Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček Novi načrt proti davčnim zvijačam: minimalni svetovni davek na dobiček OECD snuje nove ukrepe proti izogibanju davkom s fiktivnim prikazovanjem dobičkov v davčno ugodnejših državah. Ideja o uvedbi minimalne svetovne stopnje davka na dobiček je zrasla na nemškem in francoskem zelniku, podpirajo pa jo tudi Američani.
Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Boeing na ražnju: kdo bo kupil letala, ki lahko strmoglavijo? Tako obsežne prepovedi letenja, kot se je prejšnji teden zgodila enemu izmed dveh največjih proizvajalcev letal na svetu, v zgodovini še ni bilo. Ogrožena so več kot 560 milijard evrov vredna naročila Boeingovih novih letal. Se je vodstvo Boeinga preveč ukvarjalo z lobiranjem in premalo z razvojem?
(intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu (intervju) Iz oči v oči z judovsko advokatko, ki brani Palestince v Izraelu Grki so na festivalu v Solunu na evropski premieri zmagovalnega dokumentarnega filma Advocate s stoječimi ovacijami, toplimi besedami in stiski rok sprejeli njegovo glavno junaki­njo, izraelsko odvetnico Leah Tsemel, ki že 50 let brani pravice Palestincev in judovskih aktivistov na izraelskih sodiščih.
(intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun (intervju) Avtonomni robot bo imel tudi svoj bančni račun Kdo bo odgovarjal za nesrečo pametnega avtomobila? Bo robot lahko opravljal politično funkcijo? Kdo bo lastnik robotovega izuma – človek ali robot sam? Pametni avtonomni robot bo elektronska oseba s svojimi pravicami in obveznostmi, napoveduje Raphaël Rault, francoski odvetnik in strokovnjak za računalniško komunikacijsko pravo.
Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode. Ženske, moški in preostali spoli. Švicarji izganjajo gospe in gospode.  V Swiss Re, če vas povabijo na večerjo, boste dobrodošli, če pridete s »tisto partner«.

Škatlice, ki naredijo vsak televizor pameten

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
tehnologija   dodaj
Ultra dodaj
Amazon dodaj
Google dodaj
 
Čas branja: 4 min
08.11.2018  21:00
Večpredstavnostnih predvajalnikov ne bodo pokopali novi pametni televizorji, temveč škatlice, ki predvajajo pretočne vsebine in se povezujejo z mobilnimi napravami. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne.

Obveščaj me o novih člankih:  
nove tehnologije   dodaj
tehnologija   dodaj
Ultra dodaj
Amazon dodaj
Google dodaj

Še pred kakšnim letom je veljalo, da so bile škatlice, s katerimi smo uporabniki poskušali narediti »neumne« televizorje pametne, le nizkocenovna alternativa večjim napravam, kot so večpredstavnostni predvajalniki ali set-top-boxi, s katerimi so nas zalagali ponudniki storitev digitalne televizije. A do danes so ti mali tehnični čudeži že malodane dohiteli večje brate, pri tem pa še vedno ohranili kakšno odliko – v mislih imamo predvsem nižjo ceno in manjšo velikost.

Trije glavni igralci

Kdo danes obvladuje trg teh naprav? Predvsem trije ameriški velikani – Amazon, Google in Roku, ki so si kupce nabrali predvsem z zagotavljanjem enostavnega dostopa do storitev s pretočnimi videovsebinami. Večina uporabnikov namreč z miniaturnimi škatlicami predvaja vsebine s spletnih mest, kot so Youtube, Netflix, Hulu in podobna. V zadnji generaciji prav vse napravice podpirajo predvajanje vsebin v ultra visoki ločljivosti 4K, torej so posrečena izbira tudi za lastnike novejših televizorjev, ki so se naveličali upravljanja z novodobnim vsebinam neprilagojenim daljinskim upravljalnikom ali pa se ne morejo oziroma želijo sprijazniti s počasnostjo in okornostjo uporabniškega vmesnika televizorja. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne miniaturne večpredstavnostne predvajalnike, in sicer Amazonov Fire TV Stick 4K, Googlov Chromecast Ultra in Rokujev Streaming Stick+. Cenovno so primerljive; Amazonovo bomo v spletni trgovini našli že za 60 evrov, preostali dve pa sta dražji manj kot evrskega desetaka.

Google Chromecast Ultra – prvak v enostavnosti rabe

Naprave Chromecast bomo že na daleč prepoznali po njihovi obliki – plastičnega »hokejskega ploščka« pač ni lahko zgrešiti v poplavi med seboj podobnih si škatlic. Googlove naprave Chromecast, model Ultra ni izjema, že od svoje splavitve delujejo nekoliko drugače od drugih naprav. Nimajo namreč daljinskega upravljalnika, namenskega prostora za hrambe vsebin ali tradicionalnega uporabniškega vmesnika. Vse to je namreč že na napravi, od katere sliko tudi prejemajo – na primer mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Pravzaprav bi lahko dejali, da so naprave Chromecast v svetu pametnih naprav najverjetneje celo najbolj »neumne«. A tudi ta lastnost ima svojo prednost – so namreč nadvse enostavne za uporabo, in to uporabniki cenijo. Chromecast tako prevzame vlogo »podaljška«, ki sliko in zvok oziroma drugo vsebino, ki jo trenutno predvaja naša naprava, s pritiskom na gumb posreduje na uporabnikov televizor. To velja tudi za vsebine, ki si jih denimo ogledujemo v spletnem brskalniku. To zadnje seveda zmorejo tudi vse druge naprave, a nobena med njimi tega ne počne tako preprosto in elegantno kot Chromecast. Digitalna zabava se lahko s Chromecastom preseli tudi v svet iger, a smo pri tem omejeni s ponudbo na preprostejše naslove, se pa napravica odkupi z zgledno podporo priljubljenim večigralskim igram, kot so monopoli, risk in scrabble.

Chromecast Ultra podpira sodelovanje z različnimi napravami in okolji, poleg računalnikov se najbolje razume z napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS. V bistvu pa uporabnika zanima le, ali njegova priljubljena aplikacija ali igra omogoča pošiljanje slike na zaslon televizorja prek Chromecasta. Takšnih aplikacij je v svetu že nekaj tisoč, njihovo število pa iz meseca v mesec narašča. Neosvojljiva trdnjava ostaja le večpredstavnostna storitev Amazon Prime Instant Video, saj si megakorporaciji s tem mečeta polena pod noge.

Amazon Fire TV Stick 4K – večpredstavnostni mišičnjak

Amazonov Fire TV Stick 4K je trenutno najmlajši med primerjanimi izdelki, zato je pričakovano tudi najzmogljivejši med njimi. To je dobra novica za vse, ki želijo prek teh malih škatel domači televizor spremeniti v nezahtevno igralno konzolo. Medtem ko bomo na napravah Roku lahko igrali priljubljeno igro jeznih ptičev (Angry Birds), bomo na Amazonovi napravi lahko uživali v še kakšni grafično zahtevnejši igri, ki bi na strojno šibkejših »podaljških« delovala v načinu diapozitivov. To so spoznali tudi ponudniki iger, ki za Fire TV Stick 4K ponujajo največ iger med tokrat obravnavano večpredstavnostno trojico. Velik adut naprave je tudi dostop do velikanske knjižice filmov in iger.

Amazon Fire TV Stick 4K je podobno kot Chromecast Ultra za odtenek bolje pripravljen za vsebine prihodnosti, saj podpira standard Dolby Vision. Podobno kot Roku Streaming Stick+ ima tudi Amazonova napravica daljinec, ki je pravzaprav večji od nje same, hkrati pa z njim lahko upravljamo tudi televizor, torej za uživanje v večpredstavnostnih in spletnih vsebinah ne potrebujemo ločenih daljinskih upravljalnikov.

Roku Streaming Stick+ stavi na vsestranskost

Roku Streaming Stick+ je vsaj v teoriji naprava, s katero lahko dostopamo do daleč največ aplikacij ali videovsebin – Roku jih poimenuje kar kanali. Seveda večina uporablja le manjši del ponujenih rešitev, posebej če gre za plačljive storitve pretočnih vsebin, a izbira je vsekakor pomembna. Uporabniški vmesnik naprave je preprost in hitro usvojljiv, precej manj tehničen od Amazonovega, je pa res, da Roku s tekmecema ne more tekmovati na področju glasovnega upravljanja. Amazonova digitalna pomočnica Alexa je pri tem v veliki prednosti. Se pa naprave Roku odkupijo z enostavnostjo iskanja vsebin, saj ponujajo enotno uporabniško izkušnjo ne glede na to, ali uporabljamo priloženi daljinski upravljalnik, mobilno aplikacijo ali govorne ukaze. Tudi Roku namreč zna, podobno kot Amazonova naprava, sodelovati z drugimi napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Za uporabnike, vajene klasičnega upravljanja naprav prek daljinca, je Roku Streaming Stick+ najprimernejša izbira, saj ima najbolj praktičen upravljalnik z jasno izpostavljenimi najpogosteje uporabljanimi tipkami, ima pa tudi namenske tipke za danes pogosto uporabljane storitve pretočnih videovsebin (Hulu, Netflix in druge). Napravica Roku Streaming Stick+ podpira tudi predvajanje vsebin z visokim dinamičnim razponom barv (HDR), a bomo za kaj takega potrebovali tudi ustrezno zmogljiv televizor in samo vsebino – v tem primeru bodo filmi in fotografije videti še bolje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Leto 2019 bo prineslo skromnejšo rast slovenskega izvoza

Kaj so glavni slovenski izvozni proizvodi, zakaj je večina izvoza namenjena le na nekaj ključnih trgov -- in kakšna bo rast slovenskega...

FINANCE
Članki
Članki Higiena pri prehajanju z javnega položaja v zasebni sektor 3

Pojav vrtljivih vrat – ko posamezniki na istem področju prehajajo s položajev v javni upravi na položaje v zasebni sektor – je lahko...

FINANCE
Članki
Članki Načrt je tak: Opec bo načrpal manj nafte, da bi (spet) zvišal njeno ceno

Od začetka oktobra so se cene surove nafte znižale za 30 odstotkov in pri Opecu so se danes okvirno dogovorili za zmanjšanje dnevnih...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Rast na evrskem območju v tretjem četrtletju šibkejša kot v drugem

Skromnejše podatke je Eurostat razkril tako na četrtletni kot medletni ravni; podatki po članicah bodo objavljeni pozneje

FINANCE
Članki
Članki Britanski poslanci v torek o brexitu. Kaj je pri tem pomembno za Slovenijo?

Negotovost v zvezi z britanskim izstopom iz EU (brexitom) je velika že, če bi se ta zgodil z dogovorom. Še povečala pa se je pred...

FINANCE
Članki
Članki (lestvica Doing business) Slovenija zdrsnila, padli tudi Slovaška in Nemčija 8

Pri Svetovni banki so zadnji dan oktobra objavili raziskavo Doing business 2019, v kateri primerjajo regulativo s področja poslovnega...