Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost
Oglasno sporočilo

Pametni telefon je postal prvi stik s spletom

Čas branja: 3 min
16.01.2019  12:33
Svetovni trendi medijske potrošnje že nekaj časa nakazujejo, da se namizni, prenosni in tablični računalniki postopoma umikajo mobilnim napravam kot prvi in glavni točki stika s spletom ter digitalnimi kanali. Tovrstni podatki pa sedaj držijo tudi za Slovenijo, saj je v lanskem letu število dostopov do spleta s pametnimi telefoni prvič preseglo število dostopov z namiznimi računalniki in prenosniki. Danes tako do spletnih vsebin z mobilnimi napravami dostopa kar 85 odstotkov rednih uporabnikov interneta.
Pametni telefon je postal prvi stik s spletom

V zadnjih letih je svetovni trg pametnih telefonov strmo naraščal, rast prodaje pa se je nekoliko upočasnila šele v lanskem letu. Temu je pričakovano sledila tudi globalna medijska potrošnja, saj so trendi že nekaj časa nakazovali, da mobilne naprave postajajo prvi in glavni stik posameznikov z različnimi spletnimi vsebinami. Tudi v Sloveniji do spletnih vsebin z mobilnimi napravami trenutno dostopa kar 85 % rednih uporabnikov interneta, dostopi s tovrstnimi napravami pa predstavljajo že več kot polovico vseh dostopov do spleta.

Povečanje deleža lahko tudi v Sloveniji pričakovano pripišemo predvsem najmlajšim prebivalcem, saj je bila najvišja rast uporabe mobilnih naprav za dostopanje do digitalnih vsebin zabeležena med mladimi od 10. do 15. leta. Preseneča pa podatek, da so tudi starejši od 65 let kot druga največja skupina v veliki meri prispevali k rasti mobilnega dostopa do spleta.

Katere pa so najbolj priljubljene vsebine?

S pomočjo pametnih telefonov posamezniki na slovenskem spletu najpogosteje iščejo novice oziroma informacije o aktualnih dogajanjih, zanimajo pa jih tudi ostali uporabni podatki, s katerimi si lahko olajšajo vsakdan. Poleg tega je raba pametnih telefonov pogostejša tudi za dostopanje do družbenih omrežij, še vedno pa računalnik ostaja prvi pri iskanju destinacij potovanj, zdravstvenih vsebin, kuharskih receptov in pri rabi spleta za pomoč pri delu. V zadnjem času pa se spreminja tudi način gledanja televizije, saj lahko tudi pri nas opazimo trend spremljanja tovrstnih vsebin s pomočjo spleta in mobilnih naprav. Predvsem mlajše generacije video vedno bolj konzumirajo s pomočjo spletnih platform, kot so Youtube, Netflix, HBO Go in drugih.

Trendov se zavedajo tudi mobilni operaterji

Stanju na trgu sledijo tudi operaterji, ki se zavedajo, da želi imeti sodoben medijski potrošnik vsebine dostopne kjerkoli in kadarkoli, s tovrstno potrošnjo pa se poveča tudi prenos podatkov. Hiter pregled aktualnih paketov telekomunikacijskih ponudnikov nam jasno pokaže veliko vsebinsko podobnost, razlike pa nastanejo predvsem pri ceni. Na nakupno odločitev za določen mobilni paket zato najbolj vplivata cena paketa in količina zakupljenih enot, kjer je najpomembnejši podatkovni prenos.

V najhitreje rastočem mobilnem operaterju Telemach, so zato nadgradili že obstoječi paket NAJVEČ. Z njim Telemach prvič na slovenskem trgu nudi neomejeno količino prenosa podatkov, kar pomeni brezskrbnost pri uporabi spleta in njegovih razsežnosti. Hkrati pa uporabniki paketa NAJVEČ uživajo tudi v 9 GB prenosa podatkov brez doplačila ob gostovanju v državah EU/EEA. Preseneča pa tudi postavitev cene, ki znaša le 20 evrov na mesec za obstoječe uporabnike Telemachovih fiksnih storitev in pa 22 evrov za vse ostale. To pomeni, da se je paket NAJVEČ kljub štirikratni neomejenosti vsebine (klici, sporočila, prenos podatkov in WiFi mreža po vsem svetu) dejansko pocenil za dva evra.

»Uporabniki želijo brezskrbno surfati, uporabljati vse mogoče aplikacije, biti na poti in gledati televizijo, skratka uporabljati vse, kar jim tehnologija lahko ponudi. Naša dolžnost je, da jim to omogočimo, zato smo se odločili ponuditi paket, ki ima neomejeno količino prenosa podatkov. S tem smo premaknili mejo pri zagotavljanju mobilnih storitev in navdušeni smo, da bodo naši uporabniki uživali v prenovljenem paketu,« je ob predstavitvi paketa poudarila članica poslovodstva Ditka Maučec, ki je pri Telemachu odgovorna za razvoj produktov in marketinga.

Primerjava paketov na trgu

Ugodnost potrjuje tudi pregled konkurenčnih paketov na trgu. Sicer v nasprotju s Telemachom v svojih najzmogljivejših mobilnih paketih Telekom Slovenije in A1 preseganje zakupljene količine prenosa podatkov dodatno zaračunavata. Pri A1 tako najdemo paket A1 GO L, za katerega uporabniki mesečno odštejejo 23,99 evra, ob preseženi količini prenosa podatkov pa se dodatna poraba uporabniku zaračuna. Enako velja za Telekom Slovenije, kjer za paket Vse Dobro uporabniki odštejejo kar 24,99 evra na mesec.

Ponudba v paketu NAJVEČ velja tudi za poslovne uporabnike.

MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.