Slovenija

Delničarji pokazali vrata ustanovitelju, ker ga je preveč lomil

Array
Avtor
avtor
09.11.2017 20:00
Čas branja: 1 min
Delničarji pokazali vrata ustanovitelju, ker ga je preveč lomil
Travis Kalanick ne le, da je dobro zavozil Uber, zdaj še nagaja novemu šefu Dari Khosrows­hahiju, ki naj bi počistil za njim.

Travisu Kalanicku prav nič ne pomaga, da je bil tata mata v ponudniku prevozov prek mobilne aplikacije Uber, ki ga je ustanovil leta 2009. Po več letih za krmilom podjetja se je junija moral posloviti s položaja glavnega izvršnega direktorja. Škandalov v zvezi z njim in s kulturo v podjetju, ki je ocenjeno na 70 milijard dolarjev in deluje v več kot 80 državah po svetu, je bilo preprosto preveč. Delničarjem pa je šlo tudi v nos, da podjetje še vedno klep­lje globoko izgubo: v drugem četrtletju letos na primer je je bilo za 645 milijonov dolarjev ob 1,75 milijarde dolarjev čistih prihodkov.

Sodu je izbila dno inženirka v Uberju Susan Fowler, ki je februarja razkrila spolno nadlegovanje in s tem sprožila preiskavo, ki jo je vodil kar nekdanji ameriški generalni tožilec Eric Holder. Po tem, ko je Fowlerjeva spregovorila, se je na podjetje usula toča obtožb o nebrzdanem vedenju nadrejenih, spolnem nadlegovanju, ustrahovanju in skrajno problematičnih vrednotah, ki jih je začrtal prav Kalanick in po katerih so denimo nagrajevali uspešne, tudi če so šli »čez trupla«. Eden od prvih vlagateljev v Uber, sklad tveganega kapitala Benchmark, Kalanicka tudi toži, da je prikrival informacije o težavah podjetja.

Vendar se Kalanick očitno ne more sprijazniti z brco in išče rešitve, kako bi obdržal glavno besedo v podjetju, kjer je še vedno del vodstva. Tako jo je nedolgo nazaj zagodel svojemu nasledniku Dari Khosrows­hahiju, ko je kot član uprave izkoristil posebno pravico do imenovanja dveh drugih članov in s tem prehitel novo vodstvo Uberja, ki je že pripravilo ukrepe za omejitev njegovega vpliva v družbi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik V kaj vse bo moral zagristi sanator Uberja 1

Dara Khosrowshahi, novi izvršni direktor Uberja, ima za sabo šolski primer uspešnega vodenja vodilne globalne korporacije v industriji potovanj, vprašanje pa je, ali bo našel pravo pot za Uber, ki ga pretresajo notranji boji, zastrupljena korporacijska kultura in težave z zakonitostjo poslovanja.

FINANCE
IKT
Uber ga je spet polomil – kako ne ravnati ob kraji podatkov
IKT
IKTMiran Varga Uber ga je spet polomil – kako ne ravnati ob kraji podatkov

Uberjeva odločitev, da prikrije hekerski vdor in morebitno zlorabo podatkov 57 milijonov uporabnikov, ne sme postati praksa. Nova evropska uredba GDPR za takšno ravnanje predvideva kazen v višini do štirih odstotkov letnih prihodkov podjetja.

FINANCE
Avto
Volvov največji posel: 24 tisoč samovozečih taksijev za Uber
Avto
AvtoUroš Božin Volvov največji posel: 24 tisoč samovozečih taksijev za Uber

Med letoma 2019 in 2021 bo Volvo Uberju dobavil do 24 tisoč avtomobilov

FINANCE
Manager
Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet
Manager
ManagerTina Bernik Kako je kitajski ponudnik prevozov prehitel Uber in osvaja svet 1

Skoraj vsak Evropejec je že slišal za Uber, redkokateri pa za Didi Chuxing. A to se utegne v prihodnosti spremeniti. Kitajski ponudnik prevozov je z zadnjimi nakupi navzoč že na petih celinah in dosega eksplozivno rast. V čem je boljši od konkurence?

FINANCE
Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne
Finance
Rok Pikon Gašperšič napisal zakon za Uber. Bomo zdaj dobili Uber? Verjetno ne 2

Razloga za to sta dva: predlog zakona prinaša nove zaplete in ministrstvo za infrastrukturo ima zelo malo časa za sprejetje zakona

FINANCE
Manager
Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa?
Manager
ManagerTina Bernik Uber iz škandala v škandal – ga lahko reši odhod kontroverznega šefa? 3

Inženirka Susan Fowler je februarja razkrila spolno nadlegovanje v Uberju in sprožila preiskavo, ki je privedla do umika šefa Travisa Kalanicka, glavnega kreatorja »kulture« v podjetju. Zdaj se išče novi direktor, ki naj bi pravila in vrednote postavil na novo.