Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Nevarna politična trenja po svetu – in katera bi nas morala najbolj skrbeti Zahodni Balkan, vzpon skrajnih gibanj v Evropi, Ukrajina, trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, Sirija, Iran, Severna Koreja … Pogledali smo nekatera največja politična trenja po svetu, ki se še intenzivirajo, s strokovnjakom za varnostna vprašanja Iztokom Prezljem pa poskušali oceniti njihov razvoj in katera nas najbolj ogrožajo.
Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kako je Nike z oglasom sprovociral Trumpa in povečal vrednost podjetja Kampanja ameriške korporacije za športno obutev Nike ob 30-letnici slogana »Just do it« z uporniškim zvezdnikom ameriškega nogometa Colinom Kaepernickom v glavni vlogi v zadnjih tednih dviguje vse več prahu, pa tudi prodajo in vrednost delnice.
Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Start-up, ki naj bi postal kitajski Tesla, ali zakaj letijo milijarde na kitajski trg električnih avtov Nio je eden od številnih kitajskih start-upov, ki se spuščajo na rastoči trg električnih avtomobilov in dobivajo vlagateljske milijarde. Prejšnji teden je v New Yorku izpeljal prvo javno ponudbo delnic, analitiki pa opozarjajo, da so njegovi proizvodni cilji morda preveč ambiciozni.

Lek prodal persen multinacionalki Alvogen

Čas branja: 1 min
06.09.2018  21:00
Lek prodal persen multinacionalki Alvogen
V Sloveniji dobro znano zeliščno pomirjevalo persen iz Lekove »domače lekarne« je po Novartisovih merilih premalo donosno, a je za manjšega ameriškega farmacevta bilo dovolj zanimivo.

Novartisov Lek je po neuradnih informacijah prodal blagovni znamki Persen in Neopersen ameriški multinacionalki Alvogen. Partner Alvogena v Sloveniji je podjetje Apta Medica, ki bo novi imetnik dovoljenja za promet obeh zdravil v Sloveniji, je potrdil direktor Apta Medice Aljoša Rojec.

Še kakega pol leta bodo naprodaj še Lekove zaloge, v lekarnah jih večinoma še imajo, v nekaterih pa persena trenutno ni. Po naših neuradnih informacijah bo Lek prodal tudi linijo Persenosan. Vsa tri zdravila naj bi tudi v prihodnje proizvajal Lek, ampak za Alvogen.

Naši neuradni viri pravijo, da je pomirjevalo persen, zdravilo brez recepta, sicer prepoznaven in dobro prodajan izdelek zlasti v Sloveniji in denimo v Ukrajini, medtem ko je na nekaterih drugih velikih trgih, kot sta Poljska in Romunija, premalo znan, zato so tam prodajni rezultati slabši. Multinacionalke, kot je tudi Novartis, se osredotočajo na zdravila, ki jim globalno prinašajo več; spremljajo donosnost vsakega zdravila, in ko ta upade pod določeno mejo, ga prodajo.

Alvogen je farmacevtska družba s sedežem v New Jerseyju, ki po svetu prodaja prek 350 različnih medicinskih izdelkov, največ generičnih zdravil in zdravil brez recepta. Leta 2009 jo je ustanovil Robert Wessman. Podjetje zaposluje 2.800 ljudi, lani pa je imelo za 1,1 milijarde evrov prihodkov, ki so jih ustvarili v 35 državah. Ameriškega farmacevta sta leta 2015 kupili investicijski družbi CVC Capital Partners in Temasek, ki je v lasti singapurske vlade. Strategija podjetja je predvsem navzočnost na rastočih trgih in navzočnost na trgu generičnih zdravil v ZDA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Lek prodal persen multinacionalki Alvogen – dopolnjeno z odgovori Leka 2

V Leku so uradno potrdili prodajo persena, cene pa ne razkrivajo

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci 10 praks, kako top podjetja krepijo ugled delodajalca

Kako skrbijo za dober ugled delodajalca v Krki, Leku, Danfossu, Telekomu Slovenije, BSH, Atlantic Grupi ...

FINANCE
Kdo in kakšen je Andrej Bertoncelj, kandidat za novega finančnega ministra 7

Zaradi odhoda iz SDH prihodnji teden izredna seja nadzornikov SDH: spet grozi kadrovska luknja v upravi

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci (intervju) Zadel: Slovenci dajemo izjemno nekakovostne povratne informacije 2

Psiholog Aleksander Zadel meni, da pogosto nismo sposobni sprejeti učinkovitih strateških odločitev o zamenjavi manj sposobnih vodij....

GRADBENIŠTVO
Nepremičninski inf
Nepremičninski informator (Anketa) Nepremičninske družbe letos zadovoljne, napovedi niso evforične, ampak previdne 1

Razcvet nepremičninskega trga, veliko povpraševanje, skromna ponudba in rast cen – to so značilnosti dogajanja na trgu z...

MANAGER
Manager
Manager Top 101: To so največja slovenska podjetja in najboljša med velikimi

Prodaja največjih podjetij je lani rasla zelo poskočno, manj pa zaposlovanje in dobički. Najboljši pa so vse slastnejše prevzemne...