Ob razpravi o tem, da bi lahko pojedli manj mesa in tako manj obremenili okolje, predstavljamo blagovno znamko Fungalist. Ustvaril jo je Miha Grulja iz Novega mesta, velik ljubitelj gob, ki po spletu prodaja sete za gojenje gob doma.
»Zanimal me je vpliv medicinskih gob, kot sta reiši in resasti bradovec, na telo, zato sem začel gojiti gobe. Prijatelj se je domislil, da bi imela farmo ostrigarjev, to idejo sva leta 2016 uresničila,« opisuje začetno navdušenje nad gobami. V majhnem šotoru sta začela gojiti gobe, leta učenja pa so ga na začetku epidemije korone pripeljala do tega, da se je gojenja gob lotil tudi poslovno in postal samostojni podjetnik.
Substrati in miceliji
Ponuja tudi različne substrate, micelije in čepke, ki jih kupci navrtajo v hlode, da sami gojijo gobe na prostem. Kmalu pričakuje več povpraševanja po čepkih, saj se bliža sezona gojenja gob na deblih. Za gojenje gob se odločajo mladi in tisti, ki si želijo sami pridelati nekaj hrane. »Rad bi videl, da bi se najbolj prijeli seti za gojenje gob in da bi gojenje gob postalo bolj priljubljeno,« pravi Miha Grulja. O gobah pripravlja tudi delavnice, saj želi »ljudem pokazati, da gojenje gob ni tabu in da lahko vsakomur uspe«. V svoji spletni trgovini Fungalist ponuja sete za gojenje štirih vrst gob – resastega bradovca ter poletnega, bukovega in rožnatega ostrigarja.
Za zdaj ima le spletno prodajo setov, ki vsebujejo substrat iz sveže žagovine, ekoloških kmetijskih odpadkov in ekološkega žita. Substrat vsebuje micelij, vse je pakirano v vrečo. Kupec jo postavi na okno ali kuhinjski pult, zareže v vrečo in substrat poškropi z vodo. Ob vsakodnevnem škropljenju lahko čez deset do 14 dni že odreže prve gobe.
Ko po kakšnem mesecu gobe nehajo rasti, lahko s substratom obogati kompost na vrtu ali ga odloži med organske odpadke. Substrat lahko tudi razprostre na vrtu in gobe goji zunaj. »Trenutno je največje povpraševanje po teh odpadnih substratih, ki jih vrtičkarji dajo na kompost. Približno četrtina kupcev je že večkrat kupila set, ki stane nekaj manj kot 24 evrov. Med njimi so tudi taki, ki so set za gojenje gob kupili za novoletno darilo, potem pa so si ga naročili še zase,« opaža Miha Grulja.
Za gobe je prostor tudi v kulinariki
Pri njem kupujejo tudi tisti, ki radi preizkušajo novosti za boljše počutje ali v kulinariki. »Prodajo setov bi rad povečal, med kupci vidim tudi restavracije in gostilne, ponudil bi jim sveže gobe. Prvi pogovori z gostinci že potekajo. V kulinariki je še veliko prostora tudi za nevsakdanje gobe, kot sta resasti bradovec in kraljevi ostrigar,« dodaja. Sam pogosto uživa gobe. »Medicinska goba resasti bradovec je priznana tudi v kulinariki, to gobo in šitake posušim, zmeljem, prah pa spravim v kapsule,« dodaja.
Tinkture iz izvlečkov zdravilnih gob in izvoz
Prostore za pridelavo gob je lani razširil, na trg šele vstopa in računa na rast prodaje. Tudi z novimi izdelki. »Letošnja novost bodo izvlečki zdravilnih gob, v začetku bodo tinkture, ki jih že razvijam,« napoveduje Miha Grulja.
Ponudbo želi razširiti tudi z medicinskimi gobami, sete za gojenje pa izvažati v sosednje države, najprej na Hrvaško, nato v Avstrijo. Gobe so sveži vir beljakovin in nadomestek mesa, nekatere dobro vplivajo na telo in počutje, spodbujajo obnavljanje organske snovi v prsti, prodirajo v usnjarsko industrijo, na področje naravne gradnje in v svet alternativne medicine, pravi Miha Grulja. Čez deset let bi bil zadovoljen, da bi imel utečen in ne preveč stresen posel. Ostal bo pri butičnem gojenju gob – to ga bolj veseli kot množična pridelava gob.