Zasebnost
Članki

Igor Akrapovič nastavil ogledalo Sloveniji in Slovencem

Nekaj izsekov iz intervjuja s podjetnikom Igorjem Akrapovičem
19.08.2013 06:59
Čas branja: 2 min

"Miselnost poražencev, tarnanje v bifejih ob točilnem pultu ter iskanje imaginarnih krivcev ne peljejo nikamor," v intervjuju za Finance med drugim pove podjetnik Igor Akrapovič, lastnik podjetja Akrapovič. V nadaljevanju še nekaj odlomkov iz intervjuja.

akrapovic-igor43-be.1376852101.jpg.o.600px.jpg

O vladnem poseganju v gospodarstvo

"Smo v zelo nepredvidljivem položaju, v katerem je najbolje vse take naložbe zamrzniti in videti, kaj se bo zgodilo."

"Potreben je neki konsenz med politiki o temeljih gospodarskega okolja, ki bi bili vsaj osem, deset let dobesedno zabetonirani, da se stvari ne bi spreminjale tako hitro, kot se zdaj. V takem okolju je tako rekoč nemogoče poslovati."

"Bojim se, da bodo v Sloveniji ostala le delovna mesta za proizvodnim trakom. Ali je to cilj naših politikov, ne vem, ampak delajo v tej smeri."

O prošnji Slovenije za mednarodno pomoč

"Bojim se, da bo na koncu tako, ker sami se očitno ne znamo dogovoriti. Ni pa to dobra rešitev, prisilna uprava gotovo ne more biti dobra rešitev."

O davkih

"Če bi hoteli privabiti tuje vlagatelje, bi morali znižati davek na dobiček in ustrezno dvigniti davek na izplačilo dobička."

"Od sindikalistov poslušamo, kakšno uslugo je država naredila podjetnikom, ko je znižala davek na dobiček z 20 na 18 odstotkov, pozabijo pa povedati, da je dvignila davek na izplačilo dobička z 20 na 25 odstotkov."

O stroških dela

"Mislim, da inženirje bolj zadržujejo njihove družine kot jaz. Ker v tujini imajo za enako bruto bruto plačo dvakrat višjo neto plačo. To je nevzdržno. Če zaposlenemu za tisoč evrov zvišaš maso za plačo, takoj ko je nad pet tisoč evrov bruto, dobi 270 evrov, država pa 730."

"Jaz bi najprej zmanjšal obremenitev plač, uvedel socialno kapico, podobno kot v Nemčiji. Torej, ko prideš do 50 odstotkov dohodnine, ne plačuješ več za socialo in pokojnino."

"Podjetnik bi moral imeti možnost, da določeno kvoto ljudi odpusti, morda do dva odstotka na leto."

O pregovorni pridnosti Slovencev

"Pri nas se dela malo. Če gremo na normalen dan med tednom v Ljubljano in pogledamo v lokale, vidimo, kako garamo. Ko v petek vidimo, kaj se dogaja na avtocesti, si tudi lahko mislimo, koliko garamo. V Nemčiji in Švici tega ni. Da bi v petek ob enih izginili iz službe in šli na morje."

O posojilih 'posvečenim'

"Še danes pa ne vemo, kdo jim je ta posojila omogočil. Če bi vi prišli in rekli, dajte mi 200 milijonov evrov, imam dobro ime, kdo je pravzaprav odgovoren za odobritev in kdo je večji krivec? Najbrž tisti, ki vam je posojilo odobril. Za razkritje te osebe pa potrebujete samo nekaj minut: pošljete tajnico v sef po pogodbo in pogledate, kdo je podpisnik. Ampak tega pač ne bomo naredili."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

18.08.2013
19.08.2013
IZVOZNIKI
Novice
Protiofenziva podjetnikov ob rekordnih pobranih davkih
FINANCE
Kdo bo sledil Akrapoviču, ki si v strahu pred 50-odstotno obdavčitvijo izplačuje za 32 milijonov evrov dividend
Finance
Jure Ugovšek Kdo bo sledil Akrapoviču, ki si v strahu pred 50-odstotno obdavčitvijo izplačuje za 32 milijonov evrov dividend 64

Na včerajšnji skupščini se je družba Akrapovič, d. d., odločila za izplačilo celotnega bilančnega dobička v višini 32 milijonov evrov zaradi »negotovosti glede prihodnje davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih«, Jure Knez, Dewesoft, bo ravnal podobno

FINANCE
Avto
Kaj bo Akrapovič delal v času električnih avtomobilov?
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj bo Akrapovič delal v času električnih avtomobilov? 1

Akrapovič se ne boji dobe elektromobilnosti, saj se vse bolj usmerja v druge panoge. Pri motociklih, kjer ustvari 72 odstotkov prihodkov, pa je elektrika precej redka tema, pravi direktor podjetja Uroš Rosa.

FINANCE
Kaj morate vedeti o dedovanju
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj morate vedeti o dedovanju (PRO)

Oporoka olajša prenos premoženja na dediče, a ti se morajo zavedati, da lahko dedujejo tudi dolgove. Pojasnjujemo tudi, kako ravnati z različnimi vrstami zavarovanj.

FINANCE
Manager
Davek – novoletni »čudež« v Emiratih
FINANCE
Članki
S 4,7-odstotnim dvigom minimalne plače bi postali evropski rekorderji
Finance
FinanceLana Dakić S 4,7-odstotnim dvigom minimalne plače bi postali evropski rekorderji 27

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak meni, da gospodarstvo zmore tolikšen dvig minimalne plače; ta bi edina v Evropi presegala polovico povprečne

FINANCE
IKT
Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas? (OGLAS)

Najprej se je treba osredotočiti na vrednost, šele nato na tehnologijo in način izvedbe poslovnih potreb.