Manager

Če imaš denar, to pokaži!, 2.del

Bogataše, ki svoje bogastvo prav radi razkazujejo, bi lahko razvrstili v neformalne klube glede na stvari in ekscentrične hobije, kar vse za navadne smrtnike ostaja predmet večnega poželenja.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

29.11.2012 11:13
Čas branja: 4 min

Objavljamo nadaljevanja članka revije Manager o multimilijonarjih, katerega prvi del smo objavili včeraj.

... muzejev ...

Kar nekaj bogatašev ima tudi svoj muzej. Carlos Slim, najbogatejši človek na svetu, je v Ciudad de Mexicu leta 1994 odprl muzej Soumaya. Lani so ga postavili na novi lokaciji, kar ga je stalo več kot 70 milijonov dolarjev. V muzeju je več kot 66 tisoč razstavljenih predmetov, umetniških del, zgodovinskih dokumentov, obsežna zbirka starih kovancev iz kolonialne dobe... Med umetniškimi deli so tudi tista nekaterih najbolj znanih evropskih slikarjev, kot so Rodin, Dalí, Picasso, da Vinci, Renoir in van Gogh.

Milijarderji, ki so svoje bogastvo posvetili umetnosti, so Ronald Lauder, dedič kozmetičnega imperija Estee Lauder. V New Yorku ima Neue Galerie, kjer je razstavljena nemška in avstrijska umetnost. Francoz François Pinault, lastnik trgovin z luksuznim blagom, ima Palazzo Grassi v Benetkah, v kateri je razstavljena njegova umetniška zbirka, vredna 1,7 milijarde dolarjev. Lee Kun-Hee, predsednik Samsunga, je odprl Samsung Museum, v katerem sta razstavljeni tradicionalna in sodobna korejska umetnost. Muzej ima tudi Alice Walton, dedinja Walmarta. Hiroši Jamauči, ustanovitelj Nintenda, ima v Bentovillu (Arkansas) Crystal Bridges Museum of American Art, v Kjotu pa muzej elektronskih iger in naprav Shigureden Museum.

[A] c590Untitled-16.1352247286.jpg
Savdski poslovnež Al Valid bin Talal ima jahto Kingdom 5KR, ki je sicer dolga le 85 metrov, a je zato pozlačena.

... jaht

Kateremu slovenskemu bogatašu ste najbolj podobni?

Ali veste, s katerim bogatašem delite mnenja in s kom imate najmanj skupnih misli?. V zabavnem kvizu ugotovite, ali ste s svojim kandidatom za najbogatejšega Slovenca res idealen par.

SODELUJTE V KVIZU!

Množičen je tudi klub lastnikov jaht. Larry Ellison je več let z drugimi milijarderji tekmoval, kdo bo imel daljšo jahto. Do leta 2010 je bila rekorderka njegova 140 metrov dolga jahta Rising Sun z bejzbolskim igriščem na zgornjem krovu. Prehitel ga je ruski milijarder Roman Abramovič. Njegova Eclipse s 163 metri velja za najdaljšo zasebno jahto na svetu. Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, ima 126 metrov dolgo jahto Octopus.

Savdski poslovnež Al Valid bin Talal ima jahto Kingdom 5KR, ki je sicer dolga le 85 metrov, je pa pozlačena. Savdskoarabski princ Sultan bin Abdul Aziz ima 139 metrov dolgo jahto Al Salamah. Imajo jih tudi omanski sultan Kabus, dubajski šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum. Privoščil si jo je tudi Larry Page, soustanovitelj Googla, čeprav v 'skromni' dolžini 58 metrov.

[A] 2a9eUntitled-17.1352247312.jpg
Stolpnica Antilla v Mumbaju s 27 nadstropji je v lasti indijskega magnata Mukeša Ambanija. V njej živi z družino in 600 služabniki. Vredna je milijardo dolarjev in velja za najdražje domovanje na svetu.

Manj in bolj nenavadni hobiji

Tudi prostočasne dejavnosti bogatašev so drage in za navadne smrtnike nedosegljive. Larry Ellison ima rad vse, kar je povezano s športom in vodo. Financira BMW Oracle Racing Team, ki je enkrat že zmagal na jadralni regati America's cup.

Prihodnje leto bo America's Cup prišel v San Francisco v njegov domači klub in Ellison bo spet poskušal srečo na regati na odprtem morju.

Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, je svoj hobi usmeril v morske globine. V globini 4270 metrov je njegov tim z uporabo najsodobnejše sonarske tehnologije našel motorje Apolla 11. Zdaj namerava na površje dvigniti enega od teh motorjev pogonske rakete, ki je v vesolje izstrelila Apollo 11, ta pa je ponesel prvega človeka na Luno. Milijonsko pustolovščino plačuje Bezos iz lastnega žepa.

Bezosa ne navdušujejo samo morske globine, ampak tudi vesolje. Leta 2000 je ustanovil družbo Blue Origin, ki naj bi nekega dne začela komercialne polete v vesolje. Lani se je poskusni polet vesoljske ladje brez posadke ponesrečil, a to je zanj postranskega pomena, saj tako v poslovnem življenju kot pri svojih konjičkih razmišlja v velikih dimenzijah.

[A] 2f67Untitled-18.1352247336.jpg
V klubu lastnikov dragih domovanj je tudi Petra Ecclestone, hči šefa formule ena Bernieja Ecclestona. Njena vila v Los Angelesu je vredna 150 milijonov dolarjev.

Tudi Richard Branson se je pridružil klubu navdušencev za vesoljske polete. Po ustanovitvi podjetja Virgin Group leta 1970 je zanj vseskozi veljalo geslo: višje, hitreje, dlje. Tako namerava prihodnje leto z družbo Virgin Galactic pošiljati turiste v vesolje.

Branson je sicer znan po tem, da zna hobije uporabiti kot sredstvo za oglaševanje svojega podjetniškega imperija Virgin Group. Poleti je kot najstarejši jadralni deskar na svetu (star je 62 let) uspešno prečkal Rokavski preliv. Rekord mu je sicer vzel njegov sin Sam, a mediji so kljub temu peli slavospeve še eni nenavadni pustolovščini britanskega milijarderja. Seznam teh je dolg. Leta 1986 je s čolnom prečkal Atlantik, leta 1987 pa z balonom. Leta 2004 je Rokavski preliv prečkal v amfibijskem vozilu in postavil časovni rekord. Edina stvar, ki se mu ni posrečila, je vožnja z balonom okoli Zemlje.

Tudi pri Elonu Musku so poklicno življenje in hobiji tesno povezani in tudi on se navdušuje nad vesoljskimi poleti. Kot diplomirani ekonomist in fizik si je pravzaprav izbral tri področja: internet, obnovljive vire energije in vesoljske polete. Uspeh v svetu interneta mu je omogočil, da je pozneje denar vložil v drugi dve področji. Najprej je sodeloval pri ustanovitvi največjega internetnega plačilnega sistema Paypal. Pri njegovi prodaji leta 2002 za 1,5 milijarde dolarjev mu je pripadlo deset odstotkov.

Kmalu zatem je ustanovil SpaceX, družbo, ki se ukvarja z njegovim drugim hobijem - gradnjo najsodobnejših raket in vesoljskih ladij. Zelo ga namreč skrbi, da bi naravna katastrofa uničila Zemljo ali da bi zaradi nespametnega človekovega ravnanja postala neprimerna za prebivanje, zato namerava v 20 letih na Mars poslati prve ljudi.

Vmes milijarder Musk skrbi za boljše možnosti prevoza na Zemlji. Izdelava električnih športnih avtomobilov je Muskova tretja naložba in hobi obenem, zato je leta 2003 investiral v podjetje Tesla Motors. Vse to je Musk dosegel v 41 letih svojega življenja.

avtorica: Anamarija Urbanija; članek je bil objavljen v reviji Manager - najbogatejši Slovenci 2012, november 2012.

naslovka-manager-naj.1352210214.jpg
Revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V najnovejši številki revije Manager - najbogatejši Slovenci 2011 si lahko ogledate celotno lestvico in preberete zgodbe bogatašev iz prve roke.

Revijo lahko kupite na bolje založenih prodajnih kioskih, ker pa je vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da čim prej NAROČITE SVOJ IZVOD.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

13.11.2012
09.11.2012
08.11.2012
12.11.2012
12.11.2012
14.11.2012
15.11.2012
22.11.2012
27.11.2012
07.11.2012
20.11.2012
05.12.2012
06.12.2012
10.12.2012
11.12.2012
14.12.2012
01.01.1970
FINANCE
Živilci
Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj
Naj živilci
Naj živilciRedakcija Agrobiznisa Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj

Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk.

FINANCE
Topjob
Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost
Topjob
1. maj
TopjobLana Dakić Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost

Ob prazniku dela smo pogledali dejstva in izzive slovenskega trga dela.

FINANCE
9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji
Finance
INFLACIJA
Simona Toplak 9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji 3

Kaj se bo zgodilo, ko bo ECB začela rezati obrestne mere, zakaj se ne bomo znebili visoke inflacije, zakaj za to ne bo kriva ECB, ampak slovenska politika, kaj je s konkurenco in konkurenčnostjo Slovenije in kaj je črn scenarij, ki nas lahko čaka.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela
Finance
Lana Dakić
Lana Dakić Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela 2

Pomembno je, da je delovnopravna zakonodaja v koraku s spremembami na trgu dela. A kot vidimo pri evidencah delovnega časa, je tudi pomembno, da so zakonodajne spremembe pametne, brez dodatnih birokratskih ovir in oteževanja življenja.

FINANCE
Po uspehu zdravil za hujšanje nastaja nov trg: odvajanje od teh
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ljudem nočem dajati lažnega upanja
TOP Gradbeništvo
Intervju: Boštjan Šefic
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Ljudem nočem dajati lažnega upanja

Dela pri obnovi po poplavah za velika gradbena podjetja ne bodo zelo pomembna, to področje bodo lahko izkoristili mali in srednje veliki gradbinci.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.