Manager

(TOP živilska in kmetijska podjetja) Mladi kmet, ki verjame v prihodnost živinoreje

Gašper Kuhar prihaja z družinske kmetije na hribovitem območju, ki je najprimernejše za govedorejo, zato bodo povečali število krav molznic, dodatne prihodke pa poiskali v predelavi mesa domačih prašičev

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

Avtor
avtor
11.07.2021 17:00
Čas branja: 3 min
(TOP živilska in kmetijska podjetja) Mladi kmet, ki verjame v prihodnost živinoreje
»Vsi v družini poznamo živali po imenu in stalno gledamo, kako lahko živalim še izboljšamo počutje in življenjske razmere. To je prava pot, saj je mleko boljše, živali pa zdrave,« pravi Gašper Kuhar z družinske kmetije v vasi Ložnica v Šaleški dolini. Foto: Osebni arhiv

Komaj 23-letni Gašper Kuhar s staršema dela na družinski kmetiji Pri Cviklu v vasi Ložnica blizu Velenja. Kmetija obsega 25 hektarjev travnikov in pašnikov, 12 hektarjev njiv in devet hektarjev gozda. Od leta 1970 se resno ukvarjajo s prirejo mleka, redijo okoli sto glav goveda večinoma sivorjave pasme, od tega 55 krav molznic, druge pa so mlade telice za nadaljnjo rejo. Na leto namolzejo 420 tisoč litrov mleka, od tega ga 400 tisoč litrov odkupi Kmetijska zadruga Šaleška dolina in odpelje v Mlekarno Celeia, 20 tisoč litrov pa sami prodajo v mlekomatu na domu. »Trenutno je odkupna cena mleka in govejega mesa prenizka glede na cene žita, nafte in fitofarmacevtskih sredstev, ki so močno zrasle. Če se odkupna cena kmalu ne popravi, bomo izgubili nekaj kmetij, na drugih pa bo razvoj obstal, vlaganj ne bo,« pravi Gašper Kuhar.

S predelavo mesa do novega delovnega mesta

Njihova kmetija leži na precej hribovitem območju, kjer so težji pogoji za kmetovanje, govedoreja pa se na takšnem terenu najbolj obnese. »Zato ostajamo pri prireji mleka in jo želimo še povečati. Dodatne prihodke pa bomo poiskali v predelavi svinjskega mesa v mesnine. To bo naša dopolnilna dejavnost, od katere pričakujem, da nam čez čas prinese še eno delovno mesto. Razmišljam tudi o prodaji svinjskega mesa na kmetiji, saj to zanima kupce, ki si na našem mlekomatu točijo mleko,« o viziji za kmetijo pravi Kuhar.

Za svoje potrebe že redijo nekaj prašičev, urejajo prostore za predelavo mesa, za prašiče bodo zgradili nov hlev – upajo, da s pomočjo evropskih sredstev. »Za govedo pridelamo vso osnovno krmo, kupujemo le energijske in beljakovinske dodatke. Kolikor bo domače krme, toliko bo tudi prašičev, največ kakih 20,« dodaja mladi kmet.

Dobro počutje živali je na prvem mestu

Načrtujejo še večjo naložbo, in sicer v večji hlev za govedo, da se bodo živali bolje počutile. »Moji starši in stari starši so pred 30 leti zgradili hlev z molziščem, ležišči in prostim dostopom na pašnik. Oče že 30 let dela v selekcijski službi in tudi naše živali so večje kot pred 30 leti, zato jim je hlev premajhen. Ne dobesedno, ampak z vidika dobrega počutja, ki jim ga želimo omogočiti. Nov hlev bo toliko večji, da bo udoben za 70 krav molznic. Upamo na srečo pri odkupni ceni mleka, čredo bomo še povečali, da dobimo kakšen liter mleka več. Še naprej bomo izboljševali selekcijo, dodaten vir zaslužka vidimo tudi v prodaji plemenskih telic,« o načrtih za prihodnjih pet let pravi Gašper Kuhar.

Novi hlev bo bolj zračen in svetel od starega, tudi gumijasta ležišča za živali bodo boljša in večja. »Stalno gledamo, kako lahko živalim še izboljšamo počutje in življenjske razmere. To je prava pot, saj je mleko boljše, živali pa zdrave. Telice imajo možnost, da na pašniku povržejo in opažamo, da so tako skoteni telički bolj vitalni. Vsi v družini poznamo živali po imenu. Veliko kmetij ima tak odnos do živali, a širša javnost tega, žal, ne ve,« pravi.

Kmetijo vodijo kot družinsko podjetje

Od malega rad dela na kmetiji, mlajši brat bo študiral fizioterapijo, tako da bo Gašper čez nekaj let postal novi gospodar. »Pred tem nimam treme, saj vem, da mi bo družina stala ob strani. Skupaj se odločamo o razvoju in investicijah na kmetiji, vodimo jo kot družinsko podjetje, enako bo tudi po prepisu kmetije. Z razumevanjem, zdravjem in medsebojnim spoštovanjem v družini bomo uresničili še tako velike cilje,« za konec doda Kuhar, ki že šest let vodi Društvo podeželske mladine Šaleške doline in je tudi član nadzornega odbora Zveze podeželske mladine Slovenije, kjer se trudijo zadržati mlade na podeželju. Pogovori z vrstniki, medsebojna pomoč in izmenjava izkušenj so za mlade kmete koristni.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Komaj 26-letni kmet gospodari na dveh kmetijah
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Komaj 26-letni kmet gospodari na dveh kmetijah

Prvo je Jan Mehak prevzel od strica, na njej ima piščance in krškopoljske prašiče, drugo pa je pozneje najel in redi govedo

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Kmetije potrebujejo mlade gospodarje
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Kmetije potrebujejo mlade gospodarje

Mladi vinarji v slovenski Istri so skupaj kupili kmetijske stroje, načrtujejo tudi skupni nakup polnilnice, mlada kmeta iz Dolenjske pa sta razvila najinovativnejše živilo leta 2021.

AGROBIZ
Novice
Kaj ponuja nov portal Dobrote slovenskih kmetij
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Kaj ponuja nov portal Dobrote slovenskih kmetij 2

Do nedelje, 5. septembra, lahko na 32. festivalu Dobrot slovenskih kmetij na Ptuju kupite domačo hrano s kmetij, spoznate letošnje prejemnike priznanj s tega ocenjevanja, uživate v kulinariki iz lokalno pridelanih sestavin ter obiščete strokovna predavanja in koncerte

FINANCE
Manager
Pripravimo se na dražjo hrano
Manager
ManagerBojana Humar Pripravimo se na dražjo hrano

Skoki cen surovin, pa transporta, energentov, embalaže in delovne sile povzročajo glavobol živilcem in tudi pridelovalcem. Nekateri se še upirajo podražitvam in iščejo notranje rezerve, drugi so že dvignili cene in napovedujejo nova povišanja.

AGROBIZ
Novice
Odprte so prijave za inovativno mlado kmetico ali inovativnega mladega kmeta 2021
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Odprte so prijave za inovativno mlado kmetico ali inovativnega mladega kmeta 2021

Prijave zbirajo do 6. avgusta, kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS jih pričakuje po elektronski ali navadni pošti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Julija se začne javna obravnava predloga finančnega razreza podpor za kmetijstvo
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Julija se začne javna obravnava predloga finančnega razreza podpor za kmetijstvo 2

To je med drugim prejšnji teden na 8. Agrobiznis konferenci napovedal kmetijski minister Jože Podgoršek

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.