Manager

Luksuzne nepremičnine po slovensko

Kupci so večinoma premožni Rusi, Ukrajinci in Britanci, redko Slovenci. Plačajo z gotovino, imajo izostren okus, najraje pa kupujejo hiše in stanovanja v središču Ljubljane, na Bledu, v Portorožu, pa tudi na podeželju.

Izpostavljamo

FINANCE
Manager
Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo
Manager
TOP 101
ManagerJure Ugovšek Lestvica TOP 101: To so najboljši med največjimi in tako meljejo inflacijo 1

Predstavljamo celosten pregled največjih slovenskih skupin in družb ter najboljših med njimi.

FINANCE
Manager
To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij
Manager
MANAGER: TOP 101
ManagerJure Ugovšek To je lestvica 100 najboljših in največjih slovenskih podjetij 5

Sestavili smo lestvici največjih slovenskih podjetij in najboljših med njimi.

10.12.2012 12:09
Čas branja: 4 min

Kateremu slovenskemu bogatašu ste najbolj podobni?

Ali veste, s katerim bogatašem delite mnenja in s kom imate najmanj skupnih misli?. V zabavnem kvizu ugotovite, ali ste s svojim kandidatom za najbogatejšega Slovenca res idealen par.

SODELUJTE V KVIZU!

»Prodaja luksuznih nepremičnin je trenutno edini nepremičninski trg, ki v Sloveniji še deluje,« ocenjuje Justin Young, solastnik nepremičninske agencije Elite Property Slovenia, ki trguje s prestižnimi nepremičninami. »A se tudi povpraševanje po nakupu luksuznih nepremičnin umirja, medtem ko povpraševanju po najemu takih nepremičnin ostaja enako,« opaža Zoran Đukić, direktor agencije Stoja nepremičnine, ki poleg drugih nepremičnin trži tudi ekskluzivne. Po padcu cen v preteklih letih so cene teh nepremičnin v zadnjem letu le rahlo upadle, še ugotavljata sogovornika. Zaradi majhnosti in nerazvitosti slovenskega trga in podporne infrastrukture predvsem zunaj Ljubljane ter nižjih standardov v opremljanju in gradnji, predvsem v estetskem smislu, pa težko najdeta nepremičnine, ki ustrezajo vsem zahtevam petičnežev.

Ni vsaka hiša nadstandardna

»Stranke, ki kupujejo drage nepremičnine, so zahtevne: želijo dobro lokacijo brez motečih dejavnikov, čim novejšo gradnjo, pametno razporeditev prostorov, nekateri pa poleg tega prisegajo tudi na nove ekološke standarde v rabi energije in uporabi materialov,« ugotavlja Zoran Đukić. V Sloveniji ni naprodaj veliko nadstandardnih nepremičnin, ugotavlja Justin Young, po rodu Anglež, ki pri nas že vrsto let živi in prodaja nepremičnine. Pogosto ga na ogled domnevno luksuzne hiše kličejo lastniki, ki so prepričani, da njihova nepremičnina ustreza visokim standardom, a se pogosto izkaže, da jim ni niti blizu. »Ko vstopim v hišo, se moram v njej prijetno počutiti, urejena mora biti z okusom, pohištvo ne sme biti industrijsko in obrabljeno. Uporabljeni materiali morajo biti nekoliko dražji, kakovostni in lepi,« pripoveduje Young. Veliko petičnežev želi ali ultramoderno domovanje ali prisegajo na pridih starinskosti, denimo na obnovljene stare hiše, opremljene z restavriranim pohištvom.

Nasploh Young ugotavlja, da Slovenci veliko več kot na estetiko in oblikovanje damo na kakovost gradnje, ki je trajnejša in trdnejša kot denimo v Angliji, kjer več denarja namenijo za krajinsko ureditev vrta in svetovanje notranjega oblikovalca. Nepremičnin za prodajo nikoli ne išče po ceni, saj številni svojim nepremičninam, zgrajenim v osemdesetih letih, ki so povsem nezanimive za petičneže, navijejo cene. Poleg nižjih standardov v opremljanju in estetskosti gradnja agenti Stoje nepremičnin ugotavljajo še, da je pri nas bogatašem teže prodati nepremičnino, ker jim težko ponudimo dovolj zabave in rekreativnih dejavnosti v okolici, denimo kulturnih ter športnih dogodkov, koncertov, primernih restavracij in hotelov.

Luksuz za manj kot milijon evrov

V agenciji Elite Property sprejemajo v prodajo nepremičnine, ki so vredne 300 tisoč evrov in več. Cena je večinoma odvisna od lokacije in velikosti: pred kratkim so denimo ruski družini prodali luksuzno hišo na Goričkem za 300 tisoč evrov, penthouse stanovanje v središču Ljubljane pa za pol milijona evrov. »Letos je bilo največ luksuznih domovanj prodanih za okoli šesto tisoč evrov, najdražja nepremičnina pa je bila prodana za 1,3 milijona evrov. Cene so po padcu iz preteklih let zdaj že dokaj realne,« pravi Young. Predvsem nepremičnine na dobrih lokacijah ne bodo več izgubljale vrednosti, je še prepričan. Vile na najboljših lokacijah, na Obali, v središču Ljubljane in na Bledu, se v povprečju prodajajo za 1,5 do tri milijone evrov.

Prodajajo, ker imajo preveč ali se selijo v tujino

»Nadstandardne nepremičnine pridejo na trg najpogosteje zaradi selitve lastnikov v tujino, pri čemer nekateri svoje nepremičnine le oddajo, saj se nekoč želijo vrniti v domovino,« razlaga Đukić. Poleg tega poslovneži zaradi krize čistijo portfelj svojega premoženja in odprodajajo nepremičnine, ki jih ne potrebujejo, tudi zaradi napovedanega davka na luksuz. Večje nepremičnine prodajajo tudi starejši premožni pari, katerih otroci so se odselili, in iščejo manjše, bolj obvladljive domove. V prodajo dobivajo tudi vse več nedokončanih, luksuzno zastavljenih nepremičnin, katerih lastniki ne morejo več odplačevati kreditov. »Okoli 20 odstotkov nadstandardnih domovanj na trg dajo tujci, ki so te nepremičnine v slabem stanju kupili kot naložbo, zdaj pa jih renovirane prodajajo po precej višji ceni,« pojasni Young.

Bogati Rusi najraje kupujejo v prestolnici

V agenciji Stoja nepremičnine največ dragih nepremičnin prodajo tujim poslovnežem in diplomatom, slovenski kupci so v manjšini. Tudi v agenciji Elite Property večinoma prodajajo tujcem, ti so dobri kupci, saj ne potrebujejo posojil in plačajo z gotovino. Prevladujejo Rusi in Ukrajinci, ki pomenijo kar 70 odstotkov vseh kupcev, sledijo Angleži, Američani in drugi. »Rusom in Ukrajincem je v Sloveniji všeč, ker se hitro naučijo jezika, razdalje so majhne in lahko živijo v mestu, pa imajo še vedno blizu morje in gore, hkrati pa se tu počutijo kot doma,« pripoveduje Young. Pogosto se k nam preselijo cele družine, včasih pride celo več družin, pogosto tu ustanovijo tudi podjetje ali prevzamejo kakega slovenskega, nekateri pa imajo tak posel, da ga lahko vodijo iz Slovenije. To je precejšnja razlika v primerjavi s preteklimi leti, ko so Rusi iskali vile v Portorožu le za dopustovanje. Zdaj najbolj povprašujejo po nepremičninah v središču Ljubljane, letos so denimo v agenciji Elite Property prvič v treh letih delovanja več dragih nepremičnin kot na Obali prodali v Ljubljani.

Iskane tudi vile na podeželju

Medtem ko si ruski kupci želijo mestnega vrveža, bogati Britanci, Američani in drugi prisegajo na mirnejše lokacije zunaj večjih mest. »Iščejo predvsem nepremičnine s karakterjem, navdušujejo se denimo nad visokimi stropi, pristno keramiko in obnovljenimi lesenimi podi,« pravi Young. Pred kratkim so mladi Singapurčanki prodali renovirano vilo na Mostu na Soči na velikem zemljišču z urejenim vrtom in bazenom. »Bogatašem je severni del Primorske zaradi lepe narave in miru še posebno všeč, a je primerne ponudbe malo,« še ugotavlja Young. Razmeroma stalno povpraševanje po prestižnih domovanjih pa v obeh agencijah beležijo še na turistično najbolj zanimivih lokacijah, kot so Portorož, Piran in Bled.

avtorica: Kristna Koman; članek je bil objavljen v reviji Manager - najbogatejši Slovenci 2012, november 2012.

naslovka-manager-naj.1352210214.jpg
Revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V novembrski številki revije Manager - najbogatejši Slovenci 2011 si lahko ogledate celotno lestvico in preberete zgodbe bogatašev iz prve roke.

Revijo lahko kupite na bolje založenih prodajnih kioskih, ker pa je vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da čim prej NAROČITE SVOJ IZVOD.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Manager
Manager Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o)...

Preberite tudi:

13.11.2012
09.11.2012
08.11.2012
12.11.2012
12.11.2012
14.11.2012
15.11.2012
22.11.2012
27.11.2012
07.11.2012
20.11.2012
29.11.2012
05.12.2012
06.12.2012
11.12.2012
14.12.2012
01.01.1970
FINANCE
Živilci
Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj
Naj živilci
Naj živilciRedakcija Agrobiznisa Nasinim vesoljcem Slovenci za zajtrk ponudili ješprenj

Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk.

FINANCE
Topjob
Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost
Topjob
1. maj
TopjobLana Dakić Trg dela: zaposlovanje se upočasnjuje, izboljšati bo treba produktivnost

Ob prazniku dela smo pogledali dejstva in izzive slovenskega trga dela.

FINANCE
9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji
Finance
INFLACIJA
Simona Toplak 9 tveganj za vašo denarnico: kaj bo s cenami v Sloveniji 3

Kaj se bo zgodilo, ko bo ECB začela rezati obrestne mere, zakaj se ne bomo znebili visoke inflacije, zakaj za to ne bo kriva ECB, ampak slovenska politika, kaj je s konkurenco in konkurenčnostjo Slovenije in kaj je črn scenarij, ki nas lahko čaka.

FINANCE
Vlagatelj Maks
(Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut
Vlagatelj Maks
DANES V ŽIVO
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks (Maks webinar, v živo ob 11. uri) Kaj oblikuje bikovski trg delnic, zlata in kriptovalut

Prisluhnite brezplačnemu pogovoru z vodilnim strokovnjakom Michaelom Howllom, ustanoviteljem CrossBorder Capitala, v živo.

FINANCE
Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela
Finance
Lana Dakić
Lana Dakić Kakšne spremembe nas še čakajo na trgu dela 2

Pomembno je, da je delovnopravna zakonodaja v koraku s spremembami na trgu dela. A kot vidimo pri evidencah delovnega časa, je tudi pomembno, da so zakonodajne spremembe pametne, brez dodatnih birokratskih ovir in oteževanja življenja.

FINANCE
Po uspehu zdravil za hujšanje nastaja nov trg: odvajanje od teh
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ljudem nočem dajati lažnega upanja
TOP Gradbeništvo
Intervju: Boštjan Šefic
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Ljudem nočem dajati lažnega upanja

Dela pri obnovi po poplavah za velika gradbena podjetja ne bodo zelo pomembna, to področje bodo lahko izkoristili mali in srednje veliki gradbinci.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti