Manager

Odgovor na odgovor Sama Hribarja Miliča v zvezi s komentarjem Javni sektor, kultura zmerjanja in fašizem (Manager, št. 10, 9. marca 2018)

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

22.03.2018 21:00
Čas branja: 2 min

Spoštovani Samo Hribar Milič, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, je v svojem komentarju (16. 3. 2018) na moj zapis »Javni sektor, kultura zmerjanja in fašizem« (9. 3. 2018) zapisal precej sklepov, ki ne držijo in ki zato terjajo kratek odgovor. Prvič, izvršni direktor GZS zapiše, da sem »posebno animacijo z vlakcem« vrgel v isti koš, kot vse tiste, ki »normalizirajo nedopustno«; ki se v svojih »analizah« poslužujejo »kulture zmerjanja«. Kar ne drži. Omenjena animacija je bila izpostavljena zgolj kot primer poenostavljene analize družbenoekonomske realnosti. Ki se jih, kot izpostavim v svojem komentarju, poslužujejo mnogi. Tudi v javnem sektorju, čemur sem se, kot prav tako zapišem v komentarju, posvetil v komentarju »Perverzije v javnem sektorju« (Manager, 22. 12. 2016). Vse to gospod Samo Hribar Milič spregleda. Še več, pripiše mi, »da argumente proti enormnemu dvigu plač v javnem sektorju« postavljam ob bok dokumentom, ki so razstavljeni v muzeju holokavsta v ZDA. Kar prav tako ni res. Če bi gospod Samo Hribar Milič zares prebral zapisano, bi ugotovil, da so omenjeni dokumenti uporabljeni v kontekstu izpostavljanja nevarnosti, ki jih s seboj prinese kultura zmerjanja. Povedano drugače, nikjer nisem zapisal (kot se mi očita), da so argumenti proti dvigu plač fašizem. Vse, kar zapišem, je, da do fašizma vodi kultura zmerjanja (in njeno toleriranje), ki pa se na žalost res rada napaja na površnih analizah (»leve« in »desne«). Zaradi česar je do takšnih analiz, tako kot do kulture zmerjanja, treba biti kritičen. Slednje, tj. kulture zmerjanja, se v zapisu sicer nikjer ne poslužujem, zaradi česar je obtožba, da sem licemerski, prav tako neutemeljena. Utemeljena je lahko le v branju oziroma argumentacijski popačitvi Sama Hribarja Miliča. Enako velja za obtožbo, da s svojim pisanjem diskvalificiram drugače misleče. Vse, kar se diskvalificira, je kultura zmerjanja, ki se sicer vse pogosteje pojavlja ob vsaki kritiki enodimenzionalne paradigme razvoja. Vse drugo, vključno z animacijo GZS, je podvrženo kritiki (ne pa diskvalifikaciji). In zadnje, zdi se, da gospod Samo Hribar Milič nasprotuje sam sebi, ko po eni strani napada mojo kritiko kulture zmerjanja, po drugi strani pa poziva k močnejši, argumentirani polemiki o razvojnih vprašanjih, ki da se naj otrese ideoloških argumentov. Slednja namreč ni mogoča brez »utišanja« kulture zmerjanja, ki nikoli ne more biti postavljena in predstavljena kot legitimen argument drugače mislečih. Verjamem, da se gospod Samo Hribar Milič v tem strinja z mano in da je njegov komentar mojega zapisa zgolj posledica njegovega površnega branja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
avtor1
Rudi Klanjšek

Dr. Rudi Klanjšek je izredni profesor na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

FINANCE
Manager
Javni sektor, kultura zmerjanja in fašizem
FINANCE
Manager
Izpoved nekulturnega in manjvrednega prodajalca
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Dileme slovenskih javnih plač
Finance
Jurij Šimac Dileme slovenskih javnih plač 11

Število zaposlenih in masa plač v javnem sektorju še nikoli nista bila tako velika kot danes

FINANCE
Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati
Finance
Jure Ugovšek Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati 46

Kakšna je razlika med plačami v javnem in zasebnem sektorju, kje so ljudje ostajali brez služb in koliko pravzaprav hočejo sindikati?

FINANCE
O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke?
Finance
Jure Ugovšek O osnovah javnofinančne matematike s predsednikom fiskalnega sveta: Je prostor za višje plače in/oziroma nižje davke? 1

"Konjunktura je primeren čas za razmislek o vitki javni upravi, saj v zasebnem sektorju v gospodarstvu nastajajo nova delovna mesta, strokovnjaki v javnem sektorju pa bi bili spodbujeni v iskanje priložnosti v zasebnem sektorju," pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.