeve naj bi se v Mladiko preselil dosedanji predsednik vlade, ustavni pravnik Miro Cerar (SMC), nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek (SAB) naj bi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo. Profesor politologije Jernej Pikalo (SD) se bo vnovič potegoval za vodenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič (SD) pa naj bi vodila ministrstvo za pravosodje. Med novimi-starimi imeni je tudi kandidat za ministra za obrambo, šef Desusa Karl Erjavec, tej stranki naj bi pripadlo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki naj bi ga vodila dozdajšnja državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec. Vodenje urada za zamejce in Slovence po svetu bi prevzel Peter Jožef Česnik (SAB), službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa župan občine Komen Marko Bandelli. Kandidat za ministra za kulturo je profesor saksofona Dejan Prešiček, direktor ljubljanskega Konservatorija za balet in glasbo (SD). Pred potrditvijo ministrov v državnem zboru bodo na pristojnih odborih potekala zaslišanja kandidatov, glasovanje o ministrih pa je predvideno za 13. septembra.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Imamo vlado. Kdo je zmagovalec? 7

Zmagovalca izbora za vlado sta Alenka Bratušek in SD.

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 2

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...