Manager
Komentar

Kdo bo (znova) dvignil slovensko inovativnost?

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

29.08.2019 18:28
Dopolnjeno: 29.08.2019 18:28
Čas branja: 3 min

Evropska komisija je 17. junija objavila najnovejšo izdajo evropske inovacijske lestvice, v kateri je bilo neprijetno, morda celo nepričakovano presenečenje. Slovenija, ki je bila še lani uvrščena na 12. mesto in je družbo delala državam v drugi najmočnejši skupini tako imenovanih močnih inovatork, je tokrat padla v tretjo jakostno skupino zmernih inovatork in zasedla 15. mesto. V krajšem sporočilu za javnost je na Slovenijo posebej opozorila tudi evropska komisija in nas postavila ob bok Romuniji. To sporočilo so v svojih prispevkih uporabili tudi mediji, v ljudeh pa so se sprožila različna čustva. Med njimi je bil tudi opozicijski poslanec Franc Breznik, ki je na vlado naslovil tri pisna poslanska vprašanja. Eno izmed njih je bilo, kako in kdaj bo Vlada RS ukrepala, da se izboljša inovacijska uspešnost Slovenije oziroma obrne trend upadanja inovacijske uspešnosti Slovenije.

Pristop me je spomnil na starša problematičnega otroka, ki pride na pogovor z razrednikom in ga sprašuje, kaj bo šola naredila v zvezi z otrokovo problematiko, sam pa se ne vpraša, ali je morda vzrok pri njem samem. Da ne bo pomote. V primeru poslanca nikakor ne mislim, da je vzrok zgolj pri njem, ker inovativnost je otrok nas vseh. Verjamem namreč, da se mora vsak posameznik najprej vprašati, kaj lahko sam naredi, da pomaga rešiti določeno težavo, v tem primeru upad inovativnosti.

Vlada je v svojem odgovoru opisala finančne spodbude in mehanizme, vključno s Slovensko strategijo pametne specializacije S4. Korekten in pričakovan odgovor, pri katerem sem se spomnil drugega primera, ko otrok, nevešč ravnanja z denarjem, prejme denar od starša in ga hitro porabi. V takšnem primeru je rezultat nakupa navadno slab. Starš se odloči, da bo naslednjič od otroka zahteval, da se za denar, ki ga bo lahko porabil za vnaprej določen nakup, pred tem posebej potrudi. Otrok se odloči, da je vložek truda prevelik in da raje ostane brez želenega oziroma bo poiskal drugo pot.

S tem primerom želim ponazoriti situacijo finančnih spodbud (v mislih imam nepovratne), ki jih omenja vlada. Ne vem, kako so te zadeve potekale pred 15 ali 20 leti, a imam občutek, da se je državna podpora dobila preprosteje kot danes. Nemalokrat govorim z različnimi ljudmi, tudi podjetniki, ki se name obrnejo po nasvet, kako do finančne podpore za inovacije. Presenečen sem nad prepričanjem, da »evropski denar« leži na cesti in da ga je treba le pobrati. Sam verjamem, da so takšno prepričanje v veliki meri sprožili famozni naslovi v medijih, ki se prikladno zakoreninijo v naših možganih. Še bolj pa so presenečeni takšni sogovorniki, ko jim razložim, kaj vse je potrebno za uspeh na razpisih za inovacijske projekte in posledično sofinanciranje. Lepo število se jih odloči, da se tega pač ne bodo šli. Denar na razpisih ostane nerazdeljen.

Opozoriti želim na našo miselnost. Res veljamo za marljive ljudi, a smo z miselnostjo mnogokrat še vedno nekje zadaj. Občutek imam, da smo marljivi, ko nas kdo usmerja, nismo pa samoiniciativni, prodorni in tu izgubljamo pri inovativnosti. Spraševati se o tem, kaj bo vlada storila za dvig inovativnosti, je izguba časa. Pa ne zaradi vlade, ampak zaradi nas samih. Vsak posameznik lahko spremembo začne delati danes. Vsako podjetje lahko različne prijeme za dvig inovativnosti začne uporabljati precej hitreje kot vlada. Potrebne so le odločitve za spremembe – te bodo pripomogle k boljšim rezultatom in prispevale k dvigu inovativnosti. Inovacija je namreč novost na trgu ali v procesu, za vsem tem pa smo ljudje, ki smo ključ do teh rezultatov, vsak posameznik pa je del širše kulture, tudi inovacijske.

Zato se raje manjkrat sprašujmo, kaj lahko država naredi za dvig inovativnosti, in se pogosteje vprašajmo, kaj lahko vsak posameznik in kot družba naredimo za dvig splošne in inovacijske kulture. Ko se bomo začeli spraševati to, me za prihodnost ne bo več skrbelo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Finančna šola: Otroke je treba učiti o denarju, ko so še v vrtcu
Finance
Pia Bedene Finančna šola: Otroke je treba učiti o denarju, ko so še v vrtcu

Ko razmišljamo o družini ali pa smo že starši, se nam postavlja veliko vprašanj o financah. Na dogodku, ki ga je organizirala revija Moje finance v okviru finančne šole za milenijce in proaktivne, so se s strokovnjaki spraševali, kaj je finančno odgovorno starševstvo.

Moje finance
Razno
Kako postati (finančno) odgovoren starš?
Moje finance
RaznoMaja Virant Kako postati (finančno) odgovoren starš?

Otroci so naša prihodnost in upanje za boljši svet. Se pa ob vseh prijetnih rečeh ne gre slepiti ‒ vzgoja otrok tudi nekaj stane. Pa ne samo živcev, tudi denarja. Kar pomislite: voziček, plenice, oblačila, športna oprema, tečaji, treningi, žepnina … seznam otrokovih potreb je dolg. Naračunali smo, da nas otrok od rojstva do konca srednje šole stane več kot 100 tisočakov. To ne pomeni, da toliko stane vsak otrok, številka ni absolutna. Morda za otroka ne varčujete ali mu ne dajete žepnine. Morda dobite oblačila zanj od prijateljev in znancev. Morda imate manjše dohodke in ste zato upravičeni do višjih socialnih transferjev. A tudi če naš izračun oklestimo za 30 odstotkov, je številka še vedno velika. Ne želimo strašiti, niti ni primerno, da na otroke gledamo kot na strošek. Se je pa dobro zavedati, da je pomemben del starševstva tudi finančna priprava.

FINANCE
Represija ali servis?
Finance
Tanja Smrekar Represija ali servis? 2

Kako v državi, ki se s korono sooča tako slabo kot naša, dobiti vsaj dobrega šefa Fursa

Moje finance
Razno
(e-finančna šola) Finančno odgovorno starševstvo 2.0
Moje finance
RaznoMoje finance (e-finančna šola) Finančno odgovorno starševstvo 2.0

Otroci so naše največje bogastvo. Se strinjamo. A so z odraščanjem otrok povezani tudi stroški, kar je večkrat spregledano. Ko si ustvarjamo ali že imamo družino, je vprašanj, povezanih s financami, veliko, zato revija Moje finance v okviru niza predavanj Finančne šole za milenijce in proaktivne za (prihodnje) starše prvič pripravlja spletni dogodek Moj otrok: finančno odgovorno starševstvo. Pestro bo, preverite program.

FINANCE
Vlada danes pregledala osnutek PKP 8, sredi prihodnjega tedna bi lahko bil v državnem zboru
Finance
Teja Grapulin Vlada danes pregledala osnutek PKP 8, sredi prihodnjega tedna bi lahko bil v državnem zboru 1

Med drugim bo vlada delodajalcem zmanjšala breme dviga minimalne plače

FINANCE
V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono
Finance
Pia Bedene V ponedeljek tudi v rdečih regijah pouk na daljavo: učitelje testirajo na korono 21

V rdečih regijah gre pouk v živo torej naprej. Še dve regiji postajata črni, tam šole v živo ni. Nekaterim staršem v črnih regijah bo zagotovljeno nujno varstvo. Beovičeva: Če gre za poslabšanje razmer zaradi izbruhov v DSO, je zapiranje šol manj smiselno