Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Pogled v čas, ko bomo vsi pametni členi v elektroomrežju Kako v svetu in pri nas razvijajo pametna omrežja in kaj bomo imeli od tega.
(intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni (intervju) Jože Damijan: Levica je ekscesni odgovor na ekscese kapitalizma, ki jih v Sloveniji ni Politika bo šla malo bolj v levo, velikih strahov pa nimam, pravi ekonomist Jože Damijan, ki meni, da bo Šarčeva vlada iskala soglasja malo pri Levici, malo pa pri NSi, kadar bo Levica preveč ekstremna. O Binetu Kordežu, ki na njegovem blogu piše o davkih, pa: »Tudi Karl May je najboljše knjige napisal v zaporu.«
Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Kako je mladi podjetnik legendo pretopil v donosen posel Podjetje ZkotZ je doslej po vsem svetu prodalo že več kot dva milijona izdelkov, 90 odstotkov jih izvozijo.
(intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem (intervju) Umetnik, ki se z izmišljotinami bojuje proti lažem Britanec Simon Wilkinson ustvarja zgodbe, ki jih prek več medijev in množice spletnih objav gledalcu prepričljivo predstavi kot resnične. Samo za to, da bi mu na koncu pokazal, da je bil manipuliran.

ZDA in Kitajska z novimi carinami, Peking se pripravlja na posledice

Čas branja: 1 min
30.08.2018  21:00
ZDA in Kitajska z novimi carinami, Peking se pripravlja na posledice
Vsakih 100 milijard dolarjev s carinami obremenjenega uvoza bi lahko obseg svetovne trgovine zmanjšalo za približno 0,5 odstotka, ocenjujejo ekonomisti.

Carinski pingpong med svetovnima velesilama Kitajsko in ZDA ne pojenja. Ameriški predsednik Donald Trump je začel nov krog carinskih ovir, zdaj še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza blaga, med katerim so tudi polprevodniki oziroma čipi. Za povračilni ukrep so se odločili tudi na Kitajskem, ki je uvedla carine na ameriški uvoz, prav tako v vrednosti 16 milijard dolarjev; carine bodo med drugim veljale za ameriški premog, bencin, avtomobile, motocikle in medicinsko opremo.

Čeprav zvišanje carin še ni imelo občutnejšega vpliva na kitajsko gospodarsko rast, se je Kitajska odločila priskočiti na pomoč tistim, ki bi bili zaradi tega lahko prizadeti. Tako bo zvišala sredstva za podporo delavcem in brezposelnim, ki bi zaradi trgovinskih trenj lahko izgubili delo ali utrpeli zmanjšanje prihodka, vlada pa je lokalnim oblastem tudi zapovedala izdajo obveznic za povečanje naložb v infrastrukturo.

Predstavniki ZDA in Kitajske so sicer minuli teden znova sedli za pogajalsko mizo in začeli nove pogovore, na katerih poskušajo najti izhod iz poglabljajočega se trgovinskega konflikta in naraščajočih carin, vendar srečanje ni prineslo napredka. Ekonomisti ocenjujejo, da bi vsakih sto milijard dolarjev s carinami obremenjenega uvoza lahko zmanjšalo obseg svetovne trgovine za približno 0,5 odstotka.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

FINANCE
Se Ši Džinpingu maščuje sla po oblasti?

Zaradi upočasnitve gospodarske rasti, upadajočih trgov in škandala okrog cepiva za dojenčke na Kitajskem narašča nezadovoljstvo

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 2

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...