Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost
Oglasno sporočilo

Prekmurska gibanica je simbol vsega odličnega, kar Prekmurje ponuja

Čas branja: 5 min
15.03.2019  00:00
S kulinariko in gostoljubnostjo bogata pokrajina ob Muri končno prihaja na svoj račun tudi pri najzahtevnejših – poslovnih gostih. Pomurje se vse bolj umešča kot butična regija za dogodke, ki temeljijo na petzvezdični izkušnji avtentično lokalnega. O razvoju poslovnih dogodkov na severovzhodu države smo se pogovarjali s Špelo Horvat, odgovorno za poslovne dogodke v termalnem delu Sava Turizma.
Prekmurska gibanica je simbol vsega odličnega, kar Prekmurje ponuja
Špela Horvat, odgovorna za poslovne dogodke v termalnem delu Sava Turizma.

Prekmurje avgusta obeležuje visok jubilej, 100-letnico priključitve k matični domovini. Tako se zdi, da je fokus slovenske širše javnosti letos še toliko bolj usmerjen v vaše konce. Bi lahko rekli, da je tudi v turističnem vidiku vse več zanimanja za Pomurje?

Letošnja 100-letnica priključitve Prekmurja k matični domovini prinaša več medijske pozornosti v kraje, ki si tudi zaradi svoje bogate turistične ponudbe to več kot zaslužijo. Hkrati pa je obletnica tudi priložnost za samorefleksijo, izpostavitev odličnih praks, ki jih ni malo, in povezovanje turističnih ponudnikov. Lahko bi rekli, da je Pomurje v turističnem razcvetu. Še nikoli nismo imeli toliko za ponuditi. V kolikor lahko skozi dogodke ob stoletnici priključitve to izpostavimo, toliko bolje. Pomurje vseskozi povezujemo z drugačnostjo in novimi doživetji. Ne moremo mimo stereotipa dobre hrane in gostoljubnosti. K temu pripomore bogata kulturna dediščina in seveda naravne danosti. Pomurje v turističnem vidiku zaznamuje predvsem voda. Najprej kot prva asociacija na reko Muro, in pa seveda črna termo-mineralna in pa termo-mineralna voda bogata s CO2 iz Radencev. Prva ne le zaradi svoje mistične barve temveč predvsem zaradi svojih blagodejnih učinkovin goste privablja in zdravi že skoraj 60 let, voda iz Radencev pa že častitljivih 135 let.

Torej bi lahko rekli, da črna termo-mineralna in termo-mineralna voda iz Radencev eni od ključnih magnetov turizma v Prekmurju?

Zdi se, kot da nam je panonsko morje podarilo darilo z zakasnitvijo, saj se je ravno zaradi učinkov naših voda celotna regija postavila na slovenski in širše evropski turistični zemljevid. Večina turistov še danes privabi blagodejna in edinstvena termo-mineralna voda in veliko je produktov, ki so zgrajeni na teh vodah.

Ali se tudi poslovni turizem v Pomurju gradi na zgodbi črne termo-mineralne vode in termo-mineralne vode iz Radencev?

Vsekakor je to odlična osnova, saj nam širša prepoznavnost dela veliko uslugo pri promociji poslovnega turizma. Prav tako vsi naši namestitveni paketi vključujejo doživetje termalnih kopališč. Bila bi navsezadnje velika škoda obiskati regijo in se ne namočiti v najbolj opevani vodi in tako narediti nekaj za svoje dobro počutje in zdravje! Podobno kot obisk Islandije brez skoka v tamkajšnje tople vrelce – ne bo šlo. V Zdravilišču Radenci doživetje tamkajšnje vode ponujamo tudi preko kulinarike. Tako so sestavine v coffee breakih pripravljene s pomočjo radenske mineralne vode. Od napitkov do sladic in glavnih jedi. Kongresni gosti se pogosto odločijo tudi za kratke tretmaje CO2 kopeli. Priporočamo jih vsem, ki se želijo na hitro poživiti in v kratkem času narediti veliko za svoje zdravje in dobro počutje. Seveda je tu še kulinarika in odlična doživetja v okolici destinacij. Smo mala regija, ki skriva ogromno aktivnosti.

Pomurje stoji na stičišču štirih držav in je kot takšno še posebej zanimivo za poslovni turizem. Za kakšne tipe dogodkov je regija primerna in izbrana?

V Termah 3000 – Moravske Toplice in v Zdravilišču Radenci se osredotočamo predvsem na večdnevne dogodke, čeprav tudi vse številčnejšim skupinam enodnevnih dogodkov pestrost ponudbe prevlada pri odločitvi. Ura in pol do dve uri, kolikor nad loči do Ljubljane, Zagreba ali Gradca za takšno izkušnjo, kot jo lahko ponudimo, ni problem. V prid je podatek, da se velika večina organizatorjev vedno znova vrača, kar pomeni, da so bili zadovoljni in da že ob prvem obisku niso doživeli vsega. Se pa organizatorji največkrat odločijo za kombinacijo izvedbe dogodka z izkušnjo regije. Kongresne kapacitete v Zdravilišču Radenci sicer dosežejo skupine do 250 oseb, v Moravskih Toplicah do 200, čeprav je največ manjših dogodkov s 50 do 100 udeleženci. In takšno število je ravno pravšnje za različne team buildinge in incentive programe v regiji.

Katere aktivnosti in programi v regiji pa so trenutno najbolj zanimivi?

Trenutni trend poslovnih dogodkov je povezan z izkušnjo bivanja v Prekmurski vasi Ajda v Termah 3000 – Moravske Toplice. Gre za naselje hišk, pokritih s tradicionalno slamnato panonsko streho, veliki steklenimi površinami, ki gledajo v naravo in domačnostjo prostora. Bivanje v hiškah kombiniramo s šolo golfa na bližnjem golf igrišču Livada z 18 luknjami ter s kulinaričnimi delavnicami ob odprtem ognju pod mentorstvom kuharjev iz Term 3000. Smo edini v Pomurju s celovito ponudbo kongresnega dela, odličnih nastanitev in dodelanega team building programa. Slednje se nam obrestuje, saj imajo gostje radi celovit paket petzvezdičnih storitev. Eden izmed najpogosteje izbranih programov je tekmovanje v pripravi prekmurskega bograča. Gre za preprost, a odličen program, ki je pravšnja mera lepe narave, odlične kulinarike in rahlega rivalstva. Ker ima Pomurje odlično izhodišče za vse tipe kolesarjev, je tudi kolo pogosta izbira, predvsem v kombinaciji z obiskom Čokoladnice Passero, Šunkarne Kodila, Luštne Domačije ali Ocean Orchids. Najbolj aktivni pa se lahko s kolesom celo podajo do Lendavskih goric in tamkajšnjega Vinariuma. Trud je na koncu bogato poplačan z razgledom in nepozabnim lendavskim langašem.

Omenili ste stolp Vinarium in druge ponudnike, ki poleg Sava Hotels & Resorts soustvarjajo ponudbo v regiji. Občutek je, da dobro sodelujete?

Sodelovanje med ponudniki turističnih storitev je vsekakor tek na dolge proge. V zadnjih nekaj letih je prepletanja in skupnih poti vse več, kar se kaže v enotnejšem skupnem nastopu in celovitejših produktih. Tudi v vse bolj zadovoljnih gostih! Povezovanje in prepletanje kultur, verstev in drugih različnosti imamo zgodovinsko gledano Pomurci v sebi. Kot ena izmed pozitivnih posledic uspešne večkulturnosti je regijski biser, tj. kulinarika. Ravno zaradi nje gostje radi obiščejo tukajšnje kraje in v zadnjem času, ko se preko kulinarike regija omenja na mednarodnem nivoju, smo stopili stopničko višje.

Kot ste omenili, Pomurje neobhodno povezujemo z odlično kulinariko. Je ta lahko ključna prednost regije tudi pri poslovnih dogodkih?

Radi pravimo, da je kulinarika pripovedovalec zgodovine krajev. Ker imamo bogato zgodovino, je takšna tudi naša hrana. Poslovni gosti dajejo še posebno pozornost avtohtonim in lokalnim jedem, zato imamo s panonsko kulinariko veliko prednost pred drugimi slovenskimi regijami, napram okoliškim državam pa sploh. Poglejmo le prekmursko gibanico, ki ji pravimo tudi kraljica prekmurske kulinarike. Gre za simbol vsega odličnega, kar regija ponuja. Gre za drugi slovenski proizvod z zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti pri Evropski uniji, proizvajajo jo lahko le certificirani ponudniki. Ponosni smo, da so med njimi prav vse destinacije Sava Hotels & Resorts. Pri nas lahko prekmursko gibanico kupite za domov ali se je v posebnem tečaju naučite izdelati sami.

Že pred poletjem se Pomurju obeta nova turistična atrakcija v bližini Murske Sobote, ki bo pomenila »vrata v Pomurje«, tj. Expano. Kaj si poslovni turizem obeta od tovrstnih novosti?

Expano je svojevrsten inovativen projekt, ki za Pomurje lahko pomeni dodano vrednost. Mišljen je kot vozlišče informacijskih, poslovnih in turističnih interesov, s svojo moderno predstavitvijo regije pa bo ponujal obogatitev turistične ponudbe. Tudi ali predvsem za poslovne goste bodo z Expanojem na voljo novi incentive programi - od aktivnosti na bližnjem motorik parku do vodnih športov, kot so veslanje, SUP-anje, potapljanje ali ribolov na Soboškem jezeru. Gre za programe, ki jih v Pomurju pri poslovnih skupinah do zdaj nismo mogli izvajati, zato se nove pridobitve vsi v regiji veselimo. Pomurje je vsekakor regija, ki ima kljub bogati tradiciji turizma še veliko potenciala.

Več >>

MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.