Manager

EU odpravlja protidumpinške ukrepe za kitajske fotovoltaike

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

06.09.2018 21:00
Čas branja: 1 min
EU odpravlja protidumpinške ukrepe za kitajske fotovoltaike
Kitajska je zaradi presežnih proizvajalnih zmogljivosti omejila postavljanje novih panelov, ZDA so uvedle uvozne dajatve, o njih pa razmišljajo tudi v Indiji. Komentatorji zato napovedujejo cenovno vojno, predvsem med tajvanskimi in kitajskimi proizvajalci.

V ponedeljek so nehale veljati omejitve za uvoz sončnih panelov iz Kitajske, uvedene leta 2013 in podaljšane marca lani. V EU so morali opravljati občutljivo usklajevanje med interesi evropskih proizvajalcev in uvoznikov, ki so pritiskali, da se znižajo stroški proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn.

Skrbel pa jih je tudi morebitni odgovor Kitajske, še zlasti zato, ker sta bili ob uvedbi ukrepov Kitajska in EU na robu trgovinske vojne. Zato so se lani odločili za 18-mesečno podaljšanje, in ne za petletno, ki je običajno v podobnih primerih. Stopnja obremenitve je sčasoma upadala, kar je pripomoglo, da so se cene na evropskem in globalnem trgu zniževale.

Ukrepe so več let zahtevali v združenju evropskih proizvajalcev fotovoltaik EU Prosun. Tokrat so zahtevali podaljšanje njihove veljavnosti. Zatrjevali so, da bodo v nasprotnem primeru evropski proizvajalci uničeni. Ob lanskem podaljšanju so v evropski komisiji zatrdili, da so pomagali ohraniti 25 tisoč delovnih mest pri evropskih proizvajalcih sončnih elektrarn.

Evropski trg je težak okoli sedem gigavatov, na Kitajskem pa je za približno 30 gigavatov presežnih proizvajalnih zmogljivosti. Kitajska vlada je omejila postavljanje novih panelov, ameriški predsednik Donald Trump je uvedel uvozne dajatve, o njih pa razmišljajo tudi v Indiji, pojasnjuje Reuters. Komentatorji zato napovedujejo cenovno vojno, predvsem med tajvanskimi in kitajskimi proizvajalci pri visoko učinkovitih monokristalinskih celicah.

Spomnimo, ob lanskem podaljšanju omejitev za uvoz panelov je Slovenija na glasovanju v Bruslju podaljšanje podprla. Slovenija je tudi letos podprla podaljšanje ukrepov zoper kitajske fotovoltaike, a s tem se ni strinjala velika večina članic EU.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Topjob
Slovenka, ki v Berlinu preučuje Kitajsko: Partija izkorišča lepote kitajske kulture
Topjob
TopjobBlažej Kupec Slovenka, ki v Berlinu preučuje Kitajsko: Partija izkorišča lepote kitajske kulture 2

Valentina Vengust je šest let preživela v Pekingu, danes pa v Nemčiji kot analitičarka pri inštitutu Mercator analizira interese in ambicije kitajske vlade. Pravi sicer, da je Kitajska veliko več kot pa njen trenutni politični sistem. »Dokler bo na oblasti partija, bo država velik izziv za Evropo,« dodaja.

FINANCE
Odnosi med EU in Kitajsko so se zaostrili tako rekoč čez noč
Finance
Albina Kenda Odnosi med EU in Kitajsko so se zaostrili tako rekoč čez noč 6

Potem ko je za ZDA tudi EU zoper Kitajsko uvedla sankcije zaradi kršenja pravic ujgurske manjšine, je uradni Peking takoj sprejel povračilne ukrepe; na gospodarskem področju je pod vprašajem dokončna potrditev evropsko-kitajskega naložbenega sporazuma

FINANCE
Nepremičnine
Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Wall Street Journal opisuje, kako Kitajska napada evropska gradbišča

V desetih letih so kitajska gradbena podjetja pridobila za okoli 4,5 milijarde evrov javnih projektov, lani je bila ta vrednost dve milijardi

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Drugi Trumpov impeachment: kaj pričakovati kdaj in zakaj bi o tem glasovali še po koncu Trumpovega mandata?
Finance
Petra Sovdat Drugi Trumpov impeachment: kaj pričakovati kdaj in zakaj bi o tem glasovali še po koncu Trumpovega mandata? 7

Tak je pričakovani scenosled dogajanja druge ustavne obtožbe ameriškega predsednika nekaj dni pred zaprisego novega

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.