Članki
Vsebinsko oglaševanje

Kakšni so bili slovenski milijonarji kot mulci

Sandi Češko, Joc Pečečnik, Marjan Batagelj in Nejc Kodrič: bili so nagajivi, radovedni pobalini, šola jim ni preveč dišala. Danes pa imajo pod palcem milijone. Izpovedale so se tudi njihove mame.
Avtor
avtor
23.11.2015 22:30
Čas branja: 2 min
Kakšni so bili slovenski milijonarji kot mulci
Joc Pečečnik

d-mf-500x500.1385632035.1452248871.jpg.o.480px.jpg
Članek je bil objavljen v reviji MOJE finance.

Pokukali smo v otroštvo štirih slovenskih milijonarjev - Sandija Češka, Joca Pečečnika, Marjana Batagelja in mladega Nejca Kodriča; pri njihovih mamah pa tudi preverili, kaj vse so ušpičili in kakšni vzgojni ukrepi so jih doleteli - padale so zaušnice, klečali so v kotu ... Starši so bili menda kar strogi. Vsem milijonarjem sta skupni dve zadevi. Prvič, šola jim ni bila ravno prioriteta, velikokrat so »lovili« ovinke, padel je tudi kakšen cvek. Drugič, starši so jim kljub nagajivosti in uporništvu zaupali in zato so imeli, ko so odraščali, precej svobode.

»Cel dan sem klečal, ko sem očetu iz žepa vzel pet dinarjev za sladoled.«

Četrti najbogatejši Slovenec je bil kot mulec navihan pobalin in je vedno kaj ušpičil. Mama in oče sta bila stroga, »pokasiral« je kakšno zaušnico ali klečanje v kotu. Kljub temu je imel veliko svobode. Šola mu je bila zadnja skrb, iskal je poti, kako bi najlaže prišel skozi. Kreativnost mu je bila položena v zibelko. Najprej prek umetnij, ki jih je izdeloval iz legokock, nato prek glasbe, danes pa je ustanovitelj uspešnega podjetja.

Marjan-Batagelj-4-leta.1447675242.jpg.o.240px.jpg

»Dovolj je bil mamin pogled in vedel sem, koliko je ura.«

Bil je hiperaktiven, radoveden in velikokrat je kakšno zakuhal. Kot športnik je bil discipliniran, hitro finančno samostojen. O otroštvu, ki je bilo med drugim zaznamovano tudi z mavcem in polomljenimi kostmi, rad govori: »Izoblikovalo je moje vedenje in odnos do dela.«


cesko-otrok-mf11.1447434162.jpg.o.240px.jpg

»Oče je izvedel, da kadim. In še danes sem nekadilec.«

Drugi najbogatejši Slovenec je bil kot otrok zelo radoveden, samostojen, tudi uporniški. Uporništvo je kazal v šoli, ko je zaradi tega »pokasiral« tudi slabšo oceno iz vedenja. Sicer pa Češka ocene niso zanimale preveč, velikokrat se je učil kampanjsko - noč pred testi. »Nismo ga "crkljali" v smislu, damo ti vse, ti se pa samo uči,« nam je zaupala njegova mama Herta. Delovne navade so mu bile privzgoje že zgodaj. Kot osnovnošolec je delal z očetom in si tako tudi zaslužil žepnino. Delal pa je vse - tudi kopal jarke.


»Prvi posel je oče podprl s 700 evri, mama pa s skepso.«

S 26 leti je najmlajši med slovenskimi milijonarji. Kot mulec staršem menda ni preveč »kravžljal« živcev. Mama je bila sprva zadržana do njegovih podjetniških podvigov, oče mu je v podporo podaril 700 evrov za prvi posel, ki se ga je lotil pri osemnajstih. Trgovalno platformo za bitne kovance Bitstamp sta s prijateljem Damijanom Merlakom zakuhala sredi poletnih počitnic. Mladi Kranjčan si je morda lani celo nakopal kakšen siv las, ko so zaradi vdora v njihovo menjalnico imeli za kar 4,5 milijona evrov škode.

kodric-nejc02-xx.1447675260.jpg.n.960px.jpg

Fotografije: osebni arhiv

Podrobnosti iz mladosti slovenskih milijonarjev si preberite v ekskluzivnih intervjujih v reviji Moje finance.


Moje finance so vodilna revija in portal za upravljanje družinskega in osebnega premoženja, ki tudi prek številnih drugih aktivnosti širi finančno znanje.

FINANCE
WEBINAR Kako trge vidijo najboljši slovenski upravitelji?
PRO
Finance
Finance PRO WEBINAR Kako trge vidijo najboljši slovenski upravitelji? (PRO)

V sredo, 24. aprila, se lahko ob 17.30 na spletni platformi Zoom udeležite webinarja s sogovorniki iz slovenskih družb za upravljanje.

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Kako naučiti najstnika sprejemati racionalne finančne odločitve?
PRO
Finance
Investicija v prihodnost
Kristina Robežnik Kako naučiti najstnika sprejemati racionalne finančne odločitve? (PRO)

Med letošnjimi zimskimi počitnicami bomo vašega najstnika učili o finančnih temah, ki so pomembne za sprejemanje racionalnih finančnih odločitev tako danes kot tudi v prihodnosti.

FINANCE
Bi radi vlagali v delnice, pa ne veste, kako? Tu je Maksova Šola borze
Finance
Maksova šola borze
Redakcija Financ Bi radi vlagali v delnice, pa ne veste, kako? Tu je Maksova Šola borze

Spoznajte osnove in nasvete vlaganja v delnice. Dobro veste, da od denarja, ki zgolj miruje na računu, nimate nič. Za povrh vam ga še boleče nažira inflacija.

FINANCE
Moje naložbe: S kakšnim portfeljem vstopiti v leto 2024?
PRO
Finance
Finančna šola
Finančna šola Moje naložbe: S kakšnim portfeljem vstopiti v leto 2024? (PRO)

Kakšno je aktualno dogajanje pri različnih oblikah naložb in vlaganj? Na spletnem dogodku Moje naložbe 2024 se bomo s strokovnjaki pogovarjali o naložbenih odločitvah v nejasni gospodarski situaciji in pogledali, kakšna tveganja bi nas lahko čakala v letu 2024.

FINANCE
Kam z denarjem v trenutni gospodarski situaciji?
PRO
Finance
Finance prPRO Kam z denarjem v trenutni gospodarski situaciji? (PRO)

Kje so naložbene priložnosti in kako denar obračajo izkušeni mali vlagatelji? Pridružite se nam na 4. Dnevu slovenskih delnic, kjer bomo z gosti poskušali najti odgovore na aktualna vprašanja z delniških trgov.

FINANCE
Finančna šola
Jesenska finančna šola za najstnike: Vse, kar morajo vedeti o denarju
PRO
Finančna šola
Finančna šolaMoje finance Jesenska finančna šola za najstnike: Vse, kar morajo vedeti o denarju (PRO)

Kaj se bodo najstniki učili med krompirjevimi počitnicami na Finančni šoli? Tokrat bo šola dva dni potekala v živo v Ljubljani.