(intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. (intervju) Verjetnost katastrofe je velikanska. Mi pa v Bruselj pošiljamo dokumente, da te kap. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je kritična tako do neukrepanja slovenskih vlad kot do gospodarstvenikov, ki zaradi kratkoročnega razmišljanja mižijo pred podnebnimi težavami, ne zdi pa se ji pregrešna niti misel, da bi preverjali, ali nevladne organizacije (tudi okoljske) vedno delujejo v javnem interesu.
Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Lendava po 100 letih: Slovenska? Madžarska? Oboje, toda - ali cveti? Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili posebej močni Judi, danes pa Lendavčani delajo v podjetjih s kapitalom različnega izvora. Gospodarstvo, ki se sicer pobira, pa je še daleč od nekdanjih zlatih časov.
Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Filmarka, ki se je odločila, da ne bo luzerka Urša Menart je lani na Festivalu slovenskega filma postala prva slovenska filmska režiserka z vesno za najboljši slovenski film Ne bom več luzerka. In tako kot glavna junakinja se je odločila, da bo stvari vzela v svoje roke ter se kljub težkim delovnim razmeram prav nič luzersko posvetila filmu.

Rast BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016

Čas branja: 1 min
06.09.2018  21:00
Rast BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
BDP >
Obveščaj me o novih člankih:  
BDP   dodaj

Slovenski BDP je bil v letošnjem drugem četrtletju za 4,3 odstotka večji kot v istem obdobju lani. To je najmanj v zadnjih šestih četrtletjih. Rast porabe gospodinjstev je bila najskromnejša od lanske pomladi, prav tako se upočasnjuje rast nakupov strojev in opreme, je pa prispevek mednarodne trgovine k rasti zaradi nadaljnje rasti izvoza spet močan.

V oči bode zgolj 2,9-odstotna rast bruto investicij podjetij, predvsem na račun zmanjšanja zalog. V prejšnjih dveh četrtletjih je ta rast znašala kar 15 odstotkov. Neupoštevajoč zaloge bi bila rast v drugem letošnjem četrtletju močnejša kot v prvem. V zvezi z investicijami dodajmo, da je zaznati pospešeno rast nakupov transportne opreme (rast za 13 odstotkov), še naprej ostaja močna rast investicij v nestanovanjsko gradnjo (15-odstotna rast), medtem ko je rast stanovanjske gradnje v višini štirih odstotkov malenkost skromnejša kot v prvem letošnjem četrtletju. Nakupov strojev in opreme je za poltretji odstotek več – to je najskromnejša rast tovrstnih investicij po prvem četrtletju leta 2017.

Skromnejša je tudi rast porabe gospodinjstev. Ta se je v drugem četrtletju medletno okrepila za 1,1 odstotka, kar je najmanj v zadnjih štirih četrtletjih. Skromnejša rast je predvsem posledica manjše rasti izdatkov za dnevno rabo, medtem ko je rast nakupov trajnih dobrin (medletno se je okrepila za desetino) še naprej močna. Pri slednji izstopajo nakupi avtomobilov.

Končna poraba se je sicer okrepila za 2,2 odstotka, javna poraba pa za precej več, za 5,3 odstotka. To je največja evidentirana rast državne porabe v zadnjem desetletju. Na statističnem uradu zaznavajo rast porabe v dejavnosti javne uprave in zdravstva, podrobni podatki pa bodo znani čez približno mesec dni.

V drugem četrtletju je k rasti spet pomembno prispeval neto izvoz, njegov prispevek je znašal 1,7 odstotne točke, kar je največ v zadnjih treh četrtletjih. To gre pripisati dejstvu, da je bila rast uvoza v drugem četrtletju glede na prvo skromnejša, na drugi strani pa se je rast izvoza okrepila.


Več iz teme:  
BDP >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes

V članicah EU, za katere so že znani podatki, se je rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prvim večinoma umirila; podobno...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

FINANCE
Članki
Članki Rast slovenskega BDP v drugem četrtletju najskromnejša od konca leta 2016 4

Medtem ko je v prvem četrtletju Slovenija zaznala petodstotno gospodarsko rast, je bila v drugem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem...

FINANCE
Članki
Članki Stanje v evrski industriji se je avgusta skisalo 2

V vseh opazovanih evrskih državah so se aktivnosti v predelovalni industriji še vedno povečevale, je pa bila rast ponekod skromnejša

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Velika revizorska četverica še vedno pod drobnogledom 2

Še vedno teče razprava, kako bi bilo mogoče reorganizirati delovanje velike revizorske četverice – družb EY, Deloitte, KPMG in PwC...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.