Od banan do nepremičnin in odpadkov: kaj je v ozadju vzpona Izeta Rastoderja in kaj vse je še pred njim Od banan do nepremičnin in odpadkov: kaj je v ozadju vzpona Izeta Rastoderja in kaj vse je še pred njim Rastoder je preživel udarec sesutja Agorkokorja v letu 2016 in že lani je njegov posel z bananami spet začel pospešeno rasti. Zadnja leta verižno kupuje nasedle nepremičninske projekte, zdaj pa je pred njim vstop v nov posel predelave odpadkov z nakupom mariborske družbe Gorenje Surovina.
Startupovci na vratih: kdo se lahko zavihti med 100 najbogatejših? Startupovci na vratih: kdo se lahko zavihti med 100 najbogatejših? Svetovne izkušnje kažejo, da so ustanovitelji tehnoloških start-upov najboljši kandidati za hiter vstop na lestvice najbogatejših. Kdo se po ustanoviteljih Outfita7, Bitstampa in Celtre bliža naši stotniji?
Direktor, ki je izplačal lastnike in iz treh naredil 25 milijonov Direktor, ki je izplačal lastnike in iz treh naredil 25 milijonov Marjan Pogačnik iskreno o svojem netipičnem menedžerskem odkupu, ko se je pred desetimi leti moral odločiti: zapustiti Iskro Mehanizme, ki so jo med seboj sprti lastniki spravili skoraj na kant, ali pa zastaviti vse svoje premoženje in večji del lastnikov izplačati. Odločil se je tvegati.
Orožar, ki hoče biti tudi letalec in pridelovalec kaviarja Orožar, ki hoče biti tudi letalec in pridelovalec kaviarja Kako se je zgodilo, da je Ivan Kralj, kmečki sin, naredil tovarno orožja, in kakšne nove podjetniške ideje snuje zdaj, ko je podjetje prodal češkemu skladu.

Škatlice, ki naredijo vsak televizor pameten

 

Več iz teme.

Spremljajte izbrani pojem:  
 
Čas branja: 4 min
08.11.2018  21:00
Večpredstavnostnih predvajalnikov ne bodo pokopali novi pametni televizorji, temveč škatlice, ki predvajajo pretočne vsebine in se povezujejo z mobilnimi napravami. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne.

Več iz teme:  

Še pred kakšnim letom je veljalo, da so bile škatlice, s katerimi smo uporabniki poskušali narediti »neumne« televizorje pametne, le nizkocenovna alternativa večjim napravam, kot so večpredstavnostni predvajalniki ali set-top-boxi, s katerimi so nas zalagali ponudniki storitev digitalne televizije. A do danes so ti mali tehnični čudeži že malodane dohiteli večje brate, pri tem pa še vedno ohranili kakšno odliko – v mislih imamo predvsem nižjo ceno in manjšo velikost.

Trije glavni igralci

Kdo danes obvladuje trg teh naprav? Predvsem trije ameriški velikani – Amazon, Google in Roku, ki so si kupce nabrali predvsem z zagotavljanjem enostavnega dostopa do storitev s pretočnimi videovsebinami. Večina uporabnikov namreč z miniaturnimi škatlicami predvaja vsebine s spletnih mest, kot so Youtube, Netflix, Hulu in podobna. V zadnji generaciji prav vse napravice podpirajo predvajanje vsebin v ultra visoki ločljivosti 4K, torej so posrečena izbira tudi za lastnike novejših televizorjev, ki so se naveličali upravljanja z novodobnim vsebinam neprilagojenim daljinskim upravljalnikom ali pa se ne morejo oziroma želijo sprijazniti s počasnostjo in okornostjo uporabniškega vmesnika televizorja. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne miniaturne večpredstavnostne predvajalnike, in sicer Amazonov Fire TV Stick 4K, Googlov Chromecast Ultra in Rokujev Streaming Stick+. Cenovno so primerljive; Amazonovo bomo v spletni trgovini našli že za 60 evrov, preostali dve pa sta dražji manj kot evrskega desetaka.

Google Chromecast Ultra – prvak v enostavnosti rabe

Naprave Chromecast bomo že na daleč prepoznali po njihovi obliki – plastičnega »hokejskega ploščka« pač ni lahko zgrešiti v poplavi med seboj podobnih si škatlic. Googlove naprave Chromecast, model Ultra ni izjema, že od svoje splavitve delujejo nekoliko drugače od drugih naprav. Nimajo namreč daljinskega upravljalnika, namenskega prostora za hrambe vsebin ali tradicionalnega uporabniškega vmesnika. Vse to je namreč že na napravi, od katere sliko tudi prejemajo – na primer mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Pravzaprav bi lahko dejali, da so naprave Chromecast v svetu pametnih naprav najverjetneje celo najbolj »neumne«. A tudi ta lastnost ima svojo prednost – so namreč nadvse enostavne za uporabo, in to uporabniki cenijo. Chromecast tako prevzame vlogo »podaljška«, ki sliko in zvok oziroma drugo vsebino, ki jo trenutno predvaja naša naprava, s pritiskom na gumb posreduje na uporabnikov televizor. To velja tudi za vsebine, ki si jih denimo ogledujemo v spletnem brskalniku. To zadnje seveda zmorejo tudi vse druge naprave, a nobena med njimi tega ne počne tako preprosto in elegantno kot Chromecast. Digitalna zabava se lahko s Chromecastom preseli tudi v svet iger, a smo pri tem omejeni s ponudbo na preprostejše naslove, se pa napravica odkupi z zgledno podporo priljubljenim večigralskim igram, kot so monopoli, risk in scrabble.

Chromecast Ultra podpira sodelovanje z različnimi napravami in okolji, poleg računalnikov se najbolje razume z napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS. V bistvu pa uporabnika zanima le, ali njegova priljubljena aplikacija ali igra omogoča pošiljanje slike na zaslon televizorja prek Chromecasta. Takšnih aplikacij je v svetu že nekaj tisoč, njihovo število pa iz meseca v mesec narašča. Neosvojljiva trdnjava ostaja le večpredstavnostna storitev Amazon Prime Instant Video, saj si megakorporaciji s tem mečeta polena pod noge.

Amazon Fire TV Stick 4K – večpredstavnostni mišičnjak

Amazonov Fire TV Stick 4K je trenutno najmlajši med primerjanimi izdelki, zato je pričakovano tudi najzmogljivejši med njimi. To je dobra novica za vse, ki želijo prek teh malih škatel domači televizor spremeniti v nezahtevno igralno konzolo. Medtem ko bomo na napravah Roku lahko igrali priljubljeno igro jeznih ptičev (Angry Birds), bomo na Amazonovi napravi lahko uživali v še kakšni grafično zahtevnejši igri, ki bi na strojno šibkejših »podaljških« delovala v načinu diapozitivov. To so spoznali tudi ponudniki iger, ki za Fire TV Stick 4K ponujajo največ iger med tokrat obravnavano večpredstavnostno trojico. Velik adut naprave je tudi dostop do velikanske knjižice filmov in iger.

Amazon Fire TV Stick 4K je podobno kot Chromecast Ultra za odtenek bolje pripravljen za vsebine prihodnosti, saj podpira standard Dolby Vision. Podobno kot Roku Streaming Stick+ ima tudi Amazonova napravica daljinec, ki je pravzaprav večji od nje same, hkrati pa z njim lahko upravljamo tudi televizor, torej za uživanje v večpredstavnostnih in spletnih vsebinah ne potrebujemo ločenih daljinskih upravljalnikov.

Roku Streaming Stick+ stavi na vsestranskost

Roku Streaming Stick+ je vsaj v teoriji naprava, s katero lahko dostopamo do daleč največ aplikacij ali videovsebin – Roku jih poimenuje kar kanali. Seveda večina uporablja le manjši del ponujenih rešitev, posebej če gre za plačljive storitve pretočnih vsebin, a izbira je vsekakor pomembna. Uporabniški vmesnik naprave je preprost in hitro usvojljiv, precej manj tehničen od Amazonovega, je pa res, da Roku s tekmecema ne more tekmovati na področju glasovnega upravljanja. Amazonova digitalna pomočnica Alexa je pri tem v veliki prednosti. Se pa naprave Roku odkupijo z enostavnostjo iskanja vsebin, saj ponujajo enotno uporabniško izkušnjo ne glede na to, ali uporabljamo priloženi daljinski upravljalnik, mobilno aplikacijo ali govorne ukaze. Tudi Roku namreč zna, podobno kot Amazonova naprava, sodelovati z drugimi napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Za uporabnike, vajene klasičnega upravljanja naprav prek daljinca, je Roku Streaming Stick+ najprimernejša izbira, saj ima najbolj praktičen upravljalnik z jasno izpostavljenimi najpogosteje uporabljanimi tipkami, ima pa tudi namenske tipke za danes pogosto uporabljane storitve pretočnih videovsebin (Hulu, Netflix in druge). Napravica Roku Streaming Stick+ podpira tudi predvajanje vsebin z visokim dinamičnim razponom barv (HDR), a bomo za kaj takega potrebovali tudi ustrezno zmogljiv televizor in samo vsebino – v tem primeru bodo filmi in fotografije videti še bolje.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Higiena pri prehajanju z javnega položaja v zasebni sektor 2

Pojav vrtljivih vrat – ko posamezniki na istem področju prehajajo s položajev v javni upravi na položaje v zasebni sektor – je lahko...

FINANCE
Članki
Članki Iz Italije prihajajo vesti, da finančni minister Tria grozi z odstopom 1

Jabolko spora je italijanski proračun, so si pa sicer vesti, ki o namerah ministra Trie prihajajo iz Italije, nasprotujoče

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 8

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Bančni testi stresa: banke so dovolj močne, če pride nova kriza 12

Z bančnimi testi stresa so pri evropski bančni agenciji EBA tokrat preverjali stanje le v največjih bankah v EU z bilančno vsoto nad 30...

FINANCE
Članki
Članki (lestvica Doing business) Slovenija zdrsnila, padli tudi Slovaška in Nemčija 8

Pri Svetovni banki so zadnji dan oktobra objavili raziskavo Doing business 2019, v kateri primerjajo regulativo s področja poslovnega...