Zasebnost
Članki

Iskanje Lukšičeve 1,4 milijarde se nadaljuje

Prvak SD še vedno ni našel časa za pojasnilo, na kakšen način je prišel do osupljivih številk
Avtor
avtor
19.08.2013 12:20
Dopolnjeno: 19.08.2013 13:12
Čas branja: 1 min

»Slovenija ustvari 1,4 milijarde evrov letno več kot porabi. Kam to gre? Za kakovost življenja v Nemčiji in v ZDA,« je ob četrtkovi 117. obletnici ustanovitve socialne demokracije na Slovenskem dejal prvak SD Igor Lukšič. Danes mineva četrti dan, odkar smo Lukšiča povprašali, kaj natančno je s tem mislil (več v članku Iskanje Lukšičeve 1,4 milijarde. Odgovora še ni. Lukšič se na telefon ne oglaša, piarovec Socialnih demokratov Denis Sarkić pa nam je pojasnil: "Članek ste že objavili in to brez naših pojasnil. Razmislili bomo, kako in kdaj bomo odgovorili. Predsednik je danes po sestankih. Bomo odgovorili, ne morem pa obljubiti, da danes".

Zakaj je pomembno Lukšičevo pojasnilo

Analitik Jure Ugovšek je v iskanju Lukšičevih milijard naletel na slovenski presežek na tekočem računu plačilne bilance. Ta je v prvih letošnjih petih mesecih znašal 882 milijona evrov, v zadnjih sedmih mesecih pa približno 600 milijonov evrov. Torej v 12 mesecih do letošnjega maja nekaj manj kot poldruga milijarda evrov. Je Lukšič imel v mislih to številko? Odgovora na to vprašanje (še) ni.

Ker je Igor Lukšič predsednik po javnomnenjskih raziskavah trenutno najbolj priljubljene stranke, ki je tudi članica vladajoče koalicije, je po mnenju Financ pomembno, da čim prej in čim bolj jasno in kredibilno razloži, kako je prišel do zgoraj omenjenih številk.

Je varčevanje res napačna pot?

O tem, zakaj je varčevanje in posledično zmanjševanje proračunskega primanjkljaja ključno za okrevanje, je v današnji številki Financ pisal tudi gostujoči komentator Daniel Gros, direktor Centra za evropske politične študije (Center for European Policy Studies). Med drugim je zapisal: "Zmanjšanje primanjkljaja lahko kratkoročno vodi do večjega upada BDP, kot je obseg zmanjšanja primanjkljaja (če je tako imenovani multiplikator večji od ena), kar bi povzročilo povečanje razmerja med dolgom in BDP. A skoraj vsi ekonomski modeli kažejo, da zdajšnje zmanjšanje izdatkov slednjič mora dolgoročno voditi k večjemu BDP, saj omogoča nižje davke (in s tem zmanjšuje deformacije gospodarstva).

Čeprav se lahko razmerje med dolgom in BDP kratkoročno poslabša, bi moralo varčevanje dolgoročno vedno koristno vplivati na solventnost. Zato si povečanja razmerja med dolgom in BDP v južni Evropi ne bi smeli razlagati kot dokaz, da varčevanje ne učinkuje".

Prav tako se je v pogovoru za Finance o varčevanju, slovenski produktivnosti in krivdi za sedanje razmere razgovoril podjetnik Igor Akrapovič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Avto
Avto Varno na poti

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

Preberite tudi:

17.08.2013
18.08.2013
18.08.2013
FINANCE
Slovenija
Odgovorni mladi že varčujejo za pokojnino več kot starši
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Odgovorni mladi že varčujejo za pokojnino več kot starši 4

Pripadniki generacije milenijcev v ZDA varčujejo za pokojnino dvakrat več kot pripadniki tako imenovane babyboom generacije. S tem si bodo zagotovili boljše življenje ob upokojitvi

FINANCE
Članki
(v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija
Finance
FinanceAlbina Kenda (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 14

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga narasel, kažejo podatki Eurostata

FINANCE
Manager
Slovenski BDP se je lani povečal za pet odstotkov
FINANCE
IKT
Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas?
OGLAS
IKT
IKTFinance PR Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas? (OGLAS)

Najprej se je treba osredotočiti na vrednost, šele nato na tehnologijo in način izvedbe poslovnih potreb.

FINANCE
Velik presežek izvoza: kako je Slovenija postala Nemčija med malimi gospodarstvi
Finance
Jure Ugovšek Velik presežek izvoza: kako je Slovenija postala Nemčija med malimi gospodarstvi 6

Zakaj je dobro, da je presežek slovenskega tekočega računa že pet let večji od dveh milijard evrov?

FINANCE
O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke?
Finance
Jure Ugovšek O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke? 1

"Konjunktura je primeren čas za razmislek o vitki javni upravi, saj v zasebnem sektorju v gospodarstvu nastajajo nova delovna mesta, strokovnjaki v javnem sektorju pa bi bili spodbujeni v iskanje priložnosti v zasebnem sektorju," pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun

FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija