Zasebnost
Agro Podjetnik

Frlanova kmetija z milijonsko naložbo v vinsko klet in velnes

Adut Bričevih v Vipavski dolini so vina, posebnost pa je namizno grozdje, ki bi ga lahko prodali še več, če bi imeli dovolj zemlje za večjo pridelavo.
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
16.03.2023 23:00
Čas branja: 5 min
Frlanova kmetija z milijonsko naložbo v vinsko klet in velnes
»Pred petimi leti smo pripeljali novo sorto rdečega vina, marselan, ki se počasi širi po Primorski. Iskali smo sorto, ki je manj občutljiva za kap vinske trte kot cabernet sauvignon. V novem vinogradu, ki ga bomo uredili letos, pa bomo pridelovali pikolit in poljšakico. Gre za stari sorti, ki sta zgubili pomen, mi pa želimo s tehnološkimi ukrepi pridelati vrhunsko vino,« pravi Žan Bric, mladi gospodar s Frlanove kmetije na Vogrskem. Foto: Marijan Mocivnik

»Smo sredi naložb, ki sta skupaj vredni 1,2 milijona evrov. Zgradili bomo novo vinsko klet, v kateri se bom bolj posvečal vrhunskim vinom, in prenočišča z manjšim velnesom, da bodo lahko gostje pri nas ostali več dni,« pravi Žan Bric, ki zadnji dve leti vodi Frlanovo kmetijo na Vogrskem.

Naložbi sta veliki prelomnici za kmetijo, pa še novo delovno mesto bosta prinesli. »Za goste, ki bodo pri nas prenočili, bo skrbela žena, ki je trenutno še v službi. Kmalu bova na kmetiji zaposlena oba, starša sta upokojena. Do zdaj smo pri trženju in promociji uporabljali staro ime, Frlanova kmetija, po novem pa bomo uporabljali našo znamko Vino Bric,« dodaja Žan Bric.

Gojijo kar 60 sort namiznega grozdja

Njihov adut so vina, posebnost pa je namizno grozdje. Na 1,5 hektarja gojijo 60 sort namiznega grozdja. »Izbrali smo sorte, odporne proti glivičnim boleznim, pri katerih porabimo manj fitofarmacevtskih sredstev. Sadike namiznega grozdja smo pripeljali iz severne Evrope, a bolje uspevajo v Sloveniji. Namizno grozdje pridelujemo drugače kot vinsko grozdje. Razmišljati je treba kot sadjar, delati kot vinogradnik. Imamo manj trt na hektar, pridelek grozdja na hektar pa je večji,« razlaga. Namizno grozdje dozori v začetku avgusta, večino prodajo kar doma, lani je prišlo tudi v eno od trgovskih verig, kupuje ga grosist, nekaj ga vozijo tudi v vrtce in domove za starejše. »Naše namizno grozdje je lepo, debelo in hrustljavo, pridelavo bi še povečali, a je težko priti do kmetijskih zemljišč. Sploh na ravnini, z urejenim namakanjem in zaščito proti toči,« pravi Žan Bric.

O pridelavi namiznega grozdja je napisal diplomsko nalogo na ljubljanski biotehniški fakulteti. »Izračuni so pokazali, da je namizno grozdje sadje z najvišjo ceno. Pridelava je perspektivna, zato je to priložnost tudi za druge vinogradnike. Vipavskim kmetom pravim, naj se preizkusijo v gojenju namiznega vina, a še oklevajo. Z znanjem in izkušnjami bi jim pomagal,« dodaja.

Vrhunsko vino iz pikolita in poljšakice

Namizno grozdje je njihov butični pridelek, glavni pa je vino. Obdelujejo 7,5 hektarja vinogradov, ki so jih v zadnjih letih obnovili, letos bodo uredili še hektar novega vinograda. »Tam bomo pridelovali sorti pikolit in poljšakico. Gre za stari sorti, ki sta zgubili pomen, mi pa želimo s tehnološkimi ukrepi pridelati vrhunsko vino,« razmišlja Žan Bric, kako bodo popestrili izbor vin.

»Pri nas v spodnji Vipavski dolini ne gojimo pinele in zelena, pridelujemo malvazijo, rebulo in zeleni sauvignon. Od rdečih vin dajemo poudarek barberi, iz nje delamo rose, zorjen v lesenih sodih, in predikatno vino iz sušenih grozdnih jagod. Pred petimi leti smo pripeljali novo sorto rdečega vina, marselan, ki se počasi širi po Primorski. Iskali smo sorto, ki je manj občutljiva za kap vinske trte kot cabernet sauvignon. Marselan vsebuje manj taninov, je gladko, pitno vino, ki ne potrebuje dolgega zorenja. Zanimivo je, da med cvetenjem ta sorta izrazito diši,« pojasnjuje Žan Bric.

Energetsko učinkovita vinska klet

Trenutno prodajo 70 odstotkov vina v litrskih steklenicah in 30 odstotkov buteljk, postopoma pa bi radi obe številki obrnili. Nova vinska klet bo energetsko bolj učinkovita, da bodo porabili manj elektrike. »Ker smo obnovili vinograde, pričakujemo več vina in to je glavni motiv za gradnjo nove kleti. Moja želja je dvig kakovosti vina in da bi polnili več buteljk kot litrskih steklenic,« razlaga. Vsako leto pridelajo od 25 do 30 tisoč litrov vina.

Sobe z velnesom

Od leta 2007 se ukvarjajo tudi s turizmom. Pogostijo vnaprej napovedane skupine. Degustacijo vina pripravijo tudi na željo gostov, ki obiščejo njihovo kmetijo. Korak naprej bodo naredili s sobami in manjšim velnesom za svoje goste. »Po novem bo žena iz grozdja delala tudi marmelado, ki jo bodo naši gostje poleg vina in grozdnega soka lahko kupili tudi za domov. Pri turizmu računamo zlasti na tuje goste, ki že radi zahajajo v Vipavsko dolino, zvečer se sprostijo ob vinu, čez dan kolesarijo ali gredo na kak izlet, ob slabem vremenu bodo lahko šli v savno …,« načrtuje Bric.

Že starša sta želela dodati sobe, po nasvetu zavoda za turizem pa so se odločili za višjo raven kakovosti, kot so sprva načrtovali. »Tako se prilagajamo obiskovalcem Vipavske doline, računamo zlasti na tujce,« poudarja Žan Bric. Obe naložbi bo sam vodil, zdaj je glavna očetova beseda, potem pa bo Žanova.

Vinogradi v enem kosu

Posebnost njihove kmetije – poleg tradicije kmetovanja, ki traja od leta 1853 – je tudi to, da imajo večino zemlje, 13 od 15 hektarjev, okoli hiše v enem kosu. »Oče je parcele združil v en kompleks, da je obdelava lažja. Okoli vinogradov smo postavili ograjo, da divje živali ne morejo narediti škode. V Vipavski dolini imajo marsikje težave z divjimi prašiči, mi pa na srečo ne,« še pravi Žan Bric.

Letos bi rad vinsko klet in nov objekt s sobami in velnesom zgradil in pridobil uporabno dovoljenje. Z ženo nameravata kmetijo bolj promovirati in približati širši javnosti. »Odkrivamo izvoz na Poljsko. Na Vogrsko se je priselil Poljak, ki želi v domovino izvažati slovenska vina. Poljaki popijejo veliko vina, na sejmu v Varšavi in Krakovu smo že nastopili z našimi vini. Ugotoviti moramo, kakšen stil vina imajo na Poljskem radi in jim ga ponuditi,« za konec pravi podjetni Žan Bric, ki je član sveta za vinogradništvo in vinarstvo, posvetovalnega organa kmetijske ministrice, in je ravno končal funkcijo predsednika Društva podeželske mladine Primorske.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
AGROBIZ
Agro Podjetnik
Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote
Agrobiznis
AGROBIZNIS
Agro PodjetnikPetra Šubic Mlada Gorenjka na kmetiji pri Jenk cele dneve peče piškote 1

Najbolj zaželene Tanjine sladke dobrote so ajdovčki in breskvice, med prazniki pa tudi medenjaki in potica, pridružil se jim bo tudi domač sladoled.

AGROBIZ
Novice
Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Pozeba v Podravju povsem uničila vinograde, zavarovalnice se umikajo

Ptujska območna enota KGZS opozarja na katastrofalne razmere v kmetijstvu

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Slovenska inovacija za zelenjadarske kmetije 2

To je robotska okopalno roko, ki jo razvijajo pri EIP-projektu Pospešeno okopavanje zelenjave Motika, krajše EIP Motika

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke

AGROBIZ
Agro izziv
Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Zakaj se prašičereja krči in kako bi jo obudili 1

Paradoks je, da od mesa pojemo največ svinjskega, a večino uvozimo, saj v Sloveniji vzredimo premalo prašičev.