Manager

Novartis prodal del portfelja Sandoza v ZDA

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
13.09.2018 21:00
Čas branja: 1 min
Novartis prodal del portfelja Sandoza v ZDA
300 izdelkov vključuje portfelj Sandoza v ZDA, ki ga je Novartis prodal Indijcem.

Švicarski Novartis se je z indijsko družbo Aurobindo dogovoril o prodaji določenega dela portfelja Sandoza v ZDA, in sicer dejavnosti dermatologije in generičnih peroralnih trdnih izdelkov. Novartis bo s prodajo iztržil 900 milijonov dolarjev oziroma 777 milijonov evrov, k čemur je treba prišteti še dobrih 86 milijonov evrov potencialnega dodatka iz dobička.

Kot pojasnjujejo v Novartisu, dogovor podpira Sandozovo strategijo osredotočanja na kompleksna generična zdravila, zdravila z dodano vrednostjo ter podobna biološka zdravila za dolgoročno doseganje trajnostne in donosne rasti v ZDA. Dodajajo, da se bo Sandoz v ZDA po novem osredotočal na področja z večjo rastjo.

Portfelj Sandoza ZDA, ki ga bodo prodali Indijcem, vključuje približno 300 izdelkov in dodatne razvojne projekte. Odprodaja vključuje generične izdelke in izdelke blagovnih znamk Sandoz ZDA kot tudi njegov razvojni center za dermatologijo. Družba Aurobindo bo v okviru dogovora pridobila proizvodne obrate v Wilsonu v Novi Karolini ter obrata Hicksville in Melville v New Yorku. Te dejavnosti so v prvi polovici tega leta dosegle prodajo v vrednosti 600 milijonov dolarjev oziroma 518 milijonov evrov.

Sandoz, ki je generična enota Novartisa in trenutno drugi največji igralec na trgu, v njegovi lasti je tudi ljubljanski Lek, se po svetu spopada z močno konkurenco. Družba s 131-letno tradicijo po svetu sicer posluje dobro, s težavami na področju proizvodnje in prodaje trdnih izdelkov se zaradi močnega pritiska na cene in hude konkurence na področju generičnih zdravil spoprijema le v ZDA. Kot zatrjuje prvi mož Novartisa Vas Narasimhan, bo Sandozovo poslovanje drugje po svetu za zdaj nespremenjeno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Novartis bo oddelil Sandoz, lastnika Leka
FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
(Intervju) Amit Nastik, Novartis: Naša digitalna logistika za ves svet bo v Sloveniji
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik (Intervju) Amit Nastik, Novartis: Naša digitalna logistika za ves svet bo v Sloveniji

Nastajajoči Novartisov center odličnosti v Sloveniji bo podpora proizvodnim enotam po vsem svetu in glavna lokacija pri zagotavljanju učinkovite globalne proizvodnje v prihodnosti, napoveduje Amit Nastik, vodja globalne strategije za tehnične dejavnosti in lokalne trge v švicarskem farmacevtskem velikanu, kjer so lani proizvedli več kot 70 milijard enot in oskrbeli več kot 800 milijonov pacientov.

FINANCE
Manager
(intervju) Klaus Moosmayer, Novartis: Pred epidemijo je bil ugled farmacije rekordno nizek. Naša prioriteta je tudi izgradnja zaupanja.
Manager
ManagerBoštjan Usenik (intervju) Klaus Moosmayer, Novartis: Pred epidemijo je bil ugled farmacije rekordno nizek. Naša prioriteta je tudi izgradnja zaupanja. 4

Lepi programi, brošure in bele knjige niso dovolj - to pravi v največjih korporativnih škandalih prekaljeni strokovnjak za etiko, tveganja in skladnost, zdaj usmerjen v izgradnjo fit in trajnostnega Novaritsa.

FINANCE
(Intervju) Robert Ljoljo, Lek: Slovenija top naložbena lokacija za Novartis, a to ni zagotovilo za prihodnost
Finance
Jernej Šmajdek (Intervju) Robert Ljoljo, Lek: Slovenija top naložbena lokacija za Novartis, a to ni zagotovilo za prihodnost 2

Vse je odvisno od tega, ali lahko kot država zagotovimo dovolj dobre pogoje za poslovanje in dovolj usposobljenega kadra, pravi Ljoljo. Pri tem poudarja tudi pomen privlačnosti Slovenije za visoko kvalificirane kadre iz tujine.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.