Mali spletni mediji med poslanstvom in bojem za preživetje Mali spletni mediji med poslanstvom in bojem za preživetje Kolikšen doseg imajo mali spletni mediji, kako se financirajo in ali njihovi ustanovitelji lahko od njih preživijo ter koliko pravega novinarskega poslanstva si lahko privoščijo.
S Putinom in Trumpom za krmilom se vrača nevarnost jedrske vojne S Putinom in Trumpom za krmilom se vrača nevarnost jedrske vojne Kaj se utegne zgoditi, potem ko so se najprej ZDA, takoj za tem pa še Rusija, umaknile iz sporazuma o jedrskih raketah kratkega in srednjega dosega?
(intervju) Vlada je povečala proračun čez mejo fiskalne vzdržnosti (intervju) Vlada je povečala proračun čez mejo fiskalne vzdržnosti Po izračunih fiskalnega sveta, ki skrbi za vzdržnost javnih financ, je predvidena poraba v rebalansu proračuna prevelika za 270 milijonov evrov, kar lahko pomeni vračanje k strukturnemu primanjkljaju, pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun, ki opozarja tudi na nevarnost, da predvidena gospodarska rast ne bo dosežena.
(komentar) Zakaj Antonio Tajani ni vreden predsedovanja evropskemu parlamentu in mora odstopiti – takoj! (komentar) Zakaj Antonio Tajani ni vreden predsedovanja evropskemu parlamentu in mora odstopiti – takoj! Antonio Tajani je prvi predsednik evropskega parlamenta, ki je na najvišji ravni skozi zadnja vrata EU pripustil revizionizem. Že zaradi tega mora biti storjeno vse, da gospod odstopi s tega pomembnega položaja.
Gripa razsaja, mi pa se gremo davek na cepljenje Gripa razsaja, mi pa se gremo davek na cepljenje Če podjetje za svoje zaposlene organizira »brezplačno« cepljenje zoper gripo, ga država kaznuje z dodatnimi obremenitvami in zato smo vsi skupaj še bolj bolni.
Oglasno sporočilo

Pametni telefon je postal prvi stik s spletom

Čas branja: 3 min
16.01.2019  12:33
Svetovni trendi medijske potrošnje že nekaj časa nakazujejo, da se namizni, prenosni in tablični računalniki postopoma umikajo mobilnim napravam kot prvi in glavni točki stika s spletom ter digitalnimi kanali. Tovrstni podatki pa sedaj držijo tudi za Slovenijo, saj je v lanskem letu število dostopov do spleta s pametnimi telefoni prvič preseglo število dostopov z namiznimi računalniki in prenosniki. Danes tako do spletnih vsebin z mobilnimi napravami dostopa kar 85 odstotkov rednih uporabnikov interneta.
Pametni telefon je postal prvi stik s spletom

V zadnjih letih je svetovni trg pametnih telefonov strmo naraščal, rast prodaje pa se je nekoliko upočasnila šele v lanskem letu. Temu je pričakovano sledila tudi globalna medijska potrošnja, saj so trendi že nekaj časa nakazovali, da mobilne naprave postajajo prvi in glavni stik posameznikov z različnimi spletnimi vsebinami. Tudi v Sloveniji do spletnih vsebin z mobilnimi napravami trenutno dostopa kar 85 % rednih uporabnikov interneta, dostopi s tovrstnimi napravami pa predstavljajo že več kot polovico vseh dostopov do spleta.

Povečanje deleža lahko tudi v Sloveniji pričakovano pripišemo predvsem najmlajšim prebivalcem, saj je bila najvišja rast uporabe mobilnih naprav za dostopanje do digitalnih vsebin zabeležena med mladimi od 10. do 15. leta. Preseneča pa podatek, da so tudi starejši od 65 let kot druga največja skupina v veliki meri prispevali k rasti mobilnega dostopa do spleta.

Katere pa so najbolj priljubljene vsebine?

S pomočjo pametnih telefonov posamezniki na slovenskem spletu najpogosteje iščejo novice oziroma informacije o aktualnih dogajanjih, zanimajo pa jih tudi ostali uporabni podatki, s katerimi si lahko olajšajo vsakdan. Poleg tega je raba pametnih telefonov pogostejša tudi za dostopanje do družbenih omrežij, še vedno pa računalnik ostaja prvi pri iskanju destinacij potovanj, zdravstvenih vsebin, kuharskih receptov in pri rabi spleta za pomoč pri delu. V zadnjem času pa se spreminja tudi način gledanja televizije, saj lahko tudi pri nas opazimo trend spremljanja tovrstnih vsebin s pomočjo spleta in mobilnih naprav. Predvsem mlajše generacije video vedno bolj konzumirajo s pomočjo spletnih platform, kot so Youtube, Netflix, HBO Go in drugih.

Trendov se zavedajo tudi mobilni operaterji

Stanju na trgu sledijo tudi operaterji, ki se zavedajo, da želi imeti sodoben medijski potrošnik vsebine dostopne kjerkoli in kadarkoli, s tovrstno potrošnjo pa se poveča tudi prenos podatkov. Hiter pregled aktualnih paketov telekomunikacijskih ponudnikov nam jasno pokaže veliko vsebinsko podobnost, razlike pa nastanejo predvsem pri ceni. Na nakupno odločitev za določen mobilni paket zato najbolj vplivata cena paketa in količina zakupljenih enot, kjer je najpomembnejši podatkovni prenos.

V najhitreje rastočem mobilnem operaterju Telemach, so zato nadgradili že obstoječi paket NAJVEČ. Z njim Telemach prvič na slovenskem trgu nudi neomejeno količino prenosa podatkov, kar pomeni brezskrbnost pri uporabi spleta in njegovih razsežnosti. Hkrati pa uporabniki paketa NAJVEČ uživajo tudi v 9 GB prenosa podatkov brez doplačila ob gostovanju v državah EU/EEA. Preseneča pa tudi postavitev cene, ki znaša le 20 evrov na mesec za obstoječe uporabnike Telemachovih fiksnih storitev in pa 22 evrov za vse ostale. To pomeni, da se je paket NAJVEČ kljub štirikratni neomejenosti vsebine (klici, sporočila, prenos podatkov in WiFi mreža po vsem svetu) dejansko pocenil za dva evra.

»Uporabniki želijo brezskrbno surfati, uporabljati vse mogoče aplikacije, biti na poti in gledati televizijo, skratka uporabljati vse, kar jim tehnologija lahko ponudi. Naša dolžnost je, da jim to omogočimo, zato smo se odločili ponuditi paket, ki ima neomejeno količino prenosa podatkov. S tem smo premaknili mejo pri zagotavljanju mobilnih storitev in navdušeni smo, da bodo naši uporabniki uživali v prenovljenem paketu,« je ob predstavitvi paketa poudarila članica poslovodstva Ditka Maučec, ki je pri Telemachu odgovorna za razvoj produktov in marketinga.

Primerjava paketov na trgu

Ugodnost potrjuje tudi pregled konkurenčnih paketov na trgu. Sicer v nasprotju s Telemachom v svojih najzmogljivejših mobilnih paketih Telekom Slovenije in A1 preseganje zakupljene količine prenosa podatkov dodatno zaračunavata. Pri A1 tako najdemo paket A1 GO L, za katerega uporabniki mesečno odštejejo 23,99 evra, ob preseženi količini prenosa podatkov pa se dodatna poraba uporabniku zaračuna. Enako velja za Telekom Slovenije, kjer za paket Vse Dobro uporabniki odštejejo kar 24,99 evra na mesec.

Ponudba v paketu NAJVEČ velja tudi za poslovne uporabnike.

FINANCE
Članki
Članki Vse, kar ste želeli vedeti o evropskih volitvah, pa niste imeli koga vprašati

Maja bomo evropski državljani spet volili poslance v evropski parlament; dokončnih odločitev o slovenskih kandidaturah še ni, smo pa...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Leto 2019 bo prineslo skromnejšo rast slovenskega izvoza

Kaj so glavni slovenski izvozni proizvodi, zakaj je večina izvoza namenjena le na nekaj ključnih trgov -- in kakšna bo rast slovenskega...

FINANCE
Članki
Članki V petek bomo izvedeli, kako Slovenija čuti umirjanje rasti na tujem 2

Slovenski statistični urad bo v petek objavil podatke, kakšna je bila gospodarska rast v Sloveniji v tretjem četrtletju in kako je nanjo...

FINANCE
Članki
Članki Načrt je tak: Opec bo načrpal manj nafte, da bi (spet) zvišal njeno ceno

Od začetka oktobra so se cene surove nafte znižale za 30 odstotkov in pri Opecu so se danes okvirno dogovorili za zmanjšanje dnevnih...

FINANCE
Članki
Članki (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 4

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo...

FINANCE
Članki
Članki Slovenski BDP se je povečal za 5%. Troši država, ljudje pa ne! 27

Gospodinjstva prvič po izhodu iz krize niso povečala lastne porabe

FINANCE
Članki
Članki Inštitut Ifo: nemško gospodarstvo se ohlaja 1

Razpoloženje nemških direktorjev se je po podatkih sveže mesečne raziskave nemškega inštituta Ifo novembra še nekoliko poslabšalo;...