Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup Letos se že vsakih tri dni rodi novi milijardni startup V prvih sedmih mesecih letos je po svetu 77 mladih podjetij doseglo milijardno vrednost, skupaj so vredna 118 milijard dolarjev. Pogledali smo jih nekaj – kdo stoji za njimi in kaj počnejo.
Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Kako je mladi Mariborčan postal direktor berlinske platforme za najem - in jo potegnil iz izgub Osemindvajsetletni Luka Dremelj je pred letom in pol prevzel vodenje berlinskega Erenta. V tem času je 1,5-milijonsko izgubo, ki jo je podedoval, spremenil v lep dobiček, zaposleni pa po novem poleti za polno plačo delajo zgolj štiri dni na teden.
Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Kdo so Francozi, ki serijsko kupujejo domove starejših Orpea Group je med največjimi upravljavci domov na svetu; v Sloveniji so letos kupili prvi dom, po naših neuradnih informacijah startajo v nakupe več ustanov s koncesijami.
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
ATVP   dodaj
delnice   dodaj
vrednostni papirji   dodaj
borze   dodaj
regulacija trga   dodaj
upravljanje podjetij   dodaj
upravljanje tveganj   dodaj
Top Job Ambasador   dodaj
kariera   dodaj
 
Čas branja: 13 min
20.08.2019  13:09  Dopolnjeno: 20.08.2019 13:17
Urška Velikonja, Georgetown Univerza: Trump s tvitanjem neumnosti in razpihovanjem sovraštva sam sebi meče polena pod noge. Če se gospodarska rast ustavi, nima možnosti. Treba je tudi vedeti, da se v ozadju gospodarske rasti skrivajo zelo različne številke.
Urška Velikonja, kandidatka za vodstvo ameriške SEC: Če bi Trump nehal tvitati, bi bil gotovo še enkrat izvoljen
Plača komisarja v SEC je slabša, kot jo dobi začetnik v odvetniški pisarni. Gre za približno 150 tisoč dolarjev bruto plače na leto. To v Washingtonu ni veliko.
Foto: Jure Makovec

V nadaljevanju:

Urška Velikonja, redna profesorica prava na Univerzi Georgetown, pravi, da je v Sloveniji tipičen gospodarski kriminal korupcija, ne pa trgovanje z notranjimi informacijami.

- Kakšno plačo bi imela, če bi postala komisarka na SEC?

- Zakaj se ATVP nihče ne boji? Ameriška SEC ima približno 4.500 zaposlenih, in ko se odločijo za pregon, se lahko posvetijo kršitelju, tudi Elonu Musku. Naša ATVP pa nima niti pristojnosti niti virov, da bi se lotila kakšnega večjega slovenskega kršitelja.

- O kriptožetonih: Na SEC so rekli, da je večina kriptožetonov kot vrednostni papirji, zato so se z njimi začeli ukvarjati.  Začeli so vlagati tožbe. V EU pa je v veljavi definicija vrednostnega papirja, ki vsebuje 60 različnih elementov. In kriptovaluta ne ustreza nobenemu izmed njih!

- O morebitnem drugem predsedniškem mandatu Donalda Trumpa: Trenutno mu ankete dajejo približno 40 odstotkov možnosti. Vse je odvisno od tega, ali bo recesija ali ne. Gospodarska rast je videti solidna. Če bi nehal tvitati in govoriti neumnosti, bi bil zagotovo izvoljen.

- O plačah v ZDA: Plače so v obdobju 2018 do 2019 zrasle realno zgolj 1,6 odstotka. Tisti na slabše plačanih mestih dobijo 15 dolarjev na uro. To se mogoče sliši veliko, vendar je to približno 2.400 dolarjev na mesec. Amazon ne krije zdravstvenega zavarovanja, to lahko družino stane tudi tisoč dolarjev na mesec.

 

Celotni članek je na voljo le naročnikom.

Berite Finance že za 1 EUR

 

Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Plačilo prek spleta – dostop takoj

Finance kjerkoli in kadarkoli - brezplačna mobilna aplikacija

Bodite na tekočem! Uporabite Fokus – vaš osebni kliping


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Braintree

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

 
FINANCE
Je General Electric novi Enron? 4

»Je večja prevara kot Enron in WorldCom skupaj,« so zapisali v poročilu.

FINANCE
Koliko bo ministrstvo za finance popustilo pri davčnih spremembah 1

Pogajanja s socialnimi partnerji se nadaljujejo v ponedeljek, dokončnega predloga ne bo do konca avgusta

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 2

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

FINANCE
Članki
Članki Bo EU denarno nagrajevala evrske članice za izvedbo strukturnih reform? 5

Ločenega evrskega proračuna ne bo, že dlje časa pa je v pripravi poseben instrument, ki naj bi – tak je cilj – pripomogel k večji...

FINANCE
Članki
Članki Trgi pričakujejo, da bo ameriška centralna banka Fed v sredo znižala obrestno mero

Večina analitikov ocenjuje, da se bodo pri Fedu odločili za obrestni rez v višini 0,25 odstotne točke. Četudi bi bil majhen, pa bo po...

FINANCE
Članki
Članki Uradno: Nemčija je zdrsnila v tehnično recesijo. Kako bi to lahko čutili v Sloveniji 5

Kot sporočajo z Destatisa, so v drugem četrtletju zaznali negativne posledice trgovinske vojne, zaradi česar je bil prispevek neto...