(intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? (intervju) Na Balkanu vre na več koncih – kako resne so napetosti? V zadnjem letu je na zahodnem Balkanu znova bolj nemirno – demonstracije v Srbiji, protesti v BiH, kosovsko zvišanje carin … Kaj se dogaja, pojasnjuje Rok Zupančič s FDV, ki se zadnjih deset let intenzivno ukvarja s tem nemirnim območjem.
Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Kdo je najbogatejši Madžar, ki ga v Sloveniji zanimata Emonika in Abanka Sandor Csanyi, prijatelj Viktorja Orbana, že 27 let vodi banko OTP, ki je postala največja finančna ustanova v regiji. Prek podjetja Granit Polus je vstopil v projekt Emonika, OTP pa bi kupila Abanko.
Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Bo letos padel rekord z borznimi debiji? Na borzi bi bilo letos lahko zbranega rekordno svežega kapitala, menijo analitiki. Med najverjetnejšimi IPO se omenjajo tehnološka podjetja Palantir, Slack in Pinterest ter tekmeca Uber in Lyft, ki sta že začela dirko, kdo bo prvi.
(intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel (intervju) Dejan Turk, šef A1 in Vip mobile: Slovenski način vodenja se v Srbiji ni obnesel Dejan Turk vodi dva telekomunikacijska operaterja, slovenski A1 in srbski Vip mobile, in to tako, kot pravi, da zaposlenim ne ukazuje od zadaj, ampak z njimi juriša v prvih vrstah. Slovenski menedžer leta je zdaj še srbski.
Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Grmi in postavlja se za 200 tisočakov, stane le 70 Ford mustang je huligan v družbi evropskih športnikov za podobno ceno, ki zna pritegniti tako zelo kot superšportniki za 200 in več tisočakov. Je avto, ki dvigne največ prahu za ceno, ki jo zahteva.

Rast BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj
 
Čas branja: 1 min
06.09.2018  21:00
Rast BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
BDP >
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj

Slovenski BDP je bil v letošnjem drugem četrtletju za 4,3 odstotka večji kot v istem obdobju lani. To je najmanj v zadnjih šestih četrtletjih. Rast porabe gospodinjstev je bila najskromnejša od lanske pomladi, prav tako se upočasnjuje rast nakupov strojev in opreme, je pa prispevek mednarodne trgovine k rasti zaradi nadaljnje rasti izvoza spet močan.

V oči bode zgolj 2,9-odstotna rast bruto investicij podjetij, predvsem na račun zmanjšanja zalog. V prejšnjih dveh četrtletjih je ta rast znašala kar 15 odstotkov. Neupoštevajoč zaloge bi bila rast v drugem letošnjem četrtletju močnejša kot v prvem. V zvezi z investicijami dodajmo, da je zaznati pospešeno rast nakupov transportne opreme (rast za 13 odstotkov), še naprej ostaja močna rast investicij v nestanovanjsko gradnjo (15-odstotna rast), medtem ko je rast stanovanjske gradnje v višini štirih odstotkov malenkost skromnejša kot v prvem letošnjem četrtletju. Nakupov strojev in opreme je za poltretji odstotek več – to je najskromnejša rast tovrstnih investicij po prvem četrtletju leta 2017.

Skromnejša je tudi rast porabe gospodinjstev. Ta se je v drugem četrtletju medletno okrepila za 1,1 odstotka, kar je najmanj v zadnjih štirih četrtletjih. Skromnejša rast je predvsem posledica manjše rasti izdatkov za dnevno rabo, medtem ko je rast nakupov trajnih dobrin (medletno se je okrepila za desetino) še naprej močna. Pri slednji izstopajo nakupi avtomobilov.

Končna poraba se je sicer okrepila za 2,2 odstotka, javna poraba pa za precej več, za 5,3 odstotka. To je največja evidentirana rast državne porabe v zadnjem desetletju. Na statističnem uradu zaznavajo rast porabe v dejavnosti javne uprave in zdravstva, podrobni podatki pa bodo znani čez približno mesec dni.

V drugem četrtletju je k rasti spet pomembno prispeval neto izvoz, njegov prispevek je znašal 1,7 odstotne točke, kar je največ v zadnjih treh četrtletjih. To gre pripisati dejstvu, da je bila rast uvoza v drugem četrtletju glede na prvo skromnejša, na drugi strani pa se je rast izvoza okrepila.


Več iz teme:  
BDP >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes

V članicah EU, za katere so že znani podatki, se je rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prvim večinoma umirila; podobno...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

FINANCE
Članki
Članki Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem...

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 2

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.