Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Odškodnino zaradi škandala z izpusti od Volkswagna zdaj zahtevajo še delničarji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Deka Investment dodaj
 
Čas branja: 1 min
13.09.2018  21:00
Odškodnino zaradi škandala z izpusti od Volkswagna zdaj zahtevajo še delničarji
9,2 milijarde evrov v sodnem postopku od nemškega Volkswagna zahteva več kot dva tisoč delničarjev.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
dieselgate   dodaj
Volkswagen dodaj
Deka Investment dodaj

V nemškem mestu Braunschweig se je ta teden začelo sojenje nemškemu izdelovalcu avtomobilov Volkswagen, ki ga tožijo njegovi delničarji. V skupno tožbo vlagateljev je vključenih več kot dva tisoč delničarjev. Večino odškodninskih zahtevkov so vložili Volkswagnovi institucionalni delničarji. Glavni tožnik je nemški sklad Deka Investment.

Delničarji od avtomobilskega velikana zahtevajo odškodnino v vrednosti 9,2 milijarde evrov, ker menijo, da bi jih moral ta obvestiti o goljufiji z izpusti, ki da jo je namerno prikrival, ne pa da so o tem izvedeli šele od regulatorjev, natančneje od ameriškega urada za varstvo okolja. Volkswagen naj bi po njihovem vedel, da njegovi dizelski motorji ne bodo prestali preizkušnje ameriških okoljskih predpisov, a je to prikrival. Vrednost Volkswagnovih delnic je takoj po tem, ko je ameriški urad objavil sporočilo o Volkswagnovi kršitvi in razkril razsežnost škandala, zdrsnila za 37 odstotkov, delničarji pa trdijo, da bi se, če bi o goljufiji z izpusti že prej izvedeli od podjetja, izognili izgubi, ki jo zdaj zahtevajo nazaj.

Volkswagen zanika, da bi v primeru neobveščanja pred razkritjem urada storil kaj narobe; ravnal naj bi tudi v skladu z nemško zakonodajo. Ameriški organi naj ne bi, kot pravi, v podobnih primerih z izdelovalci avtomobilov še nikoli prej nobenega oglobili za več kot sto milijonov dolarjev, kar glede na 200-milijardni letni prihodek Volkswagna ne bi smelo vplivati na vrednost delnic. A so Volkswagen potem oglobili za 4,3 milijarde dolarjev oziroma 3,7 milijarde evrov.

Nemški izdelovalec avtomobilov je zaradi škandala z izpusti že moral plačati za 27,4 milijarde evrov kazni in glob.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...