Zasebnost
Članki

Kdo je na lestvici najbogatejših najbolj padel

Premoženje se je zmanjšalo predvsem zaradi krize v panogi in visokih dolgov
51 min
Med prvo deseterico najboljših plač večina podjetij v lasti tujcev
1 ura
Umetna inteligenca bo postala pomemben deležnik v poslovnem okolju
1 ura
Fantje igrajo monopoli
1 ura
Štiri milijone evrov izgube v UKC Maribor v prvih treh mesecih zdravniške stavke 1
1 ura
Digitalne tehnologije pocenijo kmetovanje in preprečijo prepire na kmetiji
2 uri
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)
2 uri
Dunajska Addiko Bank sporoča, da srbska Alta Pay krši prevzemno zakonodajo
2 uri
V petek vendarle objava razpisa za naložbe podjetij iz premogovnih regij
3 ure
Neuradno o davčnih spremembah: višjih neto plač za vse ne bo, nekaj bo popravkov pri nagrajevanju delavcev 2
3 ure
ECB: Finančna stabilnost je boljša, šibki člen so poslovne nepremičnine
3 ure
ASML in TSMC bi v primeru napada Kitajske na Tajvan lahko onesposobila stroje za čipe 1
4 ure
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
4 ure
Tako so člani sveta agencije za energijo na seji zagovarjali zaračunavanje omrežnin po novem
4 ure
Kako izbrati tehnološki trend, ki mu je vredno slediti (Oglas)
5 ur
Vlada na dopisni seji o tretji medicinski fakulteti, za projekt za zdaj predvidenih 18 milijonov evrov 1
5 ur
Delo: Javna najemna stanovanja naj bi gradil tudi državni DSU
6 ur
JEK 2: nova nuklearka bo stala od 9,3 do 15,4 milijarde evrov, odvisno od moči. Kakšna bo cena elektrike? 6
6 ur
NLB najavlja novo refinanciranje obveznic 1
6 ur
Kako do dobre ponudbe za nakup montažne hiše?
6 ur
Zavarovalnica Triglav: Letos bomo dosegli načrte
09.11.2012 12:32
Čas branja: 3 min

Nižje na lestvici so tisti, ki jim je premoženje letos znatno skopnelo, mednje sodijo tudi nekateri izvozniki v panogah, ki jih je močno prizadela kriza in nanjo še iščejo odgovore. Potencialna tržna vrednost njihovih podjetij je nižja že zaradi gospodarske negotovosti.

Nižje na lestvici

Najbolj, za več kot 60 odstotkov, je letos skopnelo premoženje Tomaža Ročnika, ki ima prek treh holdingov v lasti številna podjetja iz različnih panog, med drugim v gradbeništvu, živilstvu, industriji, trgovini. Nekdanja družbena podjetja so pristala v njegovih rokah z zapletenimi finančnimi operacijami ob izdatni podpori njegove sestre Romane Pajenk, do nedavnega predsednice uprave Probanke. Potem ko je s krizo prišlo do neverjetnega preobrata - da namreč banke pričakujejo, da bodo posojila povrnjena ‒, Ročnikov imperij močno stiska visoka zadolženost.

Nasploh vse od začetka krize na naših lestvicah privatizacijski bogataši vse manj blestijo. Nekdanjima viceprvakoma naše lestvice, certifikatskima bogatašema Darku Horvatu in Igorju Lahu, letos sicer nismo prisodili kakšnih dramatičnih sprememb (Horvata smo ocenili nekoliko više, Laha nekoliko niže kot lani), vendar je premoženje obeh zadnja leta zdrsnilo občutno navzdol. Nasploh se jima nič kaj posebnega ne dogaja. Zlasti o Darku Horvatu je malo informacij - ne le zato, ker skoraj ne deluje več v Sloveniji, ampak se po vsem sodeč tudi ne ukvarja s kakšnimi posebej ustvarjalnimi posli, če pa morda se, to zelo dobro skriva.

Vse niže na lestvici je tudi družina solastnika KD Group Matjaža Gantarja. Gantar, ki je tudi začel v devetdesetih letih z zbiranjem lastninskih certifikatov, potem pa postal močan upravljavec vzajemnih skladov, zavarovalničar in malo tudi bankir, sicer nikoli ni bil tako visoko na lestvici kot Lah in Horvat, med drugim zato, ker si je KD Group delilo več lastnikov. Zadnja leta družina Gantar na lestvici drsi vse niže, vsi drugi solastniki KD Group pa so se od stotnije poslovili.

Arion Habestor, ki je svoje premoženje ustvaril z izdelovanjem betonskih uteži za pralne in pomivalne stroje je v iskanju novih rešitev (tako razlaga sam). Zaradi večjih naložb mu je močno upadel dobiček in s tem trenutno tudi vrednost podjetja, ki je letos ocenjeno kar pol nižje kot lani.

Kljub rasti prihodkov je letos precej niže kot lani ovrednotena tudi skupina Bisol, katere večinski lastnik je Uroš Merc. Fotovoltaika in gradnja sončnih elektrarn po novem namreč nista več tako cvetoči panogi kot doslej, z zniževanjem državnih subvencij se znižuje tudi njuna dobičkonosnost in v tujini je nekaj velikih že zašlo v nerešljive težave. Tudi za Uroša Merca se po meteorskem vzponu verjetno začenja težavnejše obdobje, ko se bo dolgoročno pokazalo, iz kakšnega testa je kot poslovnež.

Težavni panogi sta dandanašnji tudi tiskarstvo in mediji, kar občuti družina Odlazek, katere skupina Krater združuje oboje. Če se temu pridruži še visoka zadolženost, podedovana iz zlatih časov, je zmes toliko bolj eksplozivna. Lani je kazalo, da so Odlazkovi na dobri poti, da se izvijejo iz primeža dolgov, in so jih naši analitiki zato ovrednotili više, a optimizma niso upravičili in je zato letos vrednost njihovega premoženja (skupine Krater) ocenjena za dobro tretjino niže.

Dolgovi, ki si jih je nakopal predvsem z ambicioznim izletom v telekomunikacijsko dejavnost, še vedno pestijo tudi dolgoletnega najbogatejšega Slovenca, trgovca Mirka Tuša. Časi, ko je napovedoval prihod na borzo in je svoj imperij tudi sam cenil na več kot pol milijarde evrov, so že pozabljena preteklost. Letos, ko smo njegovo skupino ocenili še za dobro četrtino niže kot lani, je vredna komaj še dobro osmino tega. Tuševemu bogastvu tudi ni v prid, da je trgovec, kajti vrednosti trgovskih družb zaradi slabše prodaje in padajočih marž nasploh kopnijo.

Zaradi tega sta letos skoraj za tretjino manj premožna tudi zakonca Bevk, ki imata trgovsko podjetje Merit International.

naslovka-manager-naj.1352210214.jpg
Revija Manager razkriva podrobnosti o najbogatejših Slovencih

V najnovejši številki revije Manager - najbogatejši Slovenci 2011 si lahko ogledate celotno lestvico in preberete zgodbe bogatašev iz prve roke.

Revijo lahko kupite na bolje založenih prodajnih kioskih, ker pa je vsako leto "razgrabljena", vam omogočamo, da čim prej NAROČITE SVOJ IZVOD.

Avtorica: Vita Cajnko Javornik

Članek je bil objavljen v reviji Manager - najbogatejši Slovenci 2012, november 2012.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Električni avto je lahko zastonj!

Razvoj električnih avtomobilov je v zadnjih desetih letih doživel velik napredek, predvsem zaradi preteklih ovir, ki jih je povzročila...

Preberite tudi:

08.11.2012
08.11.2012
07.11.2012
06.11.2012
05.11.2012
13.11.2012
14.11.2012
15.11.2012
20.11.2012
22.11.2012
27.11.2012
07.11.2012
28.11.2012
29.11.2012
05.12.2012
06.12.2012
01.01.1970
FINANCE
IKT
Umetna inteligenca bo postala pomemben deležnik v poslovnem okolju
IKT
POSLOVNO SVETOVANJE
IKTMiran Varga Umetna inteligenca bo postala pomemben deležnik v poslovnem okolju

Poslovni analitik bo moral upoštevati njeno interakcijo z zaposlenimi, je ob 15-letnici IIAB Slovenija dejal Aleš Štempihar.

FINANCE
Fantje igrajo monopoli
Finance
PETRA SOVDAT
Petra Sovdat Fantje igrajo monopoli

Čim več funkcionarjev bi morali dati na vlake, večkrat. Naj gledajo filme in telovadijo. In čim manj razmišljajo. In pustijo drugim, da se znajdejo, kolikor se v takem poslovnem okolju pač lahko.

FINANCE
Neuradno o davčnih spremembah: višjih neto plač za vse ne bo, nekaj bo popravkov pri nagrajevanju delavcev
Finance
DAVČNE SPREMEMBE
Tanja Smrekar Neuradno o davčnih spremembah: višjih neto plač za vse ne bo, nekaj bo popravkov pri nagrajevanju delavcev 2

V javno obravnavo naj bi še predlagane davčne spremembe ta mesec; po naših informacijah gre le za manjše popravke, normirancev se morda še ne bodo lotili v tem paketu

FINANCE
Ne spreglejte: popust za vroče nepremičnine ob morju
OGLAS
Finance
ODDIH
Finance PR Ne spreglejte: popust za vroče nepremičnine ob morju (OGLAS)

Meteorologi nam obetajo vroče poletje, v nepremičninski agenciji Stoja Trade pa v Umagu zagotavljajo vroče cene za zadnjih deset apartmajev v prijetnem apartmajskem naselju Garden Palace Resort, ki se nahaja v prvi vrsti ob morju.

FINANCE
ECB: Finančna stabilnost je boljša, šibki člen so poslovne nepremičnine
Finance
Stabilnost evrskega finančnega sistema
Albina Kenda ECB: Finančna stabilnost je boljša, šibki člen so poslovne nepremičnine
FINANCE
Tako so člani sveta agencije za energijo na seji zagovarjali zaračunavanje omrežnin po novem
Finance
OMREŽNINE
Tanja Smrekar Tako so člani sveta agencije za energijo na seji zagovarjali zaračunavanje omrežnin po novem

Objavljamo zapisnik aprilske seje sveta agencije za energijo o tem, zakaj zavračajo pobude – tudi ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra – za prestavitev novega obračunavanja računov za elektriko.

FINANCE
Okolje & energija
JEK 2: nova nuklearka bo stala od 9,3 do 15,4 milijarde evrov, odvisno od moči. Kakšna bo cena elektrike?
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaNataša Koražija JEK 2: nova nuklearka bo stala od 9,3 do 15,4 milijarde evrov, odvisno od moči. Kakšna bo cena elektrike? 6

Po izračunih GEN bo stroškovna cena elektrike iz novega reaktorja dosegala 44,5 evra za megavatno uro, vendar bi lahko cena, ki bi zagotavljala ekonomiko, zrasla tudi na 144 evrov. Zakaj?

FINANCE
Načrtujete nakup, gradnjo ali prenovo doma  – vi veste kaj, v SKB banki vedo kako
OGLAS
Finance
Finance PR Načrtujete nakup, gradnjo ali prenovo doma – vi veste kaj, v SKB banki vedo kako (OGLAS)

Kako se spopasti s tem največjim življenjskim izzivom, če nimamo (dovolj) lastnih sredstev, niti si ne moremo denarja izposoditi od staršev in prijateljev?