Manager

Če imaš denar, to pokaži!, 1.del

Bogataše, ki svoje bogastvo prav radi razkazujejo, bi lahko razvrstili v neformalne klube glede na stvari in ekscentrične hobije, kar vse za navadne smrtnike ostaja predmet večnega poželenja.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

28.11.2012 12:05
Čas branja: 3 min

Kateremu slovenskemu bogatašu ste najbolj podobni?

Ali veste, s katerim bogatašem delite mnenja in s kom imate najmanj skupnih misli?. V zabavnem kvizu ugotovite, ali ste s svojim kandidatom za najbogatejšega Slovenca res idealen par.

SODELUJTE V KVIZU!

Bogataši se radi igrajo z luksuznimi igračkami, denimo jahtami, dragimi avtomobili, še raje s starodobniki, si gradijo draga domovanja, si kupujejo otoke, postavljajo svoje muzeje in imajo nenavadne ter drage hobije. Vse to prav radi postavijo na ogled, saj velja za dokaz njihovega uspeha. Zdi se, da milijarderje žene potreba po razširitvi svojega življenjskega prostora. Živijo po načelu: Če imaš, to pokaži! (»If you got it, flaunt it.«)

[A] d24aUntitled-13.1352247093.jpg
Ronald Lauder, dedič kozmetičnega imperija Estee Lauder, ima v New Yorku galerijo Neue Galerie, v kateri je razstavljena nemška in avstrijska umetnost.

Javno razkazovanje bogastva v zahodnem svetu temelji na miselnosti, da imajo vsi državljani enake možnosti za uspeh, potem je vse odvisno od njihovih sposobnosti, znanja in delavnosti. Tisti, ki mu na podlagi tega uspe zaslužiti veliko denarja, lahko s tako pridobljenim bogastvom naredi, kar hoče. Drugačen je odnos do podedovanega bogastva. V ZDA in Veliki Britaniji, denimo, so davki na dediščino visoki. Občudovanja vredno je bogastvo, pridobljeno z lastnimi napori, s tem pa je družbeno sprejemljivo tudi njegovo razkazovanje in razsipavanje za nakupe najdražjih, pa tudi nenavadnih stvari.

Klub lastnikov luksuznih domov ...

V klubu lastnikov najdražjih domovanj, ki stanejo sto milijonov dolarjev in več, jih ni veliko, zato pa njihove hiše zaradi svoje cene tem bolj zbujajo pozornost. Med njimi najbolj izstopa Mukeš Ambani. Njegova 27-nadstropna hiša Antilla v Mumbaju, v kateri živi z družino in 600 služabniki, je vredna milijardo dolarjev. Hiše nekaterih drugih bogatašev so vredne veliko manj, a so še vedno pregrešno drage. Ruski milijarder Roman Abramovič ima v londonskem Knightsbridgeu dvorec, vreden 150 milijonov funtov, jeklarski baron Lakšmi Mittal pa ima v britanski prestolnici hišo, vredno 250 milijonov funtov. Ukrajinska poslovnica Elena Frančuk si je v londonskem Kensingtonu omislila 161 milijonov funtov drago viktorijansko vilo, ruski poslovnež Jurij Milner, ustanovitelj investicijske družbe Digital Sky Technologies (med drugim je vlagal v Facebook in Twitter), pa ima v ameriški Silicijevi dolini razkošno poslopje, vredno sto milijonov dolarjev. V klubu lastnikov dragih domovanj je treba omeniti tudi Petro Ecclestone, hčerko Bernieja Ecclestona, šefa formule ena. Njena vila v Los Angelesu je vredna 150 milijonov dolarjev.

[A] 4213Untitled-14.1352247178.jpg
Foto: Redakcija Financ

... prestižnih avtomobilov ...

Indijec Vidžaj Malja, šef indijskega konglomerata UB Group, je znan po svojem razkošnem življenjskem slogu. Med dragimi igračkami, ki si jih lahko privošči, je tudi rolls-royce silver ghost iz leta 1913. Ameriški modni kreator Ralph Lauren ima v svoji zbirki 11 starodobnikov, med njimi blower bentley iz leta 1929, mercedes-benz 'count Trossi' SSK iz leta 1930, bugatti 57SC atlantic coupe (1938) in alfa romeo 8C 2900 mille miglia (1938). V svoji zbirki 5000 avtomobilov ima nekaj starodobnikov tudi brunejski sultan, med njimi ferrarije, rolls-roycee in porscheje.

... otokov ...

Kar nekaj milijarderjev nekaj svojega prostega časa preživi na svojih lastnih otokih. Med njimi je že omenjeni lastnik starodobnikov Vidžaj Malja. Ima jih kar nekaj, med njimi enega v Evropi ob obali Monte Carla, verigo otokov severno od Maldivov in otok Thinakara ob jugovzhodni obali Indije. Za njim prav nič ne zaostaja britanski milijarder Richard Branson. Tudi on ima več otokov, med njimi otoka Necker in Mosquito na britanskih Deviških otokih ter otok Makepeace ob avstralski obali. Ti otoki pa zanj niso le destinacija za oddih, temveč tudi navdih za inovacije, saj je pravi izziv, kako zagotoviti na primer pitno vodo ali elektriko na teh odročnih mestih. Tako se je na primer cela ekipa inženirjev ukvarjala s tem, kako na otoku Necker iz slane morske vode narediti 65 tisoč galon (ena galona je okoli 4,5 litra), kolikor je na otoku porabijo na dan. Necker lahko turisti tudi najamejo, Branson pa se prav rad mimogrede oglasi na njihovih zabavah. Kanadsko-indijski milijarder Bob Dilon ima v Srednji Ameriki otok, velik devet kvadratnih kilometrov. Soustanovitelj Microsofta Paul Allen ima otok v Pacifiku severno od Seattla. Za pičlo odmerjen dopust si je prostor priskrbel tudi Larry Ellison, ustanovitelj Oracla. Avgusta letos je kupil Lanai, šesti največji havajski otok. Višina kupnine ni znana, poznavalci trga jo ocenjujejo na 500 do 600 milijonov dolarjev.

[A] a21aUntitled-15.1352247262.jpg
Ruski milijarder Roman Abramovič ima najdaljšo zasebno jahto na svetu. Njegova Eclipse meri 163 metrov.

Jutri bomo objavili nadaljevanje članka, katerega avtorica je Anamarija Urbanija; članek je bil objavljen v reviji Manager - najbogatejši Slovenci 2012, november 2012.

naslovka-manager-naj.1352210214.jpg
Revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V najnovejši številki revije Manager - najbogatejši Slovenci 2011 si lahko ogledate celotno lestvico in preberete zgodbe bogatašev iz prve roke.

Revijo lahko kupite na bolje založenih prodajnih kioskih, ker pa je vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da čim prej NAROČITE SVOJ IZVOD.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

13.11.2012
09.11.2012
08.11.2012
12.11.2012
12.11.2012
14.11.2012
15.11.2012
22.11.2012
27.11.2012
07.11.2012
20.11.2012
FINANCE
Vlagatelj Maks
Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024

Pomembni datumi za vlagatelje na ljubljanski borzi

FINANCE
Živilci
Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj
Naj živilci
Naj živilciRedakcija Agrobiznisa Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj

Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk.

FINANCE
Topjob
Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost
Topjob
1. maj
TopjobLana Dakić Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost 3

Ob prazniku dela smo pogledali dejstva in izzive slovenskega trga dela.

FINANCE
SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje
PRO
Finance
BREZPLAČNO
Finance prPRO SODOBNO BANČNIŠTVO: Kako varno bo digitalno plačevanje (PRO)

Odgovor boste našli v prilogo Sodobno bančništvo in zavarovalništvo, ki si jo lahko brezplačno prenesete s spleta

FINANCE
9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji
Finance
INFLACIJA
Simona Toplak 9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji 3

Kaj se bo zgodilo, ko bo ECB začela rezati obrestne mere, zakaj se ne bomo znebili visoke inflacije, zakaj za to ne bo kriva ECB, ampak slovenska politika, kaj je s konkurenco in konkurenčnostjo Slovenije in kaj je črn scenarij, ki nas lahko čaka.

FINANCE
Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela
Finance
Lana Dakić
Lana Dakić Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela 2

Pomembno je, da je delovnopravna zakonodaja v koraku s spremembami na trgu dela. A kot vidimo pri evidencah delovnega časa, je tudi pomembno, da so zakonodajne spremembe pametne, brez dodatnih birokratskih ovir in oteževanja življenja.

FINANCE
Po uspehu zdravil za hujšanje nastaja nov trg: odvajanje od teh
FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.