Manager
Komentar

Državni oglaševalci, pazite: ne Šarec, MI vas gledamo

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

13.12.2018 21:00
Čas branja: 1 min

Pred tednom sta bili v enem od dnevnikov na strani kronike dve zgodbi s sodišč, ena o Slovencu, ena o Eritrejcu. Izpustimo podrobnosti, na podlagi obtožb (Eritrejca so tudi že obsodili) si ne z enim ne z drugim ne bi želeli bližnjega srečanja.

Zlahka si predstavljam, da bi na primer urednik Demokracije Jože Biščak na podlagi prebranega sklenil, da so vsi Eritrejci, če ne celo vsi Afričani, vsekakor pa vsi migranti, kriminalci. Podobno kot je Demokracija poleti na naslovnici naslikala in napisala, da z migranti prihaja v Slovenijo kultura posilstev. Študentje Oliverja Vodeba, strokovnjaka za odgovorno oglaševanje, ki predava na univerzi v Melbournu, so jo brez dvoma prepoznali kot sovražni govor. Pri nas je videti, kot da je za tako presojo potrebna cela znanost. Ali res?

Če bi, na primer, na podlagi tovrstnih zapisov v Demokraciji in sorodnih medijih časnik v kaki tuji državi napisal, da smo Slovenci po naravi grobi nacionalisti in rasisti, bi ga moralo njihovo tožilstvo, če je kaj vredno, preganjati, če ga ne bi, pa bi moral naš zunanji minister vložiti vsaj protestno noto. Sama bi se vsekakor počutila razžaljeno.

Žal pa je res, da verbalno napadalni nacionalizem tudi v Sloveniji ni več osamljen pojav. Je nalezljivejši od običajnega kriminala, k čemur močno prispeva tudi to, da ga nihče zares ne preganja. Iz zgodovine pa vemo, da verbalno nasilje lahko pripelje tudi do množičnega fizičnega nasilja.

Pojdimo zdaj k inkriminiranemu pozivu Šarca državnim podjetjem, naj razmislijo o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražni govor. Drži, ta pojem bi utegnil kdo močno razširiti in tudi to ne bi bilo prvič v zgodovini. A ne pozabimo, državnim podjetjem so pod mizo ukazovali že mnogi politiki, Šarec pa je nastopil javno in pri tem ni nikogar imenoval in nikomur nič ukazal. Še več, o tem, kar je izrekel, bi morala že brez njegovega poziva razmišljati podjetja sama, in to ne samo državna. Če ne v dobro družbe, v svoje dobro. Kajti porabniki jih gledamo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Aktualno
ESC 2021: Cepljenje proti gripi izboljša stanje po miokardnem infarktu
Medicina danes
AktualnoMag. Samo Pitamic* ESC 2021: Cepljenje proti gripi izboljša stanje po miokardnem infarktu

Cepljenje proti gripi lahko ščiti pred srčno-žilnimi dogodki in ga priporočajo za osebe s kroničnim koronarnim sindromom. Kljub temu cepljenje ni del standardnega protokola pri hospitaliziranih bolnikih, ki so preživeli miokardni infarkt (MI).

FINANCE
Članki
MI Elektronika po letih boja z mlini na veter namesto na Brezovici gradi v Logatcu
Finance
FinanceJana Petkovšek Štakul MI Elektronika po letih boja z mlini na veter namesto na Brezovici gradi v Logatcu

V OIC Zapolje bo imelo brezoviško hitro rastoče podjetje prostora za 500 zaposlenih v eni izmeni.

FINANCE
Subvencije
Od septembra 'sedimo' na 231 milijonih iz načrta za okrevanje. Kdaj se bodo ti začeli prelivati v naložbe?
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Od septembra 'sedimo' na 231 milijonih iz načrta za okrevanje. Kdaj se bodo ti začeli prelivati v naložbe?

Najprej bodo na vrsti investicije v nadgradnjo železnic, letos bo zanje šlo 111 milijonov evrov; podjetja pa menda v kratkem čaka razpis za digitalno transformacijo

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Evropa, na pomoč!
Finance
Matej Avbelj Evropa, na pomoč! 27

Pred vstopom v EU smo v intelektualni in politični nemoči upali, da je brezupno stanje možno spremeniti od zunaj. Iz Bruslja in Strasbourga. Danes vemo, da to ni mogoče. Kaj nam ostane?

FINANCE
Manager
Kako so evropski voditelji pripravljeni na predsedovanje Joeja Bidna?
Manager
ManagerJudy Dempsey / Strategic Europe / Carnegie Europe Kako so evropski voditelji pripravljeni na predsedovanje Joeja Bidna? 3
FINANCE
Članki
Kaj skrbi logaška podjetja? Zabasane ceste in pomanjkanje kadra
Finance
FinanceJana Petkovšek Štakul Kaj skrbi logaška podjetja? Zabasane ceste in pomanjkanje kadra

Na razvojnem forumu tudi o tem, da bo Logatec še nekaj let obremenjen s prometom skozi mestno jedro zaradi transporta z Idrijsko-Cerkljanskega

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.