Manager

Škatlice, ki naredijo vsak televizor pameten

Večpredstavnostnih predvajalnikov ne bodo pokopali novi pametni televizorji, temveč škatlice, ki predvajajo pretočne vsebine in se povezujejo z mobilnimi napravami. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
08.11.2018 21:00
Čas branja: 4 min

Še pred kakšnim letom je veljalo, da so bile škatlice, s katerimi smo uporabniki poskušali narediti »neumne« televizorje pametne, le nizkocenovna alternativa večjim napravam, kot so večpredstavnostni predvajalniki ali set-top-boxi, s katerimi so nas zalagali ponudniki storitev digitalne televizije. A do danes so ti mali tehnični čudeži že malodane dohiteli večje brate, pri tem pa še vedno ohranili kakšno odliko – v mislih imamo predvsem nižjo ceno in manjšo velikost.

Trije glavni igralci

Kdo danes obvladuje trg teh naprav? Predvsem trije ameriški velikani – Amazon, Google in Roku, ki so si kupce nabrali predvsem z zagotavljanjem enostavnega dostopa do storitev s pretočnimi videovsebinami. Večina uporabnikov namreč z miniaturnimi škatlicami predvaja vsebine s spletnih mest, kot so Youtube, Netflix, Hulu in podobna. V zadnji generaciji prav vse napravice podpirajo predvajanje vsebin v ultra visoki ločljivosti 4K, torej so posrečena izbira tudi za lastnike novejših televizorjev, ki so se naveličali upravljanja z novodobnim vsebinam neprilagojenim daljinskim upravljalnikom ali pa se ne morejo oziroma želijo sprijazniti s počasnostjo in okornostjo uporabniškega vmesnika televizorja. Pod drobnogled smo vzeli tri trenutno najbolj aktualne miniaturne večpredstavnostne predvajalnike, in sicer Amazonov Fire TV Stick 4K, Googlov Chromecast Ultra in Rokujev Streaming Stick+. Cenovno so primerljive; Amazonovo bomo v spletni trgovini našli že za 60 evrov, preostali dve pa sta dražji manj kot evrskega desetaka.

Google Chromecast Ultra – prvak v enostavnosti rabe

Naprave Chromecast bomo že na daleč prepoznali po njihovi obliki – plastičnega »hokejskega ploščka« pač ni lahko zgrešiti v poplavi med seboj podobnih si škatlic. Googlove naprave Chromecast, model Ultra ni izjema, že od svoje splavitve delujejo nekoliko drugače od drugih naprav. Nimajo namreč daljinskega upravljalnika, namenskega prostora za hrambe vsebin ali tradicionalnega uporabniškega vmesnika. Vse to je namreč že na napravi, od katere sliko tudi prejemajo – na primer mobilnega telefona, tablice ali računalnika. Pravzaprav bi lahko dejali, da so naprave Chromecast v svetu pametnih naprav najverjetneje celo najbolj »neumne«. A tudi ta lastnost ima svojo prednost – so namreč nadvse enostavne za uporabo, in to uporabniki cenijo. Chromecast tako prevzame vlogo »podaljška«, ki sliko in zvok oziroma drugo vsebino, ki jo trenutno predvaja naša naprava, s pritiskom na gumb posreduje na uporabnikov televizor. To velja tudi za vsebine, ki si jih denimo ogledujemo v spletnem brskalniku. To zadnje seveda zmorejo tudi vse druge naprave, a nobena med njimi tega ne počne tako preprosto in elegantno kot Chromecast. Digitalna zabava se lahko s Chromecastom preseli tudi v svet iger, a smo pri tem omejeni s ponudbo na preprostejše naslove, se pa napravica odkupi z zgledno podporo priljubljenim večigralskim igram, kot so monopoli, risk in scrabble.

Chromecast Ultra podpira sodelovanje z različnimi napravami in okolji, poleg računalnikov se najbolje razume z napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS. V bistvu pa uporabnika zanima le, ali njegova priljubljena aplikacija ali igra omogoča pošiljanje slike na zaslon televizorja prek Chromecasta. Takšnih aplikacij je v svetu že nekaj tisoč, njihovo število pa iz meseca v mesec narašča. Neosvojljiva trdnjava ostaja le večpredstavnostna storitev Amazon Prime Instant Video, saj si megakorporaciji s tem mečeta polena pod noge.

Amazon Fire TV Stick 4K – večpredstavnostni mišičnjak

Amazonov Fire TV Stick 4K je trenutno najmlajši med primerjanimi izdelki, zato je pričakovano tudi najzmogljivejši med njimi. To je dobra novica za vse, ki želijo prek teh malih škatel domači televizor spremeniti v nezahtevno igralno konzolo. Medtem ko bomo na napravah Roku lahko igrali priljubljeno igro jeznih ptičev (Angry Birds), bomo na Amazonovi napravi lahko uživali v še kakšni grafično zahtevnejši igri, ki bi na strojno šibkejših »podaljških« delovala v načinu diapozitivov. To so spoznali tudi ponudniki iger, ki za Fire TV Stick 4K ponujajo največ iger med tokrat obravnavano večpredstavnostno trojico. Velik adut naprave je tudi dostop do velikanske knjižice filmov in iger.

Amazon Fire TV Stick 4K je podobno kot Chromecast Ultra za odtenek bolje pripravljen za vsebine prihodnosti, saj podpira standard Dolby Vision. Podobno kot Roku Streaming Stick+ ima tudi Amazonova napravica daljinec, ki je pravzaprav večji od nje same, hkrati pa z njim lahko upravljamo tudi televizor, torej za uživanje v večpredstavnostnih in spletnih vsebinah ne potrebujemo ločenih daljinskih upravljalnikov.

Roku Streaming Stick+ stavi na vsestranskost

Roku Streaming Stick+ je vsaj v teoriji naprava, s katero lahko dostopamo do daleč največ aplikacij ali videovsebin – Roku jih poimenuje kar kanali. Seveda večina uporablja le manjši del ponujenih rešitev, posebej če gre za plačljive storitve pretočnih vsebin, a izbira je vsekakor pomembna. Uporabniški vmesnik naprave je preprost in hitro usvojljiv, precej manj tehničen od Amazonovega, je pa res, da Roku s tekmecema ne more tekmovati na področju glasovnega upravljanja. Amazonova digitalna pomočnica Alexa je pri tem v veliki prednosti. Se pa naprave Roku odkupijo z enostavnostjo iskanja vsebin, saj ponujajo enotno uporabniško izkušnjo ne glede na to, ali uporabljamo priloženi daljinski upravljalnik, mobilno aplikacijo ali govorne ukaze. Tudi Roku namreč zna, podobno kot Amazonova naprava, sodelovati z drugimi napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS.

Za uporabnike, vajene klasičnega upravljanja naprav prek daljinca, je Roku Streaming Stick+ najprimernejša izbira, saj ima najbolj praktičen upravljalnik z jasno izpostavljenimi najpogosteje uporabljanimi tipkami, ima pa tudi namenske tipke za danes pogosto uporabljane storitve pretočnih videovsebin (Hulu, Netflix in druge). Napravica Roku Streaming Stick+ podpira tudi predvajanje vsebin z visokim dinamičnim razponom barv (HDR), a bomo za kaj takega potrebovali tudi ustrezno zmogljiv televizor in samo vsebino – v tem primeru bodo filmi in fotografije videti še bolje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Novi šef Amazona pred velikimi izzivi
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Novi šef Amazona pred velikimi izzivi

Andy Jassy bo stavil na računalništvo v oblaku, spopasti pa se bo moral s sindikalizmom zaposlenih, protimonopolno regulacijo in ohranjanjem rasti ene od najvrednejših tehnoloških korporacij.

FINANCE
Bezos se poleti umika z vrha Amazona, vodenje prevzema Andy Jassy
Finance
Petra Sovdat Bezos se poleti umika z vrha Amazona, vodenje prevzema Andy Jassy 72

Rekordna prodaja spletnega velikana v zadnjem četrtletju: prihodki prvič prek 100 milijard dolarjev

FINANCE
Manager
Amazon je potiho razširil mrežo pametnih trgovin
Manager
ManagerDomen Pavlič Amazon je potiho razširil mrežo pametnih trgovin

Spletni trgovec je med emidemijo po ameriških mestih odprl več tehnološko naprednih diskontnih trgovin

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Članki
Amazonovi delavci z zavrnitvijo sindikata razveselili vlagatelje
Finance
FinanceDomen Pavlič Amazonovi delavci z zavrnitvijo sindikata razveselili vlagatelje

Sindikalizem v ZDA je izgubil pomembno bitko. Na dogajanje, ki ni vodilo k ustanovitvi prvega sindikata v Amazonu, so napovedane tožbe, tako da se stvari še lahko spremenijo.

FINANCE
Manager
Televizorji – majhen napredek ali kaj več?
Manager
ManagerMatjaž Ropret Televizorji – majhen napredek ali kaj več?

Mikro in mini LED, podobno se sliši, a je drugačna tehnologija - in tudi cene.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti