Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset let in bi po napovedih omogočila neodvisne pametne stroje, internet čutov in morda celo sporazumevanje z živalmi.
(intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena (intervju) Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka: Globalna ekonomija ne bo ogrožena Violeta Bulc o prihodnosti avtomobilov, prometa in globalizacije: Bistveno se bo spremenil odnos do hrane, pomembna bo lokalna pridelava. V prihodnje bo tudi precej bolj jasna delitev med tistim, kar se proizvaja globalno, kaj pa lokalno.
Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Korona je rahlo ustavila 5G, a mu tudi dala nov zalet Telefoni, ki so dražji zaradi podpore za omrežja pete generacije, prihajajo v prodajo v neugodnem času
Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Turbulentni let Bransonovega Virgin Atlantica Britanski letalski prevoznik je, tako kot druge družbe v tej industriji, v velikih težavah. A je vanje zašel, še preden je udarila koronakriza.
Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Koliko stane prevoz od točke A do B? Odvisno, kdo računa Če bi bila prodaja avtomobilov naša edina težava, bi bil zagon gospodarske rasti po koronakrizi zelo preprost
Komentar

Startupi – niti bogovi niti nepomembni palčki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
startupi   dodaj
Influee dodaj
Triternion dodaj
Uber dodaj
Airbnb dodaj
 
Čas branja: 3 min
06.03.2020  06:43

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
startupi   dodaj
Influee dodaj
Triternion dodaj
Uber dodaj
Airbnb dodaj

Ambicija, da bi naredili izbor najobetavnejših startupov, je tlela že nekaj časa, vendar smo vedno trčili ob dilemo, kako mlada podjetja, ki v resnici še nimajo veliko pokazati, sploh ne v bilancah, ki še izpopolnjujejo svoje rešitve, tipajo trge, oblikujejo ekipe, ovrednotiti, ali se na trgu lahko obdržijo na dolgi rok. Torej pretehtati, katera razvijajo izdelek oziroma storitev z globalnim potencialom, ali bodo znala zaslužiti s svojo rešitvijo. Letos smo se odločili, da stremo ta oreh. Špela Mikuš in Vanja Tekavec sta s pomočjo Jureta Ugovška pregledali okoli dva tisoč podjetij, ustanovljenih v zadnjih desetih letih. Hkrati smo se obrnili na poznavalce slovenske startupovske scene – za namige in tudi zato, da zajamemo še tiste s sedežem v tujini, ki jih v slovenskih poslovnih bazah ni – vse z namenom, da naredimo čim bolj izčrpen nabor, da ne bi koga zgrešili, čeprav se zavedamo, da nam je kdo tudi ušel.

V končnem izboru je tako 25 startupov. Prihajajo iz zelo različnih panog, od tradicionalnih, denimo založništva, kjer so Mali junaki pokazali, da se z izvirno idejo tudi s knjigo da solidno zaslužiti, do novodobnih, kjer na primer v Influeeju povezujejo podjetja z vplivneži. In vse vmes. Nekateri niti niso več tako majhni, saj ustvarjajo že več milijonov prihodkov, na primer logistični OriginTrail, razvijalec računalniških iger Triternion ali brata Dolinšek, ki sta v nekaj letih prekosila uveljavljene optike na trgu in postala največja med njimi.

Pri startupih se javno mnenje v grobem deli na dva pola – eni jih poveličujejo kot podjetniške šampione, ki svet obračajo na glavo. Drugi menijo, da so precenjeni, da so zaradi majhnosti za ekonomijo v resnici obstranskega pomena in da jih itak polovica crkne že v prvih petih letih. V obeh pogledih je nekaj resnice. Uber, Airbnb ali Tesla, čeprav imajo velike težave, so že spremenili celotne industrije, in če danes propadejo, so že pustili trajne sledi. Na drugi strani sta na primer WeWork ali Theranos, ki sta se izkazala za popoln polom, a sta, drugi še bolj kot prvi, do zadnjega žela slavospeve in milijarde.

V Sloveniji smo, tako kot drugod, videli oboje. Številni startupi, za katere se je zdelo, da imajo potencial, so propadli – resnici na ljubo za mlado in ranljivo podjetje niti ni treba prav veliko, da ne zmore več naprej, dovolj je že, da se spreta ustanovitelja. Na drugi strani imamo svetovne uspešnice, kot sta razvijalec zabavnih aplikacij Outfit7 in kriptomenjalnica Bitstamp, ki sta svoje ustanovitelje tudi bogato obdarila. Na naši lestvici najbogatejših Slovencev pomenijo kar polovico najpremožnejše deseterice. Ko torej razmišljamo o startupih, je dobro imeti v mislih tako Theranos kot Outfit7.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Kdaj bomo plačali večerjo? 17

Rad bi, da se zavedamo, da od države nismo dobili darila. Moti me tudi miselnost velikega dela ljudi, da je treba zdaj, ko država deli...

MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Janšev turistični vavčer veselo izkoristite 31

Danes je pametno zapravljati, ne pa brezglavo varčevati.

MANAGER
Manager
Manager Kaj vse se napoveduje s tehnologijo 6G? Sliši se kot znanstvena fantastika 23

Čeprav 5G še ni zares zaživel, se že živahno razpravlja o naslednji generaciji mobilne tehnologije, ki naj bi jo dočakali čez deset...

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 2

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.