Manager
Komentar

Kaj samorogi povedo o prihodnosti ljudi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.03.2019 21:00
Čas branja: 1 min

Ime samorog za nad milijardo dolarjev vredne start-upe, ki še niso na borzi, si je konec leta 2013 izmislil vlagatelj Aileen Lee, poimenovanje po teh mitoloških bitjih je ponazarjalo njihovo redkost in magično moč. V povprečju naj bi se rodili štirje na leto. Takrat jih je bilo v ZDA manj kot 40 in na vsem svetu le nekaj več, danes jih je na svetu krepko več kot 300, tretjina teh je milijardno vrednost prebila lani in samo v prvih dveh letošnjih mesecih je dokumentiranih osem novih.

Te številke govorijo o ogromnih količinah denarja, ki preži na obetavne naložbe. Seveda so te naložbe tvegane in vrednotenja so pravzaprav fiktivna – so vrednosti upanja, vloženega v posamezne poslovne ideje. Seznam samorogov pa govori tudi o tem, po kakšnih stvareh in storitvah ljudje hlepimo ali bomo hlepeli v bližnji prihodnosti. Bolj po storitvah kot po stvareh. Stvari je na svetu že veliko, marsičesa celo več, kot potrebujemo; novi zvezdniški start-upi pa iščejo predvsem rešitve, kako jih preprosteje uporabljati, si jih deliti, si poenostaviti življenje. Od tod množica ponudnikov »uberjevskih« storitev, od najemanja avtomobilov, koles in skirojev do dostave hrane, organizacije potovanj, prenočitev, množica ponudnikov mobilnega plačevanja, razvijalcev umetne inteligence.

Večina teh storitev nas še bolj povezuje v svetovni splet, v katerem smo, preden smo se ovedeli, sami postali blago, in to brezplačno blago. Omrežil nas je z brezmejnimi možnostmi povezovanja in raziskovanja, na videz brezplačnimi, ki pa smo jih plačali s tem, da smo se popolnoma razgalili in izpostavili manipulacijam, ki lahko zasučejo svet v nevarne smeri. Kako se izviti iz tega, je vse bolj vroče vprašanje in prav mogoče je, da bomo za razrešitev morali stopiti korak nazaj: naučiti se, da je za storitve morda bolje plačati z denarjem kot prodati dušo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Samorogi v balonu
Finance
Marko Pahor Samorogi v balonu

Ob poplavi novih samorogov, ki je tesno povezana s pravim cunamijem tveganih naložb, se pojavlja bojazen, da gre tudi tu za neke vrte balon – da so vrednotenja zagonskih podjetij nevzdržno visoka.

FINANCE
Tvegani kapital: evropski startupi so bolj donosni kot ameriški
Finance
Blaž Abe Tvegani kapital: evropski startupi so bolj donosni kot ameriški

Ameriški skladi tveganega kapitala pogledujejo po Evropi, ambiciozne načrte ima tudi EU. Evropski startupi ameriške presegajo po donosnosti in kapitalski učinkovitosti, kaže raziskava.

FINANCE
Pozor, milenijci na borzi!
Finance
Petra Sovdat Pozor, milenijci na borzi! 25

Težava nezaupanja v kapitalske trge ne izhaja iz iznajdljivih udeležencev, ampak iz impotentnih regulatorjev

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Manager
Kdo si bo v letu 2021 upal na borzo
Manager
ManagerDomen Pavlič Kdo si bo v letu 2021 upal na borzo 1

Lani rekordov niso dosegali le borzni indeksi, temveč tudi prve javne ponudbe delnic; kaj pa lahko vlagatelji pričakujejo letos? Kdo namerava na borzo?

AGROBIZ
Novice
"Delnice kupujte takrat, ko so vsi prestrašeni, in bodite prestrašeni takrat, ko so vsi pohlepni"
Agrobiznis
NovicePetra Šubic "Delnice kupujte takrat, ko so vsi prestrašeni, in bodite prestrašeni takrat, ko so vsi pohlepni" 15

To je nasvet Warrena Buffetta za finančne vlagatelje, še več nasvetov za pametno investiranje pa boste izvedeli v reportaži z webinarja Osebne finance za kmete, ki sta ga prejšnji teden pripravila Generali Investments in Agrobiznis