Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Manj čakanja na cestah, kilometri v rabljenih avtih, nadzor nad poslanci - kaj imajo s tem odprti podatki Tudi zaradi rešitev, ki temeljijo na prosto dostopnih podatkih, se vinogradniki lažje odločijo, kdaj škropiti, kupci rabljenih vozil hitreje prepoznajo goljufe, Rimljani imajo boljši pregled nad kakovostjo šol, Evropejci pa manj čakamo v gneči na cestah. Trg odprtih podatkov v EU je vreden 184 milijard evrov in bo po napovedih hitro rasel.
Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Imamo podatke o vsem mogočem, zakaj jih ne izkoristimo bolje v javno dobro? Dober primer uporabe prosto dostopnih podatkov je portal Avtolog.si, prek katerega je mogoče preveriti podatke o rabljenem vozilu, če ga kupujete, recimo kilometrih in prejšnjih lastništvih.
(intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej (intervju) Matjaž Čemažar, šef Domela: Z naložbami gremo s polno paro naprej Predsednik uprave Domela o pol manjših naročilih avtomobilske industrije, o tem, kako pri glavnih naložbah ne popuščajo, o zanimivem novem ameriškem poslu in pomoči države, od katere bodo odvisni odpuščanja in poslovni izid.
Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Delnice bank kot da bi bile kužne. Do kdaj? Dokler se ne razjasni splošno okrevanje povpraševanja, je varneje razmišljati o delnicah v drugih panogah.
(intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov (intervju) Slovenka na Forbesovem seznamu naj evropskih umetnikov Ilustratorka in oblikovalka Alja Horvat svoje slike in vzorce uspešno prodaja tako velikim modnim znamkam kot spletnim kupcem po vsem svetu. Poslovna revija Forbes jo je letos uvrstila med 30 pomembnih evropskih umetnikov, mlajših od 30 let. 

Šef Postojnske jame nakupoval na Jezerskem in v Cerknem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
09.11.2017  20:00
Šef Postojnske jame nakupoval na Jezerskem in v Cerknem
Marjana Batagelja čaka še kar nekaj dela, preden bo lahko zavladal Certi Holdingu, ki ima v lasti tudi hotel Cerkno s smučiščem. Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Marjan Batagelj je v začetku leta kupil hotel Planinka na Jezerskem, nato pa prejšnji mesec še 49,13 odstotka cerkljanskega Certe Holdinga, ki ima med drugim v lasti hotel Cerkno s smučiščem ter četrtino proizvajalca električnih grelnih plošč Ete Cerkno. Batagelj je ob turističnih naložbah dejal, da vidi sinergije med Postojnsko jamo in drugimi hotelskimi zmogljivostmi, ki jih ima v lasti.

Vendar zgodba s Certo Holdingom ni tako preprosta: čeprav ima prek svojega podjetja Batagel & Co daleč največji lastniški delež v njem, mu to ne pomaga prav veliko, saj statut družbe določa, da posamezni lastnik ne more imeti v lasti več kot desetine delnic Certe Holdinga. Če delničar pridobi več kot deset odstotkov delnic, mora presežek najpozneje v letu dni po prejemu odprodati, dokler pa jih ima v lasti, iz presežnih delnic ne more uveljav­ljati glasovalnih pravic.

Zato je Batagelj tik pred nedavno skupščino prodal skoraj deset odstotkov Certe Holdinga skladu Alfi, ki sodi med družbe Matjaža Filipiča. Ta je Batagelju svetoval pri prevzemu cerkljanskega holdinga. Batagelj si je tako pred skupščino zagotovil dodatnih deset odstotkov glasovalnih pravic. Batageljev naslednji pričakovani korak v tej zgodbi je najverjetneje sprememba statuta, da bo lahko zavladal podjetju.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lomilci koronakrize: ta podjetja so odporna proti virusu

Poiskali smo podjetja, ki so kljub gospodarskemu mrku ohranila naročila ali pa celo pridobila nove kupce

MANAGER
Manager
Manager Warren Buffett ne kupuje, Bank of America čaka novo dno 1

V tečaje na newyorški borzi je vgrajenega preveč optimizma, da bi bilo to vzdržno, ocenjuje ameriška banka

MANAGER
Manager
Manager Dočakali smo maj, čas sprostitve in krutega obračuna. Kaj sledi? 6

Jesen 2021 bo zlata. Tedaj bo zavladala nova normala in črepinje bodo pobrane.

MANAGER
Manager
Manager Merklova gre nad Kurza, Kurz nad Janšo, vsi pa nad ZDA in Kitajce 4

V EU si bomo nagajali, vsi pa bomo proti Kaliforniji in Kitajski.

MANAGER
Manager
Manager Tesla prehiteva po desni, a Volkswagen že stopa na plin 3

Elon Musk premaguje borzo, »butasto« kalifornijsko koronazaporo, a ni edini, ki se pripravlja na vojno za kupce avtov.

MANAGER
Manager
Manager Spoznajte inštruktorja matematike, ki je postal milijarder 3

Kako se je indijski matematik Bidžu Ravendran s startupom za spletno izobraževanje letos uvrstil med najbogatejše ljudi na svetu.

MANAGER
Manager
Manager Menedžerske veteranke in veterani o lekcijah iz krize ob razpadu Jugoslavije 2

Vse krize so različno grde: kako so podjetja preživela izgubo trgov in več zaporednih let krčenja BDP in kateri nauki te krize so še...

MANAGER
Manager
Manager Kako se na sezono pripravljajo turistične kmetije – dva primera

Že prihodnji teden bi vrata lahko odprli tudi manjši ponudniki prenočitev. To je dobra novica za turistične kmetije. Pogledali smo,...