Zasebnost
Manager

Kdo je najbolj povečal premoženje med slovenskimi bogataši

Privatizacijskim bogatašem pohaja sapa, z domiselno ponudbo na svetovnih trgih pa so tudi v teh časih mogoči velikanski skoki.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

08.11.2012 12:42
Čas branja: 3 min

Kateremu slovenskemu bogatašu ste najbolj podobni?

Ali veste, s katerim bogatašem delite mnenja in s kom imate najmanj skupnih misli?. V zabavnem kvizu ugotovite, ali ste s svojim kandidatom za najbogatejšega Slovenca res idealen par.

SODELUJTE V KVIZU!

Na splošno je najbogatejši Slovenci v zadnjem letu niso odnesli zelo slabo. Tistih, katerih premoženje se je skrčilo, je sicer približno enako kot tistih, ki so postali bogatejši, vendar so rasti veliko izrazitejše od padcev. Premoženje desetih je letos za več kot 30 odstotkov vrednejše kot lani in vsi brez izjeme ga povečujejo s prodajo na tujih trgih - bolj ko so ti širni, bolj raste vrednost podjetja. Imamo tudi prave poslovne zvezdnike; Sandi Češko in zakonca Login so pritegnili pozornost tujih medijev z milijonskimi nakladami. Tudi med tistimi, ko so zrasli za vsaj petino (skupaj jih je 17), je le podjetje za varovanje Sintal družine Pistotnik osredotočeno na Slovenijo.

Vzorec je jasen: kdor hoče zrasti, mora zakoračiti v svet. Če si iznajdljiv Slovenec odreže samo košček svetovnega posla, lahko sam močno poskoči, v velikem svetu pa se to sploh ne pozna in je lahko še naprej lepo v gospodarski stagnaciji. Pogoj pa je, da zna ponuditi nekaj posebnega.

Rast v ameriškem slogu

To je ključ rasti vseh treh letošnjih najbogatejših Slovencev. Najbolj spektakularno se je tokrat povečala vrednost Pečečnikovega Elektrončka. Sekira mu je padla v med v Ameriki. No, ni padla ravno sama, ameriške igralničarje so očitno navdušili Elektrončkovi igralniški avtomati, obnese pa se tudi nov poslovni model, najem namesto prodaje. Potem ko je po letu 2008 vztrajno nazadoval, je vrednost imperija Joca Pečečnika letos podrla rekord, na lestvico pa se je znova uvrstil tudi glavni izvršni direktor Elektrončka Tomaž Žvipelj z desetodstotnim deležem, in to v prvo polovico. Naši analitiki so Elektronček ocenili na več kot štirikratno lansko vrednost in tudi pol več kot leta 2008, ko se je Pečečnik s 133 milijoni uvrstil na šesto mesto, Tomaž Žvipelj pa na 92. V letošnjo oceno 188 milijonov evrov so vključena pričakovanja rasti v prihodnjih štirih letih, ki temeljijo deloma tudi na Pečečnikovi lastni napovedi, da bo do leta 2016 v Ameriki namestil že deset tisoč igralnih avtomatov. Pečečniku bo seveda prav prišlo, če tudi tuji vlagatelji in bankirji njegovo podjetje cenijo čim više, za svoje načrte bo namreč potreboval dodatni kapital ali dodatna posojila.

Podvojitev premoženja Sandija Češka je v prvi vrsti rezultat tega, da letos vemo več kot lani, pridobili smo namreč celovitejše podatke o njegovi skupini. Vrednost njegovega Studia Moderna, najbolj znanega po TV-prodaji (čeprav zdaj prodaja že prek več kanalov), pa tudi dejansko narašča. Po osvojitvi držav srednje in vzhodne Evrope se je Češko lotil zahoda Evrope in drugih celin, zlasti aktiven je v Ameriki. Po ameriško se je lotil tudi financiranja, kar pomeni, da ni več edini lastnik, ampak so kapital vložili tudi štirje ameriški skladi, napoveduje pa tudi, da bo šel pozneje po denar na borzo. Da vrednost deležev raste, je potrdil tudi sam, povedal je namreč, da so lani skladi kupili deleže v Studiu Moderna že po višji ceni kot leto prej.

Ameriški je tudi slog vzpona lastnikov tehnološkega podjetja Outfit7, ki je bliskovito osvojil svet z aplikacijami za pametne mobilnike in tablice, najprej z govorečim mačkom Tomom, nato pa še z drugimi govorečimi prijatelji iz živalskega sveta. Podjetje s sedežem na Cipru ima hčerinska podjetja na vseh straneh neba, poleg tistega v rojstni Sloveniji tudi v ameriškem Palo Altu, v Londonu in v južnokorejskem Seulu, njegov trg pa je svetovni splet, torej brez meja. Lastniki Outfit7 zasedajo letos že štiri mesta na lestvici, med njimi sta dva zakonska para, na čelu vseh sta glavna ustanovitelja Samo in Iza Login. Lani smo ugibali, ali bodo zgolj komet ali jim bo uspelo po nenadnem začetnem uspehu iz podjetja narediti pravo zvezdo, in za zdaj jim kaže dobro. Ne le da se tudi z novimi govorečimi liki uvrščajo med najpriljubljenejše aplikacije na svetu, ampak si odpirajo tudi nove poti v svet animiranih filmov (prvih deset, ki so jih posneli letos z Disneyjem, je po pisanju New York Timesa do septembra doseglo že več kot 80 milijonov ogledov) ter igrač in oblačil na podlagi njihovih likov.

Napredek idrijske Hidrie, najbolj znane po rešitvah za pogonske in krmilne sisteme avtomobilov, je navzven manj spektakularen. Vendar vse kaže, da je Hidria eno tistih podjetij, ki jim v krizi uspeva krepiti svoj položaj. Dviga jih inovativnost in svetovna razpredenost prodaje ter proizvodnih lokacij. To je njenega največjega lastnika Edvarda Svetlika s 75-odstotnim povečanjem vrednosti premoženja z repa stotnije dvignilo v prvo tretjino. Iz podobnih razlogov se na lestvici krepko vzpenjata tudi lanski in predlanski prejemnik Managerjeva priznanja managerski izziv Iztok Špan s podjetjem Tajfun (vodilni evropski proizvajalec kmetijskih in gozdarskih strojev) in Robert Grah s partnerico Romanco Hoić s podjetjem SG Automotive, ki izdeluje svetlobno opremo za avtomobile, cestno razsvetljavo in razsvetljavo prostorov.

naslovka-manager-naj.1352210214.jpg
Revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V najnovejši številki revije Manager - najbogatejši Slovenci 2011 si lahko ogledate celotno lestvico in preberete zgodbe bogatašev iz prve roke.

Revijo lahko kupite na bolje založenih prodajnih kioskih, ker pa je vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da čim prej NAROČITE SVOJ IZVOD.

Avtorica: Vita Cajnko Javornik

Članek je bil objavljen v reviji Manager - najbogatejši Slovenci 2012, november 2012.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Avto
Avto Varno na poti

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

Preberite tudi:

06.11.2012
06.11.2012
08.11.2012
09.11.2012
12.11.2012
13.11.2012
14.11.2012
15.11.2012
20.11.2012
22.11.2012
27.11.2012
07.11.2012
28.11.2012
29.11.2012
05.12.2012
06.12.2012
01.01.1970
FINANCE
Neuradno o davčnih spremembah: višjih neto plač za vse ne bo, nekaj bo popravkov pri nagrajevanju delavcev
Finance
DAVČNE SPREMEMBE
Tanja Smrekar Neuradno o davčnih spremembah: višjih neto plač za vse ne bo, nekaj bo popravkov pri nagrajevanju delavcev 1

V javno obravnavo naj bi še predlagane davčne spremembe ta mesec; po naših informacijah gre le za manjše popravke, normirancev se morda še ne bodo lotili v tem paketu

FINANCE
ECB: Finančna stabilnost je boljša, šibki člen so poslovne nepremičnine
Finance
Stabilnost evrskega finančnega sistema
Albina Kenda ECB: Finančna stabilnost je boljša, šibki člen so poslovne nepremičnine
FINANCE
Tako so člani sveta agencije za energijo na seji zagovarjali zaračunavanje omrežnin po novem
Finance
OMREŽNINE
Tanja Smrekar Tako so člani sveta agencije za energijo na seji zagovarjali zaračunavanje omrežnin po novem

Objavljamo zapisnik aprilske seje sveta agencije za energijo o tem, zakaj zavračajo pobude – tudi ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra – za prestavitev novega obračunavanja računov za elektriko.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Okolje & energija
JEK 2: nova nuklearka bo stala od 9,3 do 15,4 milijarde evrov, odvisno od moči; kakšna bo cena elektrike?
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaNataša Koražija JEK 2: nova nuklearka bo stala od 9,3 do 15,4 milijarde evrov, odvisno od moči; kakšna bo cena elektrike? 5

Po izračunih GEN bo stroškovna cena elektrike iz novega reaktorja v Krškem dosegala 44,5 evra za megavatno uro, vendar bi lahko cena, ki bi zagotavljala ekonomiko, zrasla tudi na 144 evrov. Zakaj?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Zavarovalnica Triglav: Letos bomo dosegli načrte
Vlagatelj Maks
POSLOVANJE
Vlagatelj MaksTanja Smrekar Zavarovalnica Triglav: Letos bomo dosegli načrte

Po lanskem upadu rezultatov je dobiček v prvih treh mesecih glede na isti čas lani zrasel za 153 odstotkov.

FINANCE
Avto
Mestni križanec z dosegom zunaj urbanih okolij
Avto
POSLOVNI AVTO LETA 2024
AvtoJure Šujica Mestni križanec z dosegom zunaj urbanih okolij

Kandidat za službeni avto leta 2024: škoda kamiq

FINANCE
Kateri so naj skladi 2024?
PRO
Finance
Razkrivamo lestvico
Finance PRO Kateri so naj skladi 2024? (PRO)

Kot veleva zdaj že dolgoletna tradicija, smo tudi letos izbrali najboljše vzajemne in pokojninske sklade ter razglasili najboljšega upravljavca in upravljavsko družbo leta.