Slovenija

L’Oreal bi po smrti bogate dedinje lahko pristal v naročju Nestleja

Array
09.11.2017 20:00
Čas branja: 1 min
L’Oreal bi po smrti bogate dedinje lahko pristal v naročju Nestleja
Več kot pol stoletja je Liliane Bettencourt vodila kozmetičnega velikana L'Oreal, ki ga je podedovala od svojega očeta. Po njeni smrti se utegne sestava lastništva korenito spremeniti.

Pred dobrim mesecem je umrla dedinja kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt, oči vlagateljev pa so po njeni smrti uprte v morebitno prodajo deleža v družbi, za katerega se zanima Nestle. Bettencourtova je bila po oceni Forbesa najbogatejša ženska na svetu in 14. na njihovi lestvici najpremožnejših zemljanov, njeno premoženje so ocenili na 33 milijard evrov. Dedinja je zadnjih nekaj mesecev živela na samem v vili v prestižnem pariškem predmestju, v javnosti pa so jo videli le redko, odkar je leta 2012 zapustila L'Orealov odbor direktorjev.

Bettencourtova se je rodila leta 1922 v Parizu kot edini otrok ustanovitelja L'Oreala Eugena Schuellerja, v očetovem podjetju je začela delati že pri 15 letih kot pripravnica. Podjetje je podedovala po smrti očeta leta 1957, njena kariera pa se je končala 2012, ko je položaj v odboru direktorjev prevzel vnuk. Družba, ki je s svojimi kozmetičnimi izdelki znana po vsem svetu, zaposluje več kot 89 tisoč ljudi in ima 25,8 milijarde evrov prihodkov na leto. Bettencourtova ima le eno hčer, a ni jasno, kaj se bo zgodilo s podjetjem. Čeprav so hči, njen mož in njuni sinovi obljubili, da bodo obvarovali podjetje, so se že večkrat pojavile govorice, da bo L'Oreal prevzel švicarski velikan Nestle. Že zdaj ima namreč v lasti 29,58 odstotka podjetja, družina pa 29,79 odstotka.

Nestle je med drugim že sporočil, da namerava pol leta po smrti Bettencourtove dokupiti potrebne delnice, da si zagotovi večinski delež.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Nestle bo na Kubi zgradil še tretjo tovarno
FINANCE
Transport in logistika
Kako je Gefco preusmeril L'Orealovo oskrbovalno verigo skozi Slovenijo in prinesel nove posle
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Kako je Gefco preusmeril L'Orealovo oskrbovalno verigo skozi Slovenijo in prinesel nove posle

L'Orealovo tovarno v Izraelu so doslej oskrbovali skozi francosko pristanišče Le Havre, od letos pa zbirajo pošiljke iz evropskih tovarn v Sloveniji in jih v Izrael pošiljajo skozi Luko Koper

MANAGER
Slovenija
Najbogatejši Slovenci predajajo žezla
Manager
SlovenijaAndreja Lončar Najbogatejši Slovenci predajajo žezla

Naslednika na čelu družinskega podjetja izbrati v družini ali vodenje zaupati nekomu zunanjemu? To je vprašanje, s katerim se je ali pa se še bo v prihodnjih letih srečalo več podjetnikov z lestvice najbogatejših Slovencev. Njihovi pristopi so precej različni.

FINANCE
Manager
TOP 101: Noro uspešna podjetja, za mnoga niste vedeli, da obstajajo
Manager
ManagerJure Ugovšek TOP 101: Noro uspešna podjetja, za mnoga niste vedeli, da obstajajo

Sto in eno najuspešnejše srednje podjetje proda za polovico več kot pred štirimi leti, medtem ko so prihodki povprečnega slovenskega podjetja zrasli za slabo desetino.

MANAGER
Slovenija
Dva rekorda in eno presenečenje
Manager
SlovenijaVita Cajnko Javornik Dva rekorda in eno presenečenje

Z manj kot 20 milijoni ni vstopa na lestvico, skupnega premoženja je za dobro polovico državnega proračuna, kriptopodjetnika pa sta prišla med prvih 10.

FINANCE
(grafika) Najbogatejši še nikoli tako bogati, kako je raslo njihovo premoženje?
Finance
Jurij Šimac (grafika) Najbogatejši še nikoli tako bogati, kako je raslo njihovo premoženje? 5

Letos sta porušena dva rekorda, lestvica pa prinaša vsaj eno precejšnje presenečenje

MANAGER
Slovenija
Zatišje pred tremi prelomnicami
Manager
SlovenijaVita Cajnko Javornik Zatišje pred tremi prelomnicami