Manager
Komentar

Čeri bo v 2020 precej, spretno krmarite med njimi

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

Avtor
avtor
05.12.2019 09:00
Čas branja: 2 min

Znanje, nos za posel ter odprtost do novih rešitev in tehnologij bodo v prihodnje prišli še bolj do izraza, saj vstopamo v leto, ki bo zahtevnejše kot nekaj zadnjih. Evropska komisija naši državi napoveduje 2,7-odstotno rast, medtem ko naj bi BDP Nemčije, kamor gre petina izvoza, zrasel za odstotek. V Bruslju so bili bolj optimistični še spomladi, ko so Sloveniji napovedovali 2,8-odstotno rast, Nemčiji pa 1,5-odstotno. Slovenski in evropski analitiki se strinjajo, da bo za rast slovenskega BDP v letu 2020 še bolj kot letos pomembna domača poraba, ki jo spodbujajo velika zaposlenost in tudi višje plače, z novim letom bodo nekoliko zrasle tudi tiste minimalne.

Višje minimalne plače so sicer slabša novica za podjetja, predvsem tista v delovno intenzivnih dejavnostih. Šarčeva vlada je v zadnjih mesecih sprejela še nekaj ukrepov, ki bodo podjetnikom življenje dodatno otežili. Vendar pa je lahko v tolažbo, da bo na drugi strani gospodarstvu na voljo stotine milijonov subvencij in podpor za zelo različne namene – za nastope na tujih trgih, inovacije, zaposlovanje brezposelnih, mladih in tistih iz ranljivih skupin, za zelene naložbe, lažje vključevanje v globalne verige in še mnoge druge. Zneski niso zanemarljivi, samo gospodarsko ministrstvo bo po načrtih med podjetja razdelilo okoli 160 milijonov evrov, za inovativna mala in srednja podjetja bo denimo v okviru evropskega raziskovalnega programa Obzorje 2020 na razpolago dobrih 750 milijonov evrov.



V gospodarskih napovedih za prihodnje leto, pa najsi bo za slovenski izvoz najsi za gibanje cen surovin, se redno pojavlja vprašanje, kako zelo se bo zaostrilo ali pa vendarle razrešilo trgovinsko prerivanje med ZDA in Kitajsko. Močno ga že čutijo v avtomobilski industriji, evropski proizvajalci, na katere so navezani slovenski dobavitelji, pa so na trnih še zaradi ameriške grožnje z uvedbo carin na evropske avtomobile. Ceno nafte je ameriško-kitajski carinski pingpong pomembno oblikoval že letos, ko je vrednost nafte večinoma potiskal navzdol, kot glavno tveganje za njeno morebitno podražitev pa analitiki navajajo morebitno zaostritev odnosov na Bližnjem vzhodu oziroma med najmočnejšima v regiji, Savdsko Arabijo in Iranom.



V Economistu ocenjujejo, da bo rivalstvo med velesilama zaznamovalo svetovno dogajanje vsaj še nekaj prihodnjih let, zato bo še kako pomembno, kako se bodo novembra odločili Američani na predsedniških volitvah. Donald Trump, če "preživi" postopek ustavne obtožbe, ima možnosti za vnovično izvolitev, še zlasti, če se gospodarstvo izogne recesiji. V Evropi bomo medtem spremljali prve poteze nove komisije, ki jo bo prvič v zgodovini vodila ženska. Ursula von der Leyen, prav nasprotno kot Trump, ki je ZDA odmaknil od pariškega podnebnega sporazuma, napoveduje start s tisoč milijardami za zelene naložbe.



Več o tem, kaj nas čaka prihodnje leto, si preberite v tej tradicionalni izdaji Managerja, v kateri zberemo gospodarske in politične napovedi. Upam, da vam bodo koristile in da boste leto 2020, karkoli že bo prineslo, obrnili v svoj prid.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Bruselj poslabšal gospodarske napovedi za Slovenijo
Finance
Tanja Smrekar Bruselj poslabšal gospodarske napovedi za Slovenijo 5

Evropska komisija svari: odvisni smo od uspešnosti cepljenja in sproščanja ukrepov, napovedi so še vedno negotove

FINANCE
Drugi Trumpov impeachment: kaj pričakovati kdaj in zakaj bi o tem glasovali še po koncu Trumpovega mandata?
Finance
Petra Sovdat Drugi Trumpov impeachment: kaj pričakovati kdaj in zakaj bi o tem glasovali še po koncu Trumpovega mandata? 7

Tak je pričakovani scenosled dogajanja druge ustavne obtožbe ameriškega predsednika nekaj dni pred zaprisego novega

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
FINANCE
Slovenija
Nazadovanje po treh tednih rasti
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Nazadovanje po treh tednih rasti

Ameriške in evropske borze so po treh tednih rasti upadle

FINANCE
Okolje & energija
EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije 6

Evropski diplomati so dobili novo nalogo. Po svetu morajo spodbujati globalni energetski prehod, promovirati energetsko učinkovitost in tehnologijo za obnovljive vire.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.