Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Bo Rastoder bananam dodal še odpadke?

Čas branja: 1 min
06.09.2018  21:00
Bo Rastoder bananam dodal še odpadke?
Gorenje Surovina, ki jo je velenjski proizvajalec bele tehnike pred dvema letoma skoraj že prodal Poljakom, je eden največjih slovenskih predelovalcev odpadkov.

Gorenje Surovino, hčerinsko družbo Gorenja, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo odpadkov, naj bi po poročanju Večera kupil trgovec s sadjem in zelenjavo Rastoder Izeta Rastoderja, najbolj znanega po prodaji banan blagovne znamke Derby, ki v zadnjih letih vneto vlaga v nove dejavnosti.

Kot je neuradno navajal časnik Večer, naj bi namreč Rastoder ponudil največ med petimi kandidati, med katerimi so bili tudi največji slovenski predelovalec odpadkov (v kitajski lasti) Dinos, podjetje Glen nekdanjega direktorja Lesnine Bojana Papiča in francoska energetska multinacionalka Veolia.

Gorenje Surovina je ena od nestrateških naložb, ki jih Gorenje pospešeno poskuša prodati, potem ko je tega velenjskega proizvajalca gospodinjskih aparatov prevzel kitajski Hisense. Sicer se poskusi prodaje Gorenja Surovine vlečejo že več let – pred dvema letoma so že prodali dve njegovi hčerinski družbi, Ekogor in Publicus, ki sta zdaj v lasti podjetnika Slavka Hrženjaka.

V mariborsko podjetje Surovina je Gorenje vstopilo sredi prejšnjega desetletja, gre pa za podjetje z več kot polstoletno tradicijo, ki je še danes eden največjih slovenskih predelovalcev odpadkov. Lani je imelo dobrih 72 milijonov evrov prihodkov in skoraj poltretji milijon evrov čistega dobička, v njem je delalo okoli 320 zaposlenih.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Prodaja Gorenja Surovine stoji, ker ga AVK sumi dogovorov z Dinosom. Kaj je v ozadju?

Varuh konkurence je marca uvedel postopek o omejevanju konkurence na trgu z nekomunalno odpadno embalažo. Kje naj bi podjetji izkrivljali...

FINANCE
Članki
Članki Gorenja vas - Poljane – občina, kamor se mladi po študiju z veseljem vrnejo 3

Kako občini Gorenja vas - Poljane uspeva, da ima najmanj brezposelnih v državi, in kakšni so razlogi, da je v samem vrhu po nataliteti...

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.

FINANCE
Članki
Članki Je šla v Sloveniji nevtralnost interneta rakom žvižgat? 1

Še pred tremi leti je regulator ponudbo dveh operaterjev, ki sta vsebovali storitve z ničelno tarifo, prepoznal kot kršitev in zahteval...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 4

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...