Agro Podjetnik

Fungalist s seti za gojenje gob doma

Na kuhinjski polici lahko vzgojite resastega bradovca in tri vrste ostrigarjev, v prihodnosti bodo na voljo tudi tinkture iz izvlečkov zdravilnih gob
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Podeželje v mestu pred veliko nočjo
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Podeželje v mestu pred veliko nočjo

V soboto, 23. marca, bo med 8. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani dogodek Podeželje v mestu, kjer bodo kmetije ponujale svoje dobrote zs veliko noč.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
10 let uporabe Agrosola pri pridelavi hrena
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 10 let uporabe Agrosola pri pridelavi hrena

Hren je nepogrešljiv na velikonočni mizi, a pridelava zahteva veliko ročnega dela, z uporabo foliarnega sredstva za krepitev fotosinteze Agrosol pa odpade precej ročnega dela pri pridelavi hrena

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Okvir pomoči: zaupajte nam svojo trajnostno zgodbo in sodelujte na razpisu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Okvir pomoči: zaupajte nam svojo trajnostno zgodbo in sodelujte na razpisu

Skupina NLB vabi podjetja, da do 10. marca prijavijo svoje trajnostne rešitve in se potegujejo za finančno podporo in bančne ugodnosti

Avtor
avtor
03.02.2023 16:07
Dopolnjeno: 09.02.2023 20:30
Čas branja: 3 min
Fungalist s seti za gojenje gob doma
»Prodajo setov bi rad povečal in razširil na sosednje trge, med kupci svežih gob vidim tudi restavracije in gostilne,« pravi Miha Grulja iz Fungalista. Foto: Klara Avsenin Žagar

Ob razpravi o tem, da bi lahko pojedli manj mesa in tako manj obremenili okolje, predstavljamo blagovno znamko Fungalist. Ustvaril jo je Miha Grulja iz Novega mesta, velik ljubitelj gob, ki po spletu prodaja sete za gojenje gob doma.

»Zanimal me je vpliv medicinskih gob, kot sta reiši in resasti bradovec, na telo, zato sem začel gojiti gobe. Prijatelj se je domislil, da bi imela farmo ostrigarjev, to idejo sva leta 2016 uresničila,« opisuje začetno navdušenje nad gobami. V majhnem šotoru sta začela gojiti gobe, leta učenja pa so ga na začetku epidemije korone pripeljala do tega, da se je gojenja gob lotil tudi poslovno in postal samostojni podjetnik.

Substrati in miceliji

Ponuja tudi različne substrate, micelije in čepke, ki jih kupci navrtajo v hlode, da sami gojijo gobe na prostem. Kmalu pričakuje več povpraševanja po čepkih, saj se bliža sezona gojenja gob na deblih. Za gojenje gob se odločajo mladi in tisti, ki si želijo sami pridelati nekaj hrane. »Rad bi videl, da bi se najbolj prijeli seti za gojenje gob in da bi gojenje gob postalo bolj priljubljeno,« pravi Miha Grulja. O gobah pripravlja tudi delavnice, saj želi »ljudem pokazati, da gojenje gob ni tabu in da lahko vsakomur uspe«. V svoji spletni trgovini Fungalist ponuja sete za gojenje štirih vrst gob – resastega bradovca ter poletnega, bukovega in rožnatega ostrigarja.

Za zdaj ima le spletno prodajo setov, ki vsebujejo substrat iz sveže žagovine, ekoloških kmetijskih odpadkov in ekološkega žita. Substrat vsebuje micelij, vse je pakirano v vrečo. Kupec jo postavi na okno ali kuhinjski pult, zareže v vrečo in substrat poškropi z vodo. Ob vsakodnevnem škropljenju lahko čez deset do 14 dni že odreže prve gobe.

Ko po kakšnem mesecu gobe nehajo rasti, lahko s substratom obogati kompost na vrtu ali ga odloži med organske odpadke. Substrat lahko tudi razprostre na vrtu in gobe goji zunaj. »Trenutno je največje povpraševanje po teh odpadnih substratih, ki jih vrtičkarji dajo na kompost. Približno četrtina kupcev je že večkrat kupila set, ki stane nekaj manj kot 24 evrov. Med njimi so tudi taki, ki so set za gojenje gob kupili za novoletno darilo, potem pa so si ga naročili še zase,« opaža Miha Grulja.

Za gobe je prostor tudi v kulinariki

Pri njem kupujejo tudi tisti, ki radi preizkušajo novosti za boljše počutje ali v kulinariki. »Prodajo setov bi rad povečal, med kupci vidim tudi restavracije in gostilne, ponudil bi jim sveže gobe. Prvi pogovori z gostinci že potekajo. V kulinariki je še veliko prostora tudi za nevsakdanje gobe, kot sta resasti bradovec in kraljevi ostrigar,« dodaja. Sam pogosto uživa gobe. »Medicinska goba resasti bradovec je priznana tudi v kulinariki, to gobo in šitake posušim, zmeljem, prah pa spravim v kapsule,« dodaja.

Tinkture iz izvlečkov zdravilnih gob in izvoz

Prostore za pridelavo gob je lani razširil, na trg šele vstopa in računa na rast prodaje. Tudi z novimi izdelki. »Letošnja novost bodo izvlečki zdravilnih gob, v začetku bodo tinkture, ki jih že razvijam,« napoveduje Miha Grulja.

Ponudbo želi razširiti tudi z medicinskimi gobami, sete za gojenje pa izvažati v sosednje države, najprej na Hrvaško, nato v Avstrijo. Gobe so sveži vir beljakovin in nadomestek mesa, nekatere dobro vplivajo na telo in počutje, spodbujajo obnavljanje organske snovi v prsti, prodirajo v usnjarsko industrijo, na področje naravne gradnje in v svet alternativne medicine, pravi Miha Grulja. Čez deset let bi bil zadovoljen, da bi imel utečen in ne preveč stresen posel. Ostal bo pri butičnem gojenju gob – to ga bolj veseli kot množična pridelava gob.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon

Podjetje Run Tiger je bilo med tistimi, ki so jim hekerji januarja blokirali profil na Amazonu, prodajo so preselili na druge spletne trgovine in lovijo cilj o petkratni rasti prodaje.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Predstavljamo finaliste izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Predstavljamo finaliste izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalce v štirih kategorijah bomo razglasili 22. marca na 11. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Vabimo vas, da se nam pridružite in med prvimi čestitate nagrajencem.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Spoznajte 20 perspektivnih startupov s področja agrobiznisa
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Spoznajte 20 perspektivnih startupov s področja agrobiznisa

Razvijajo nadomestke za živalske antibiotike, tehnologije za učinkovitejšo pridelavo ob manjši porabi semen in gnojil, učinkovito namakanje in še marsikaj

AGROBIZ
Novice
Objavljen je letošnji razpis za mlade kmete
Agrobiznis
NoviceUredništvo Agrobiznisa Objavljen je letošnji razpis za mlade kmete

Vloge mladih kmetov na ta razpis sprejemajo od 25. marca do 7. junija, objavili pa so še tri druge razpise

AGROBIZ
Agro Podjetnik
(video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic (video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalci so linija vložnin Domače dobrote Metka, kmetija Pr' Matevž, butična sirarna Golden Ring in Loška zadruga.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako mlada kmetica uspešno vodi družinsko kmetijo pri Pragerskem
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako mlada kmetica uspešno vodi družinsko kmetijo pri Pragerskem

Pri 30 letih je Brigita Hergan naredila svoje prvo bučno in sončnično olje, pri 39 letih pa dobila možnost za prevzem družinske kmetije.

AGROBIZ
Novice
Borut Florjančič, Zadružna zveza Slovenije: Čakamo na zeleno luč za medpanožne organizacije
Agrobiznis
INTERVJU
NovicePetra Šubic Borut Florjančič, Zadružna zveza Slovenije: Čakamo na zeleno luč za medpanožne organizacije

Medpanožne organizacije pripravljajo standardne klavzule o porazdelitvi vrednosti v verigi, vključno s tržnimi bonusi in izgubami, in se dogovorijo, kako bo zanihala cena vsem v verigi, ko bi se podražila gnojila in bi rejci imeli višje stroške s prirejo mleka.

AGROBIZ
Agro izziv
Okoljsko občutljive trajne travnike so »premaknili« v hribe
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Okoljsko občutljive trajne travnike so »premaknili« v hribe 1

S spremembo uredbe o pravilih pogojenosti, ki je bila objavljena v Uradnem listu 2/2024, so del ravninskih trajnih travnikov, ki so varovana območja, premaknili na območje planin, kjer je košnja dobrodošla, ker preprečuje zaraščanje