Članki

Najboljše zgodbe najbogatejših Slovencev

Lestvico 100 najbogatejših Slovencev smo letos razširili na 150
Array
17.11.2015 18:00
Dopolnjeno: 18.11.2015 06:31
Čas branja: 2 min

Revija Manager, v kateri objavljamo lestvico 100 najbogatejših Slovencev (letos smo jo sicer razširili na 150), izide danes. Na vrhu lestvice z 855 milijoni evrov premoženja tudi letos kraljujeta Iza in Samo Login, največja ustanovitelja podjetja Outfit7.

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos prvič preseglo tisto iz zadnjega predkriznega leta 2008. Seštevek se je tokrat ustavil pri 4,6 milijarde evrov in bil za 3,3 odstotka večji od lanskega. To sicer ustreza triodstotni stopnji lanske gospodarske rasti.

Lestvico smo letos raztegnili na 150 najbogatejših Slovencev, skupna vsota premoženja vseh je 5,25 milijarde evrov. Zanimivost: med prvo stoterico vrednost premoženja prvih desetih (2,3 milijarde evrov) pomeni skoraj polovico skupne vsote. Še ena zaniivost: vseh 100 najbogatejših Slovencev skupaj nabere za komaj šestnajstino premoženja najbogatejšega Zemljana Billa Gatesa.

Kar 80 od 150 najbogatejših na lestvici se ukvarja z različnimi vrstami proizvodne dejavnosti. Sledi jim 24 trgovcev, z informacijsko tehnologijo se jih ukvarja 12, devet je takih, ki se v celoti ali vsaj deloma ukvarjajo z gradbeništvom, devet jih je tudi takih, ki se ukvarjajo s finančnimi naložbami, večina pa je tako ali drugače nekoč zajadrala val privatizacije, potem pa so se usmerili v bolj otipljive naložbe.

Predstavljamo posameznike oziroma skupine, ki na lestvici najbolj izstopajo. Gre za ekipo iz podjetja Outfit7 ter skupino 13 posameznikov, ki je leta 2009 kupila podjetje LTH Castings, največje presenečenje letošnje lestvice najbogatejših pa je slovenski soustanovitelj globalnega start-upa, ki ga je britanska vlada uvrstila med 50 najobetavnejših informacijskih podjetij.

Iza in Samo Login sta najbogatejša Slovenca; na lestvico se uvrščajo še trije iz podjetja Outfit7

Najbogatejša Slovenca sta tudi letos Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7. Svojo prednost na lestvici sta letos še povečala in sta zdaj po naših podatkih že dobrih tri­krat bogatejša od Sandija Češka, ki je bil pred njima trikrat najbogatejši Slovenec. Vrednost premoženja zakoncev Login se je po naši oceni povišala za skoraj 40 odstotkov, njuno premoženje ocenjujemo na 855 milijonov evrov.

Družba s sedežem v Londonu, kamor se steče glavnina prihodkov, je imela lani 78 milijonov prilivov, od tega pa je ostalo blizu 65 milijonov evrov čistega dobička, kar je več kot tretjina lanskega dobička Telekoma Slovenije. Oktobra je podjetje sicer doseglo tri milijarde prenosov njihovih aplikacij.

Poleg Ize in Sama Logina so se na lestvico uvrstili še trije iz ekipe Outfit7. Marko Pistotnik, ki je 18,45-odstotni lastnik podjetja Outfit7, se z 260 milijoni evrov premoženja uvršča na tretje mesto na lestvici. Vsi trije skupaj tehtajo dobro polovico skupnega premoženja prve deseterice lestvice. Dva iz ekipe si delita 11. mesto na lestvici najbogatejših, njuno premoženje pa je ocenjeno na 65,4 milijona evrov.

Sebastjan Trepča

trepca-sebastjan-xx.1447779344.jpg.w.600px.jpg

Sebastjan Trepča je soustanovitelj britanske družbe Lyst, spletne tržnice modnih izdelkov. Gre za enega izmed podjetnikov mladega kova, ki iščejo ideje v svetu interneta in sodobnih komunikacijskih naprav.

Sebastjan Trepča je razvil algoritem, da lahko kupci modnih izdelkov hitro najdejo in izberejo želeni izdelek.

Lyst je imel v zadnjem letu okoli 125 milijonov evrov prihodkov od prodaje, ti pa hitro naraščajo. Vrednost družbe smo ocenili na 210 milijonov evrov, delež Trepče v njej pa na 15,7 milijona evrov.

13 lastnikov LTH Castingsa

lth-castings-stavba.1447775679.jpg.n.600px.jpg

Trinajst menedžerjev škofjeloške tovarne ulitkov za avtomobilsko industrijo LTH Castings (Marko Golob, Andrej Kranjec, Roman Brinšek, Bernardica Gašparec Viher, Rafael Javornik, Boris Kalan, Borut Lah, Peter Šifrer, Mitja Turk, Primož Volčič, Urban Žargi, Pavel Oblak in Mihael Lavtar) si je »egalitarno« razdelilo deleže v tem podjetju, ko so ga leta 2009 kupili od tedanjih avstrijskih lastnikov, vsak od njih ima 7,7 odstotka, kar znese 15,1 milijona evrov premoženja. Vrednost celotne skupine smo ocenili na 179 milijonov evrov.

Trinajsterica je podjetje kupila prek svoje družbe Lior Invest za 5,5 milijona evrov, pri čemer so dejansko vložili samo 338 tisoč evrov lastnega denarja. Njihov vložek je tako pomenil manj kot desetino vrednosti prevzema.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Na Outfitu7 zamenjali vodstvo in najeli 410 milijonov dolarjev posojila
Finance
Jurij Šimac Na Outfitu7 zamenjali vodstvo in najeli 410 milijonov dolarjev posojila 1

Kaj se dobro leto dni po prevzemu dogaja z družbo, ki je ustvarila govorečega mačka in ki ima korenine v Sloveniji

Novice
Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite
NoviceBlaž Abe Uspešni podjetniki so starejši, kot si mislite

Če vam v mladosti ni uspelo, lahko najboljše šele prihaja

FINANCE
Manager
(intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

Novice
Lastnik slovitega Louis Vuittona LVMH investiral v modno platformo Slovenca
NoviceBlaž Abe Lastnik slovitega Louis Vuittona LVMH investiral v modno platformo Slovenca

60-milijonska investicija v londonski Lyst

MANAGER
Slovenija
Sto slovenskih bogatašev za dvajsetino Jeffa Bezosa
Manager
SlovenijaVita Cajnko Javornik Sto slovenskih bogatašev za dvajsetino Jeffa Bezosa

Premoženje 100 najbogatejših Slovencev je od lani zraslo za 10 odstotkov, prag za vstop na lestvico se je dvignil za 19 odstotkov.

FINANCE
V Slovenijo se zliva denar
Finance
Jurij Šimac V Slovenijo se zliva denar 8

Prav je, da se Slovenija odpira, da v državo priteka tuj kapital, da pritekata tudi tuja pamet in znanje in da se vse to meša s slovensko pametjo.

FINANCE
Spletne platforme z visoko modo so vroča roba – in Slovenci imamo tu močnega igralca
Finance
Jure Ugovšek Spletne platforme z visoko modo so vroča roba – in Slovenci imamo tu močnega igralca

Luksuzni konglomerati so pripravljeni veliko odšteti za vstopnico v spletno prodajo prestižnih oblačil; kaj to sporoča o vrednosti družbe Lyst, katere soustanovitelj je eden najbogatejših mladih Slovencev Sebastjan Trepča

FINANCE
Najbogatejši Slovenci: kdo vse je v zadnjih štirih letih prodal podjetje
Finance
Jurij Šimac Najbogatejši Slovenci: kdo vse je v zadnjih štirih letih prodal podjetje 1

Skupna vrednost transakcij v zadnjih štirih letih se giblje okoli 1,6 milijarde evrov