Manager

(Kandidat za Najpodjetniško idejo) Isa's Kombucha: začelo se je z eksplozijo v pisarni

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
Manager
ManagerRedakcija Finance Managerja Pogled v 2024 - gospodarske napovedi na enem mestu
FINANCE
Manager
TOP 101 na enem mestu
Manager
ManagerBojana Humar TOP 101 na enem mestu

Kdo je prvi med največjimi in najboljšimi, kdo je presenečenje med novinci, kdo je z devetimi zaposlenimi ustvaril 80 milijonov dobička, kdo bo letos vlagal in zaposloval, kdo je skopal največjo luknjo …

07.05.2021 13:00
Dopolnjeno: 14.05.2021 13:00
Čas branja: 3 min
(Kandidat za Najpodjetniško idejo) Isa's Kombucha: začelo se je z eksplozijo v pisarni
Razigrana ekipa Isa's Kombuche, na sredi ustanoviteljica Isabela Antunović. Foto: Isa Kombucha

Isa's Kombucha je napitek iz fermentiranega čaja, ki ga v Sloveniji razvija 18-letna podjetnica Isabela Antunović, ki se je z družino iz ZDA v Ljubljano preselila pred štirimi leti. Podjetnost in kreativnost sta del Isabelinega življenja, ki se mu nikakor ni pripravljena odreči, se je pa zaradi tega odrekla šoli in se v celoti posvetila izdelavi ter prodaji kombuče, ki se je v Sloveniji dokaj hitro uveljavila.

Isabela jo je začela izdelovati 2019, saj tedaj v Sloveniji tega zdravega napitka, ki ga uživa od svojega sedmega leta, ni našla. Najprej ga je poskušala izdelovati v sodelovanju z eno od mikrovarilnic, pa se ji okus ni zdel pravi, zato se je odločila za svojo pot. Še prej je do podrobnosti proučila, katere sestavine so najprimernejše.

Eksplozija v očetovi pisarni

Prek spleta je naročila nekaj gob kombučine kulture in začela fermentirati – in to kar v očetovi pisarni v Nebotičniku. »Med poskusom mi je eden od steklenih loncev eksplodiral le slabo uro, preden je imel oče sestanek,« v smehu pripoveduje mlada podjetnica.

Prve tri lokacije, kjer so prodajali kombučo, so bili Žmoht in Dobro z dobrim na tržnici Moste v Ljubljani ter Tink Superfood v centru prestolnice. Nato je s prvimi vzorci začela nagovarjati lastnike lokalov. »Hodila sem od vrat do vrat. Večina me je začudeno sprejela ali pa sploh ne. A kjer so me, so bili nad kombučo navdušeni,« opisuje Isabela. Do lanskega marca je sodelovala s 30. A prišla je korona in sledilo je iskanje novih trgovskih poti. Zelo dobro, četudi nekoliko presenečeni, kaj pri njih počne najstnica, so se odzvali v trgovski mreži DM, ki je kombučo v svoje hladilnike postavila prej kot Mercator, ki ga je Isabela tudi prepričala o sodelovanju tako kot druge trgovske verige, ki se jim je pred nekaj dnevi pridružil še Tuš.

Prva polnilnica

Tako je ročno polnjenje 2,5-decilitrskih stekleničk pred nekaj meseci zamenjalo strojno. V obratu na Šmartinski cesti, kamor so se s tržnice Moste preselili pred nekaj tedni, lahko zdaj na teden napolnijo več kot deset tisoč steklenic fermentiranega čaja, ki bo kmalu na voljo v petih okusih. Za poletje Isabela napoveduje dva nova okusa. Sestavine, ki jih dodajajo kulturi bakterij, kupujejo od lokalnih dobaviteljev.

»Moja kombuča je posebna, ker jo pripravljam v majhnih šestlitrskih sodčkih, saj tako lahko bolje nadzorujem kakovost. Vse sadje in zelenjavo, ki jo uporabljamo, hladno stiskamo, kar je tudi posebnost Isa's Kombuche. Konec preteklega leta smo ustvarili nov okus Hot Granny. V njej so poleg jabolk granny smith in limonovega soka tudi hladno stisnjene kajenske paprike. Pekoča kombucha je preveč za slovenski okus, zato je za zdaj ni na policah trgovin,« opisuje Isabela.

Letos milijon evrov prihodkov

Ekipo sestavljajo predvsem študenti, prvi pa sta se ji pridružili Anna Perlei, ki je vodja proizvodnje in je kombučo spoznala že pri svoji babici v Rusiji, in Nina Močnik, ki skrbi za računovodstvo in podporo strankam, pomaga pa tudi pri družbenih omrežjih. Dino Demić pa je pri projektu že od samega začetka kot živilski tehnolog in vodja operacij.

Medtem ko so lani ustvarili nekaj manj kot 50 tisoč evrov prihodkov, letos ambiciozno naskakujejo svoj prvi milijon, saj dozdajšnja prodaja kaže, da ga lahko dosežejo. »V prvem četrtletju so ustvarili 100 tisočakov in če se bo rast eksponentno nadaljevala, je cilj uresničljiv,« meni Isin oče Robert, ki je njen mentor in prvi vlagatelj. Konec leta želijo razširiti prodajo tudi v Avstrijo in na Hrvaško.

»Dobra tretjina vseh, ki kombučo poskusijo, jo potem redno pije. Med njimi so predvsem rekreativci, mladi, ki želijo zdravo alternativo sokovom in gaziranim pijačam, starostniki, ki prisegajo na zdravo in sveže brez konzervansov,« opisuje Isabela.

Ambiciozni načrti

»Prav je, da ima ekipa ambiciozne načrte, ki so povsem uresničljivi, saj je potencial tega trga izjemen. Samo v ZDA je zrasel v nekaj letih desetkratno in globalno bo v nekaj letih presegel pet milijard evrov. Evropski in slovenski trg sta sicer veliko bolj razdrobljena kot ameriški, a rast prodaje je vseeno lahko eksponentna,« opisuje Robert Antunović. »Šele ko je videl, da je izdelek dober in ga bo slovenski trg sprejel, se je odločil za financiranje, nič prej,« v smehu pove Isabela Antunović.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Kljub koroni in nedeljskemu zaprtju trgovin Mercator lani z več prihodki
Finance
Petra Sovdat Kljub koroni in nedeljskemu zaprtju trgovin Mercator lani z več prihodki 5

Na domačem trgu prodaja v primerjavi s predlansko večja za 5,1 odstotka; izgubo spet prineslo prevrednotenje nepremičnin

AGROBIZ
Novice
Junija z Mercatorjem spoznavamo štajersko in pohorsko gastronomijo
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Junija z Mercatorjem spoznavamo štajersko in pohorsko gastronomijo

Okrepčate se lahko s štajersko kislo ali mlečno juho ter žganci s kislim zeljem in repo, posladkate pa s pohorsko omleto, recept najdete na Mercatorjevi spletni strani, sestavine naročite po spletu in vam jih bodo pripeljali

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

AGROBIZ
Novice
Z Mercatorjem okusite bloško trojko, pijane štruklje in druge jedi iz Notranjske
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Z Mercatorjem okusite bloško trojko, pijane štruklje in druge jedi iz Notranjske

Recept za štiri prepoznavne notranjske jedi najdete na Mercatorjevi spletni strani, v njegovi spletni trgovini naročite sestavine in doma pripravite bloško trojko, krompir v zevnici, krompirjeve žgance ali pijane štruklje

AGROBIZ
Novice
 Tudi na žaru lahko spečemo kmečko pico
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Tudi na žaru lahko spečemo kmečko pico

Poleg recepta za kmečko pico spoznajte še Mercatorjeve dobavitelje z Gorenjskega

FINANCE
Iskra Impuls kupila paket Mercatorjevih trgovin. Bodo nad njimi zrasle poslovno-stanovanjske soseske?
Finance
Aleš Perčič Iskra Impuls kupila paket Mercatorjevih trgovin. Bodo nad njimi zrasle poslovno-stanovanjske soseske? 2

Mercator je prodal za več kot 20 milijonov evrov trgovin in zemljišč v Ljubljani, na Obali in Bledu. Kakšne načrte ima novi lastnik?

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B