Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

ZDA in Kitajska z novimi carinami, Peking se pripravlja na posledice

Čas branja: 1 min
30.08.2018  21:00
ZDA in Kitajska z novimi carinami, Peking se pripravlja na posledice
Vsakih 100 milijard dolarjev s carinami obremenjenega uvoza bi lahko obseg svetovne trgovine zmanjšalo za približno 0,5 odstotka, ocenjujejo ekonomisti.

Carinski pingpong med svetovnima velesilama Kitajsko in ZDA ne pojenja. Ameriški predsednik Donald Trump je začel nov krog carinskih ovir, zdaj še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza blaga, med katerim so tudi polprevodniki oziroma čipi. Za povračilni ukrep so se odločili tudi na Kitajskem, ki je uvedla carine na ameriški uvoz, prav tako v vrednosti 16 milijard dolarjev; carine bodo med drugim veljale za ameriški premog, bencin, avtomobile, motocikle in medicinsko opremo.

Čeprav zvišanje carin še ni imelo občutnejšega vpliva na kitajsko gospodarsko rast, se je Kitajska odločila priskočiti na pomoč tistim, ki bi bili zaradi tega lahko prizadeti. Tako bo zvišala sredstva za podporo delavcem in brezposelnim, ki bi zaradi trgovinskih trenj lahko izgubili delo ali utrpeli zmanjšanje prihodka, vlada pa je lokalnim oblastem tudi zapovedala izdajo obveznic za povečanje naložb v infrastrukturo.

Predstavniki ZDA in Kitajske so sicer minuli teden znova sedli za pogajalsko mizo in začeli nove pogovore, na katerih poskušajo najti izhod iz poglabljajočega se trgovinskega konflikta in naraščajočih carin, vendar srečanje ni prineslo napredka. Ekonomisti ocenjujejo, da bi vsakih sto milijard dolarjev s carinami obremenjenega uvoza lahko zmanjšalo obseg svetovne trgovine za približno 0,5 odstotka.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

FINANCE
Se Ši Džinpingu maščuje sla po oblasti?

Zaradi upočasnitve gospodarske rasti, upadajočih trgov in škandala okrog cepiva za dojenčke na Kitajskem narašča nezadovoljstvo

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg