Manager

Lek prodal persen multinacionalki Alvogen

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

06.09.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Lek prodal persen multinacionalki Alvogen
V Sloveniji dobro znano zeliščno pomirjevalo persen iz Lekove »domače lekarne« je po Novartisovih merilih premalo donosno, a je za manjšega ameriškega farmacevta bilo dovolj zanimivo.

Novartisov Lek je po neuradnih informacijah prodal blagovni znamki Persen in Neopersen ameriški multinacionalki Alvogen. Partner Alvogena v Sloveniji je podjetje Apta Medica, ki bo novi imetnik dovoljenja za promet obeh zdravil v Sloveniji, je potrdil direktor Apta Medice Aljoša Rojec.

Še kakega pol leta bodo naprodaj še Lekove zaloge, v lekarnah jih večinoma še imajo, v nekaterih pa persena trenutno ni. Po naših neuradnih informacijah bo Lek prodal tudi linijo Persenosan. Vsa tri zdravila naj bi tudi v prihodnje proizvajal Lek, ampak za Alvogen.

Naši neuradni viri pravijo, da je pomirjevalo persen, zdravilo brez recepta, sicer prepoznaven in dobro prodajan izdelek zlasti v Sloveniji in denimo v Ukrajini, medtem ko je na nekaterih drugih velikih trgih, kot sta Poljska in Romunija, premalo znan, zato so tam prodajni rezultati slabši. Multinacionalke, kot je tudi Novartis, se osredotočajo na zdravila, ki jim globalno prinašajo več; spremljajo donosnost vsakega zdravila, in ko ta upade pod določeno mejo, ga prodajo.

Alvogen je farmacevtska družba s sedežem v New Jerseyju, ki po svetu prodaja prek 350 različnih medicinskih izdelkov, največ generičnih zdravil in zdravil brez recepta. Leta 2009 jo je ustanovil Robert Wessman. Podjetje zaposluje 2.800 ljudi, lani pa je imelo za 1,1 milijarde evrov prihodkov, ki so jih ustvarili v 35 državah. Ameriškega farmacevta sta leta 2015 kupili investicijski družbi CVC Capital Partners in Temasek, ki je v lasti singapurske vlade. Strategija podjetja je predvsem navzočnost na rastočih trgih in navzočnost na trgu generičnih zdravil v ZDA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Topjob
Vesna Stergar, kemičarka, ki je delala že na šestih celinah
Topjob
TopjobAnja Zaletel Vesna Stergar, kemičarka, ki je delala že na šestih celinah

Od potapljanja in raziskovanja morskih organizmov na Velikem koralnem grebenu ter kliničnih testiranj v Sierri Leone do dela v južnoafriškem petrokemičnem velikanu, kjer se je treba z enega konca kompleksa na drugega peljati po avtocesti.

FINANCE
(Intervju) Robert Ljoljo, Lek: Slovenija top naložbena lokacija za Novartis, a to ni zagotovilo za prihodnost
Finance
Jernej Šmajdek (Intervju) Robert Ljoljo, Lek: Slovenija top naložbena lokacija za Novartis, a to ni zagotovilo za prihodnost 2

Vse je odvisno od tega, ali lahko kot država zagotovimo dovolj dobre pogoje za poslovanje in dovolj usposobljenega kadra, pravi Ljoljo. Pri tem poudarja tudi pomen privlačnosti Slovenije za visoko kvalificirane kadre iz tujine.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

Moje finance
Varčevanje
(intervju) Jože Sambt, ekonomist in demograf: »V nekaterih državah že razpravljajo o upokojitveni starosti okrog 70 let«
Moje finance
VarčevanjeKsenija Sedej (intervju) Jože Sambt, ekonomist in demograf: »V nekaterih državah že razpravljajo o upokojitveni starosti okrog 70 let«

Občasno lahko v poplavi informacij mimobežno slišimo stavke, kot so: rodnost upada, prebivalstvo se stara, ljudje živimo dlje. Ali se Slovenci zavedamo, da je zaradi teh demografskih sprememb (lahko) ogrožena naša blaginja? »Eni bolj, drugi manj, v splošnem pa bi bilo dobro, če bi se prihajajočih demografskih sprememb zavedali bolj,« pravi ugledni poznavalec ekonomije in demografije, profesor Jože Sambt z Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki že vrsto let zavzeto spremlja projekcije o staranju prebivalstva. Kakšne spremembe si lahko obetamo v prihodnjih desetletjih in kako jih bomo v svojih denarnicah občutile različne generacije?

FINANCE
Manager
Slovenska inovativna podjetja – kaj razvijajo in kaj jih pesti
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Slovenska inovativna podjetja – kaj razvijajo in kaj jih pesti

Za mednarodno uspešna slovenska podjetja je pomemben njihov razvoj, ki pa ga omejujejo nejasen fokus države pri izobraževanju kadrov, majhen kadrovski bazen in delovna zakonodaja.

FINANCE
Manager
(TOP 101) Po koroni še srditejša bitka za kadre
Manager
ManagerLana Dakić (TOP 101) Po koroni še srditejša bitka za kadre 2

Več kot polovica velikih delodajalcev težko najde nove sodelavce. Pričakovana rast naročil in naložb pa bo razmere na trgu dela še zaostrila.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B