Manager
Komentar

Imate diplomo zapisano v genih?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

25.04.2019 21:00
Čas branja: 3 min

V nadaljevanju:

Predstavljajte si, da sedite v sodobni ambulanti. Pred nekaj tedni ste opravili genetski test. Ta test je zbral informacije o vaših genih, tistem zapisu dedne informacije, ki je v vsaki celici in...

Za dostop registrirajte uporabniško ime ali pa se prijavite, če ime že imate.

Z uporabniškim imenom lahko ta članek preberete BREZPLAČNO. Odprite si brezplačno uporabniško ime ali pa se prijavite z obstoječim.

avtor1
Marinka Žitnik

Marinka Žitnik je profesorica na univerzi Harvard.
Slovenija
Genetske bolezni
Medicina danes
SlovenijaProf. dr. Borut Peterlin* Genetske bolezni

Genetske bolezni lahko opredelimo kot tiste, ki so posledica patoloških sprememb v človeškem genskem materialu. Spremembe se lahko pojavijo na ravni kromosomov, genov ali regulatornih predelov človeškega genoma. Posamezne genetske bolezni so v primerjavi s pogostimi boleznimi v populaciji, kot so sladkorna bolezen, hipertenzija ali demenca, redke, zato jih uvrščamo v kategorijo redkih bolezni.

Slovenija
Nove tehnologije genske terapije
Medicina danes
SlovenijaProf. dr. Roman Jerala* Nove tehnologije genske terapije

V medicini se dogaja pomemben preboj z uvajanjem tehnologij urejanja genoma in genske terapije. Te tehnologije prihajajo v klinično uporabo na podlagi razvoja molekularne biologije, genetike, strukturne in sintezne biologije, nanotehnologije in drugih vej znanosti o življenju, ki lahko na molekulski ravni analizirajo in modificirajo genom, proteine in druge biološke molekule.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

Aktualno
Brezplačna priloga: Redke genetske bolezni. Od diagnostike do genskega zdravljenja
Medicina danes
AktualnoVesna Tomaževič Brezplačna priloga: Redke genetske bolezni. Od diagnostike do genskega zdravljenja

Genomska medicina je v zadnjih 20 letih, od določitve zaporedja človeškega genoma, izjemno napredovala. Pravočasna diagnostika je ključna tako za prepoznavo vzroka in skrajšanje diagnostične odisejade, značilne za redke bolezni, kakor tudi za oceno prognoze, preprečevanje bolezni in izbiro zdravljenja. In zdi se, da diagnostiko vedno bolj obvladamo, med tem ko zdravljenje ostaja tisto medicinsko področje obravnave bolnikov z genetskimi boleznimi, kjer je stroka še vedno največkrat nemočna. A ponekod se le premika.

Slovenija
Novi terapevtski pristopi pri genetskih boleznih mrežnice
Medicina danes
SlovenijaProf. dr. Marko Hawlina* Novi terapevtski pristopi pri genetskih boleznih mrežnice

Genetske bolezni mrežnice so skupine bolezni, za katere je značilna postopna izguba fotoreceptorskih celic. Gre za redke bolezni s približno prevalenco en primer na štiri do pet tisoč prebivalcev. Klinično jih ločimo glede na to, ali so bolj prizadeti fotoreceptorji periferne mrežnice (paličnice) ali centralne mrežnice (čepnice). V poznih fazah bolezni sta pogosto prizadeti obe vrsti čutnic. Čeprav so si posamezne vrste teh bolezni klinično podobne, so izjemno raznolike tako glede na gensko okvaro, ki jih povzroča, kot tudi izraženost okvare in potek napredovanja.

Intervju
Prof. dr. Tadej Battelino dokazuje, da smo lahko najboljši
Medicina danes
IntervjuUrša Blejc Prof. dr. Tadej Battelino dokazuje, da smo lahko najboljši

Predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana in Katedre za pedia­trijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, že vse svoje poklicno življenje prepleta raziskovalno dejavnost in klinično delo. Pri njegovih številnih raziskovalnih uspehih, ki jih niza drugega za drugim, ga vseskozi žene predvsem želja pomagati, da bi mladi z eno najbolj obremenjujočih kroničnih bolezni – sladkorno boleznijo – živeli bolje. Bolje pa živijo tudi s pomočjo sodobne tehnologije, kot so inzulinske črpalke s hibridnim sistemom zaprte zanke.